Операція "Злив" почалась? У ключовій промові 2016 року Путін "забув" про Крим

Експерти вважають, що велика частина послання президента РФ Федеральним зборам була присвячена тому, щоб дати сигнал Заходу про те, що Росія не налаштована на конфронтацію і готова шукати порозуміння.

Ілюстрація:lenta.ru

Президент Росії Володимир Путін 1 грудня традиційно звернувся з посланням до російських Федеральних зборів. Вперше з 2014 року він не приділив уваги у своїй промові Криму. Путін згадав про півострів лише двома словами ‒ Кримський міст. Про це пише на сайті Крим.Реалії Вікторія Веселова, інформують Патріоти України.

Нинішнє послання Володимира Путіна до Федеральних зборів Росії стало 23 за рахунком у сучасній історії Росії. Своє бачення стратегічних напрямків розвитку країни він озвучив за 1 годину і 9 хвилин. Послухати виступ Путіна в Кремлі зібралися підконтрольні Росії керівники Криму і кримські депутати Держдуми. Однак про півострів Путін цього разу згадав лише мимохідь ‒ у блоці питань, що стосуються розвитку та модернізації дорожньої мережі Росії.

Два кримських слова

У Георгіївському залі Кремля, де Путін проголошував своє послання, ми помітили кримських чиновників і політиків. Окрім підконтрольного Росії прем'єра Сергія Аксьонова та спікера кримського парламенту Володимира Константинова виступ слухали депутати Держдуми від Криму Андрій Козенко, Михайло Шеремет і Світлана Савченко, колишній представник президента Росії в Криму Олег Белавенцев, якого в Україні готуються заочно судити за участь у захопленні Криму.

Також серед присутніх був помічений колишній підконтрольний Росії губернатор Севастополя Сергій Меняйло, який з липня обіймає посаду представника президента Росії в Сибірському федеральному окрузі.

Незважаючи на багато очікувань, цього разу Путін про Крим говорити не став. «Необхідну увагу приділимо і найважливішим федеральним трасам та зведенню об'єкта загальнонаціонального значення Кримський міст, його будівництво йде за графіком», ‒ ця фраза стала єдиним прямим згадуванням Криму у виступі Путіна.

Навіть говорячи про санкції та протистояння на зовнішньополітичній арені, президент Росії не називає Крим як одну з причин того, що відбувається: «Всім добре відомо, що в останні роки ми зіткнулися зі спробами зовнішнього тиску. Уже двічі говорив про це, згадував. У хід пустили все: від міфів про російську агресію, пропаганду, втручання в чужі вибори ‒ до цькування наших спортсменів, зокрема й паралімпійців».

Варто зазначити, що з моменту російської анексії півострова йому в посланнях президента Росії відводилося одне з основних місць. Наприклад, у виступі перед Федеральними зборами в 2014 році Путін промовив слово «Крим» не менше ніж десять разів, розповідаючи і про «Кримську весну», і про «референдум», і про санкції, до яких ці події призвели.

Минулого року Путін згадав півострів лише двічі ‒ знову говорячи про його «возз'єднання» з Росією та дію в Криму програми материнського капіталу. Тепер же згадки півострова звелися лише до однієї згадки про «будівництво століття».

Завершення «медового періоду»

Незважаючи на те, що Криму не була приділена увага в посланні російського президента, кримські чиновники і політики навперейми розхвалюють виступ Путіна.

«Промова глави держави, як завжди, справила враження на делегатів. Дані точні та ємні оцінки ситуації в нашій країні і в світі, визначено основні напрямки внутрішньої і зовнішньої політики, поставлені стратегічні завдання. За минулий рік виросли авторитет і значущість Росії як великої світової держави. Ми бачимо, як змінюються політичні настрої в світі. Змінюється і ставлення до російського Криму», ‒ пише в Facebook Сергій Аксьонов.

Згоден з оцінками Аксьонова і депутат підконтрольного Росії кримського парламенту, голова Федерації незалежних професійних спілок Криму Володимир Кличников. Те, що у виступі практично не згадується Крим, він вважає результатом повної інтеграції півострова в російський простір. «Не згадувався Крим тільки тому, що він вписався повністю в те державне утворення, яке називається Російська Федерація.

Тому Володимир Путін не говорить окремо ні про Свердловську область, ні про Ленінградську, ні про Краснодарський край, ні про Чукотку, ні про Крим. Є країна, в якій живуть люди, і всі вони ‒ громадяни Росії, це нормально», ‒ каже Кличников.

Іншу причину бачить у цьому глава кримського відділення партії «Коммунисты России» Леонід Грач. На його думку, промовчавши про Крим, Путін вирішив не нагадувати росіянам причину економічних проблем у країні.

«Про те, що сьогодні робить в Криму режим Аксьонова, Володимиру Путіну говорити було неприємно. До того ж серцевиною всіх проблем Росії сьогодні є Крим. У зв'язку з тією економічною кризою, яка через півострів захопила російську економіку, настрої щодо нього в масовому порядку у росіян змінюється не в кращий бік. Тому навіщо вже тут нагадувати людям ще одну з причин проблем?» ‒ сказав Грач.

Кримський політолог Дмитро Омельчук бачить у цьогорічному посланні президента Росії остаточне завершення «медового періоду» для півострова, відведеного йому після подій «Кримської весни»: «Період захоплення «Ах, як добре, що Крим у нас» не міг бути нескінченним. «Медовий період» закінчився, Крим вирівняли зі звичайним російським регіоном.\

Я думаю, що після цього у нас ще й скоротиться фінансування багатьох програм, оскільки в самій Росії є труднощі, і там не всі із захопленням сприймають те, що Крим виявився у пріоритеті з багатьох питань. Тепер півострів ‒ звичайна російська провінція, єдине, що з великим значенням військового чинника, але про це в посланні можна і не говорити».

Сигнал Заходу

А ось російський політолог Іван Преображенський зауважив у посланні Володимира Путіна сигнал Заходу. «Велика частина послання була присвячена тому, щоб дати сигнал Заходу про те, що Росія не налаштована на конфронтацію і готова шукати порозуміння. Путін не згадує Крим і Україну, але при цьому згадує Сирію як те єдине місце, де Росія може і повинна співпрацювати із Заходом в рамках боротьби з тероризмом», ‒ зазначає політолог.

У такому контексті згадка Криму в посланні Федеральним зборам, на його думку, мала б негативні наслідки для російської влади: «Будь-яка згадка Криму в цьому контексті була б зайвою, оскільки вона неминуче спровокувала б відповідну реакцію з боку західних лідерів, МЗС тощо. І Москві б зайвий раз нагадали про те, що Захід не визнає анексію Криму. Крим, як і Україна, ‒ це хворобливі для сучасної Росії проблеми, і саме тому їх не згадали».

Багато співрозмовників, з якими ми спілкувалися, зазначають, що Путін у своєму виступі не випадково згадав Крим саме в контексті будівництва Керченського мосту. Оскільки саме цей проект для багатьох кримчан і росіян ще залишається мрією, не розбитою реальністю.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...