Панове, яка приємність: Аналітики НАБУ зацікавилися Гонтаревою та Трухановим, - Ситник

За результатами перевірки буде створений матеріал, який передадуть детективам для прийняття подальшого рішення.

Артем Ситник. Фото: uapress.info.

Президент України – єдина вища посадова особа, дії якої не підслідні Національному антикорупційному бюро. Однак у корупційних скандалах звучать прізвища інших українських високопосадовців, якими уже зацікавились аналітики бюро. Зокрема, мова йде про Голову Нацбанку України Валерію Гонтареву чи мера Одеси Геннадія Труханова. Про це під ефіру інформаційно-аналітичного проекту «Погляд на тиждень» розповів перший директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник, передають Патріоти України з посиланням на zik.ua.

Ситник зазначив: якщо ставитиметься питання про розслідування справи по Президентові, у антикорупційного бюро немає таких повноважень. Однак теоретично президент все ж досяжна фігура для правоохоронних органів. «Є процедура імпічменту, однак у нас немає практики її застосування. Для того щоб регламентувати процедуру розслідувань, необхідно прийняти ще один закон»,– наголосив Артем Ситник.

Наразі ж Антикорупційне бюро перевіряє інформацію про махінації з облігаціями внутрішнього державного займу та виведенням із банківської системи мільярдів гривень Головою Нацбанку України Валерією Гонтаревою. Окрім того зацікавились і її можливими зв’язками із російськими банками.

«Зараз у аналітичному підрозділі Антикорупційного бюро проводиться робота по цих фактах. За результатами перевірки буде створений матеріал, який передадуть детективам для прийняття подальшого рішення. Можна сказати, що зараз ми збираємо інформацію. Однак у справах, пов’язаних із виведенням корупційних активів фігурують офшорні компанії. На жаль, це та об’єктивна перепона, яка не дає можливості закінчити розслідування у найшвидший термін, оскільки це пов’язано із міжнародними правовими дорученнями»,– розповів Ситник.

Окрім Гонтаревої, антикорупційне бюро зацікавилось і мером Одеси Геннадієм Трухановим. Він, начебто, має російський паспорт та два десятки офшорних компаній. «Мер Одеси – суб’єкт, підслідний антикорупційному бюро. Нас зацікавила ця інформація. У його декларації зовсім не ті цифри, які мають офшорні компанії. Тому ми це також перевірятимемо», – запевнив гість студії.

Зараз, якщо чиновник «забув» включити своє майно у декларацію, за це передбачена лише адміністративна відповідальність. Однак тільки-но запуститься процес електронного декларування, за таке «світитиме» і кримінал. Окрім того,слід зробити усе, щоб електронне декларування не стало способом легалізації майна. Зокрема, як повідомив співведучий проекту Дмитро Тузов, нардеп Віталій Хомутиннік уже задекларував понад 166 мільйонів гривень доходу за 2015 рік. А на його банківських рахунках – 354 мільйони.

«Цю декларацію аналізуватимемо і я впевнений, що такі цікаві документи будуть з’являтися і надалі. Чиновники вноситимуть свої статки до електронної декларації, бо за приховане майно передбачена кримінальна відповідальність», – впевнений Артем Ситник.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...