Підступність скреп: Росіяни хотіли придбати львівську опозиційну газету

Наразі газета дає собі раду, бо фінансується за кошти міського бюджету.

Газета "Ратуша". Фото: zaxid.net.

Більшість газет, які ще видають в районних центрах, через набуття чинності Закону "Про роздержавлення друкованих ЗМІ", будуть закриті. Про це під час круглого столу на тему: "Участь медіавласників в управлінні ЗМІ", який відбувся у Львівському прес-клубі, заявив головний редактор газети "Ратуша" Микола Савельєв, передають Патріоти України з посиланням на depo.ua.

"З 2017 року міська комунальна газета "Ратуша" йде на роздержавлення. І я вважаю, що держава мала би більш чітко дбати про свої інтереси, в тому числі й інтереси комунального майна. Тому що люди, які приходять, які бажають бути інвесторами, це, в основному, шахраї, жуліки, політики і бандити. До нас була одна, ніби-то, пристойна пропозиція: обіцяли, що буде інвестор з Німеччини. Ми почали аналізувати звідки прийшли гроші в Німеччину, виявилося – з Росії", - розповідає він.

За його словами, наразі газета дає собі раду, бо фінансується за кошти міського бюджету. А що буде далі – покаже час. "Зараз я бачу перспективи розвитку газети. Єдине, що якщо мова йде про комунальне майно, то приміщення належить управлінню комунальної власності. Комп’ютери наші, але це є ніщо. Є ще бренд, але за нього ти не виживеш", - говорить редактор газети "Ратуша".

Микола Савельєв стверджує, що якщо роздержавлення відбуватиметься в тому ж руслі, то більша частина газет загине, частина – виживе. "Але коли мова піде про роздержавлення обласних телерадіокомпаній, то думаю, що тут дійде до серйозних речей. І не виключаю якихось кримінальних розбірок. Мова йде про боротьбу за розум людей, за їхнє світобачення, яке формує зараз в основному телебачення", - передбачає він.

На думку доцента кафедри української преси факультету журналістики ЛНУ імені Івана Франка і директора видавництва "ПАІС" Ігоря Паславського, така ситуація зі ЗМІ обумовлена їхньою звичкою працювати за старими, радянськими, правилами. "Наші головні редактори, особливо на районному рівні, справді хотіли стати власниками. Вони стали власниками. Але вони дуже добре знали як керувати газетою, коли є райком партії. І зовсім не знають як керувати нею сьогодні, коли немає фінансів. Оці редактори, які хочуть і далі видавати збиткові проекти, але разом з тим вимагати повної чи вакуумної незалежності, нагадують мені наших підлітків, які дуже хочуть жити своїм розумом, але за кошти батьків. А так не буває. Якщо ти маєш діряві кишені, то слухай того, хто тебе годує з руки", - каже викладач факультету журналістики.

Водночас він стверджує, що в світі є інша модель управління, коли медіа-бізнес стає надзвичайно прибутковою справою. "Там є власник, а є – видавець. Власник володіє активами. А видавець – це фахівець, який може налагодити медійну справу. Роль головного редактора – другорядна. Роль головного редактора є такою ж, як і керівника відділу реклами, керівника відділу постачання, як керівника відділу збуту. Вони всі стоять на одному щаблі. Редактор є лише керівником відділу новин. Ось така формула в цілому світі дає такий великий результат", - розповідає про принципи роботи західної журналістики Ігор Паславський. Додамо, що газета "Ратуша" ж опозиційною до мера Львова Андрія Садового.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...