Поки Україна та Росія воюють в судах, виграє Захід - Bloomberg

У західних судах наразі рахунок у протистоянні РФ і України нічийний.

Ілюстрація:www.thetimes.co.uk

"На сході України не припиняються бойові зіткнення, розгорнута повномасштабна торгово-економічна війна, але крім цього Росія і Україна ведуть спекотний бій в західних судах. На даний час рахунок нічийний." Про це пише Леонід Бершидський для видання Bloomberg, передають Патріоти України, продовжуючи:

Минулої середи суддя Верховного суду Великобританії Вільям Блер, старший брат екс-прем'єр-міністра Великобританії Тоні Блера, виніс рішення про те, що Україна представила "недостатньо аргументів на свій захист" в справі про несплату боргу по кредиту в розмірі 3 млрд. доларів, який екс-президент України Віктор Янукович отримав від Росії в грудні 2013 року, менш ніж за три місяці до того, як був змушений тікати з країни. Суддя відхилив прохання України про проведення судового розгляду у цій справі і заявив, що хотів би зробити відмінність між законодавчою оцінкою і "тривожними" політичними і військовими передумовами, такими як анексія Росією Криму та підтримка сепаратистів на сході України.

Це рішення не остаточне, але цілком імовірно, що Лондонський суд, в який Росія звернулася після того, як Україна відмовилася виплачувати борг, вирішить, що Україна повинна заплатити з відсотками, а це 700 000 доларів на день. Для лондонських судів важливо зміцнити непорушне англійське право щодо захисту євробондів, а не керуватися політичними аргументами України.

Якщо рішення про виплату буде прийнято, то Україні, яка має обмежений бюджет, невпевнене зростання і нестабільні відносини з МВФ, загрожує збільшення державного боргу на 15%. Колишній міністр фінансів Наталія Яресько, для якої невиплата боргів по облігаціях була частиною нібито успішної стратегії по скороченню державного боргу, недавно була обрана для врегулювання реструктуризації боргу Пуерто-Ріко - з окладом в 625 000 доларів на рік.

Тим часом, це не єдиний фронт, де йде правова війна між Росією і Україною, яку підтримує табір західних союзників. "Роснефть", державна нафтова компанія, намагалася переконати Європейський суд зняти санкції, застосовані до Росії. Співробітники компанії стверджують, що санкції порушують їх свободу ведення бізнесу і право на приватну власність, а також створюють нерівні умови для гравців галузі. Однак на цьому тижні суд виніс рішення про те, що Європейський Союз має право "збільшити ціну, яку Російська Федерація платить за свої дії по підриву територіальної цілісності України", і цілком справедливо, що "Роснефть", як компанія контрольована державою, несе якусь частину витрат.

Якби суд виніс рішення на користь "Роснефти", то, кажучи по правді, це була б набагато більша перемога для Росії, ніж позитивне рішення по боргу в 3 мільярди доларів. Це відкрило б шлюзи для всіх російських підприємств, які потрапили під санкції - вони б також стали домагатися відшкодування збитків, а це, фактично, означало б пом'якшення європейських санкцій щодо російського уряду і чиновників.

Є ще одна судова справа, де шанси Росії невеликі. Раніше в цьому місяці, Міжнародний суд ООН провів слухання за позовом України проти Росії у зв'язку з анексією Криму та наданням підтримки тероризму в сепаратистських "народних республіках" на сході України. Українці надали переконливі аргументи: крім очевидного факту, що Росія контролює Крим, є багато доказів причетності Росії до східного конфлікту.

Коли Грузія подала позов проти Росії в Міжнародний суд після короткої війни між двома країнами 2008-го року, в результаті якої Москва визнала два сепаратистських регіони Грузії незалежними державами, то скарга була відхилена через процесуальні порушення, а саме, з тієї причини, що Грузія не намагалася вести переговори про рішення ситуації, що склалися до звернення в суд. У випадку з Україною все складніше: переговори не припинялися, і рішення не було знайдено. Якщо суд вирішить заглибитися в суть звинувачень, виграє Україна. І в майбутньому може бути прийнято рішення про значну грошову компенсацію Києву.

Але у Росії глибокі кишені і досвідчені адвокати. Справа може бути заплутана, що дозволить Москві отримати процедурні переваги і перемогти завдяки юридичним формальностям. Мало того, Україну можуть звинуватити в недотриманні законів, що призведе до збільшення її економічної скрути.

Але, врешті-решт, суд винесе рішення, спираючись на базис правил, викладених в покритих пилом книгах з юриспруденції і на принципи чесної гри, до якої Україна намагається приєднатися. Тих принципів і правил, які Росія в останні роки старанно нівелює. У цьому сенсі, неважливо, яким буде остаточний результат - виграє Захід.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...