Росія має альтернативну "правду" власного винаходу: ІноЗМІ про те, як Кремль приховує факти по катастрофі МН-17

Всередині Росії легко впливати на думку громадськості, бо більшість росіян отримує інформацію зі ЗМІ, які контролює Кремль. Щоб підтримувати свою версію трагедії, РФ не потрібно ховати докази, які розкидало по полях пшениці і соняшника на Донбасі.

Ілюстрація:ipress.ua

Здавалося б, це не той злочин, який можна приховати. В той день загинуло 298 осіб, 80 з яких були діти. Їх останки розкидало по полях соняшників. Страшну картину бачили багато журналістів і місцеві жителі. Про це пише Саймон Шустер для видання Time, інформують Патріоти України.

Тисячі уламків пасажирського літака "Боїнг-777", що летів з Амстердама в Куала-Лумпур, розлетілися по території сільської місцевості в східній Україні площею майже 20 квадратних кілометрів. Десятки свідків бачили, як знаряддя убивства - російський зенітно-ракетний комплекс "Бук" російського виробництва переміщувався путівцями в зоні бойових дій, де впав літак. Слідчі мали велику кількість доказів для ведення справи.

У середу в Голландії після двох років кропіткої роботи слідча група представила свої докази. Комісія заявила, що "без всяких сумнівів", зенітно-ракетний комплекс "Бук" потрапив на Донбас з Росії. Після аварії літака 17 липня 2014 року, на наступний день знаряддя відкотили назад в Росію. Але з очевидністю доказів погодилися не всі. Відповідаючи на ці звинувачення, прес-секретар російського президента Володимира Путіна всього лише сказав: "Тут нічого визнавати чи заперечувати".

Був запущений знайомий сценарій. Головному підозрюваному в розслідуванні, який має на озброєнні різні ЗМІ- уряду Російської Федерації - довгий час вдавалося зберігати елемент сумніву, достатній, принаймні, для того, щоб перекладати свою провину, плутати факти і відкладати акт правосуддя.

Замість того, щоб розглядати докази про вину Росії, Кремль і його телевізійні станції побудували цілий ряд альтернативних теорій, багато з яких виявилися суперечливими, а деякі і просто абсурдними - як та, що нібито український винищувач намагався збити літак Путіна, але помилково натрапив в повітряному просторі на рейс MH17.

У середовищі російської громадськості така стратегія заплутування виявилася виключно дієвою. Два загальнонаціональні опитування, які були проведені на той момент останньою в Росії незалежною дослідницькою організацією, яка ще працювала - "Левада-Центр" - показали, що тільки 2% росіян вважають, що крах МН17 стався з вини їх уряду або підтримуваних Росією сепаратистів на сході України. Незважаючи на безліч доказів зворотнього характеру, переважна більшість респондентів цих опитувань звинуватили українську владу. Приблизно п'ята частина з них звинуватила США.

Чому це так, з'ясувати не важко. Відразу після того, як в середу команда слідчих під керівництвом експертів з Голландії представила свої висновки, офіційна газета російського уряду "Российская газета" опублікувала об'ємну доповідь з викладом різних версій Кремля. У цій доповіді навіть не згадується про основний висновок розслідування: про те, що "Бук" прибув на Донбас з Росії. У тексті доповіді про звинувачення слідства йдеться лише один раз, але по заголовку читач відразу повинен зрозуміти, як йому до цих звинувачень ставитися: "Голландське слідство по MH17: доказів не чекайте, але "Бук" був російським".

Насправді існують численні докази, в тому числі перехоплені телефонні дзвінки, фото і відео транспортування "Бука", а також тисячі уламків і осколків, зібраних на місці катастрофи. Але в конференц-залі, де ці результати були представлені, журналісти російського телеканалу були "тут як тут" і звинуватили слідчих в упередженості.

Один з них, журналіст державного "Першого каналу", зазначив, що Росія, "принаймні, пропонувала надати вашій команді ряд документів" в якості доказів, але слідчі не прийняли пропозиції росіян, за його словами, "через те, що вони не відповідали їхнім сценаріям".

Один з провідних слідчих Уілберт Пауліссен відповів на це, що Росія не надала будь-яких матеріалів, хоча його команда якийсь час перебувала в Москві і неодноразово запитувала інформацію у російської сторони. Глава слідчої групи Фред Вестербеке додав, що Росія представила тільки "часткові відповіді" на деякі питання команди.

Вранці того ж дня Вестербеке зустрічався з сім'ями жертв і змушений був пояснити їм, що, незважаючи на прогрес у розслідуванні, йому доведеться виконати ще багато роботи, щоб домогтися правосуддя. "Неможливо сказати, коли це буде зроблено", - сказав він, - "Тому сьогодні вранці я сказав присутнім родичам, що не можу дати ніяких обіцянок".

Офіційний мандат слідчої групи - в яку входять експерти з Нідерландів, Малайзії, Австралії, України та Бельгії - на цьому тижні був продовжений до початку 2018 року. Але в середу слідчі визнали, що не мають ні найменшого уявлення, коли доказів буде достатньо щоб назвати підозрюваних і порушити кримінальні справи.

Для того, щоб зробити справжній прорив, слідчим потрібно співробітництво Росії в справі розгляду доказів того, що "Бук" потрапив на Донбас з території Росії, і з'ясування того, що сталося з цією установкою після того, як її повернули в Росію. Слідчі також мають допитати свідків або підозрюваних в Росії, у тому числі військовослужбовців, які, можливо, брали участь в розгортанні цього ракетного комплексу в Україні.

Але немає ніяких ознак того, що Росія готова задовольнити будь-яку з цих вимог, не кажучи вже про видачу потенційних підозрюваних іноземному суду. У своєму інтерв'ю агентству BBC прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков сказав: "Ми не можемо прийняти як істину в останній інстанції те, що вони говорять, я впевнений, що і ви не побачили ніяких доказів представлених тверджень".

Всередині самої Росії, уряду буде легко контролювати думку громадськості, тому що переважна більшість росіян отримують інформацію зі ЗМІ, які контролює Кремль. Для того, щоб підтримувати свою версію про цю трагедію, Росії не потрібно ховати факти і докази, які розкидало по полях пшениці і соняшника в східній Україні.

Їй потрібно всього лише накрити розслідування каламутною хмарою дискусій про альтернативну правду її власного винаходу.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...