Росія не здатна ні виробити турбіни для електростанцій, ні їх закупити, оскільки оточена санкціями

Утримувати півострів Крим важче, ніж здавалося Кремлю.

Джерело: uainfo

Росія будує дві електростанції загальною потужністю 940 мегават в Криму, що мають посилити енергонезалежність півострова, який вже з'єднаний з російським материком Енергоміст. Перша черга станцій повинна бути введена в кінці 2017 року, друга — в 2018 році. Так, на Сімферопольській ТЕС планується поставити 8 турбін сумарною потужністю 470 МВт, стільки ж у Севастополі, передають Патріоти України з посиланням на uainfo.

Електростанції, що будуються в Криму повинні закрити енергодефіцит в регіоні. Загальна потужність генерації на півострові - 920,3 МВт, на піку потрібно до 1,43 ГВт. Частина попиту закриває енергоміст через Керченську протоку (800 МВт) і перевезені з Далекого Сходу Росії мобільні ГТеС. Але потужних газових турбін в Російській Федерації не роблять, а поставка західного обладнання до Криму заборонена санкціями.

Про зрив термінів будівництва генеральний директор РОСТЕХ Сергій Чемезов вперше повідомив ще в грудні 2016 року. У квітні ж 2017-го глава Міненерго Росії Олександр Новак розповів, що будівництво Сімферопольської і Севастопольської ТЕС буде завершено трохи пізніше спочатку запланованого терміну через зрив поставок обладнання однієї із західних компаній.

"Роботи йдуть, вони не зупинені, не дивлячись на проблеми з постачання устаткування західною компанією, роботи тривають і йде робота з купівлі іншого обладнання. Так, там буде невелика зрушення щодо термінів", — сказав він.

Новак додав, що відомство планує компенсувати відставання від термінів за рахунок зведення генерації малої потужності, яка буде побудована на базі Сакської ТЕЦ, і перебазування в Крим трьох газотурбінних електростанцій. "Для того, щоб це зрушення компенсувати, ми вийшли з ініціативою побудувати ще додатково власну генерацію невеликої потужності, 120 МВт, на базі Сакської теплоелектростанції і на базі використання вітчизняного обладнання" Об'єднаної двигунобудівельної корпорації". Крім цього, ми займаємося перетворенням ще трьох газотурбінних електростанцій у Крим , загальна додаткова потужність яких буде близько 70 МВт. Таким чином, це 200 МВт додаткової генерації ", — сказав Новак і підкреслив, що на даний момент електроенергії досить для забезпечення потреб Криму, в тому числі в період пікових навантажень.

Днями російські ЗМІ повідомили, що "Ростех" знайшов турбіни для Криму в Ірані. Але при найближчому розгляді виявилось, що це продукція фірми Mapna, яка працює за ліцензією Siemens і за німецькими ж кресленнями. Трохи більше року тому німецька промислова група Siemens підписала угоду в енергетичній сфері з іранською компанією Mapna Group, що спеціалізується в енергетиці і інфраструктурі, що дало їй можливість якнайшвидшого повторного впровадження в Іран після скасування санкцій проти цієї країни.

Ірану така співпраця необхідна - в країні будують нові електростанції, в спорудженні яких бере участь і Росія. Але ось чи вийде у останньої завезти необхідне обладнання в Крим через треті країни - велике питання. Адже це не турецькі абрикоси, які зараз привозять на півострів під виглядом "фруктів із Азербайджану". А з огляду на жорстку позицію канцлера Німеччини Ангели Меркель в питанні антиросійських санкцій за анексію Криму, можна не сумніватися, що подібну жорсткість проявить до своїх іранських партнерам і керівництво Siemens.

Турбіни будувати - не в космос літати.

"Турбіни будувати - це вам не в космос літати на українських двигунах", - іронізують з приводу "турбінного провалу" в соцмережах.

Чому ж так виявилося, що спадкоємиця колишньої наддержави - СРСР - сьогодні не в змозі сама зробити потужні турбіни для ТЕС або кабель для енергомоста через Керченську протоку? Про мікропроцесори, мобільні телефони, телевізори та інші предмети побутової техніки можна навіть не згадувати. Як казав Козьма Прутков, неможливо осягнути неосяжне. Саме для того щоб забезпечити зростаючі потреби держав у надзвичайно мінливому технологічному світі і існує міжнародний поділ праці. Радянський Союз, відгородившись від решти світу "залізною завісою", намагався "наздогнати і перегнати" Захід по всіх галузях, але в підсумку зазнав нищівної поразки, досягнувши всесвітніх успіхів хіба що в освоєнні космосу і виробництві озброєнь.

Росія, опинившись на руїнах СРСР, прийняла цивілізовані правила гри, в тому числі і в енергетичній галузі.

Сьогодні єдиний завод в Росії, що випускає необхідні турбіни, - спільне підприємство німецького Siemens і російських "Силових машин", в якому частка німецького акціонера становить 65%. Відомо, що німецька компанія - визнаний лідер з виробництва турбін високої потужності. Спільне підприємство існує з 2011 року, а завод з виробництва і сервісу газових турбін був введений в дію в 2015 році.

У 2014 році Росія цивілізовані правила порушила і, в результаті, виявилася під санкціями низки провідних західних країн. Санкції поки застосовуються секторально. Можна уявити, до яких катастрофічних наслідків привела би, наприклад, заборона на поставку обладнання для газовидобутку - воно практично все імпортне. А нова "залізна завіса", тільки вже з боку Заходу, неминуче привела би до краху Росії як держави.

Грати за правилами кремлівські вожді не хочуть, але економіка - не політика, де грають словами і військами. Без електрики в сучасному світі не проживеш і "приєднаний" Крим - не виняток. Імпортозаміщення теж навряд чи допоможе - аж надто багато "дірок" в економіці доведеться закривати, адже працюючи з іноземними компаніями, Росія не прагнула розвивати власні технології. "В результаті, після оголошення санкцій, ми отримали системну проблему, вона стосується багатьох галузей виробництва і машинобудування. Оскільки потрібно або повністю інтегруватись у світову економіку, або, якщо ми робимо заявку на незалежну зовнішньополітичну позицію по ряду геополітичних питань, активно розвивати власне виробництво, ставати незалежними ", - вказує перший віце-президент Російського союзу інженерів Іван Андрієвський.

Поки ж Росія йде по шляху СРСР, відгороджуючись від решти світу на догоду божевільної політиці її нинішніх керівників.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...