Росія реанімувала радянські та "віджаті" в України військові об'єкти в Криму та продовжує будувати нові - Reuters

Свідчення реанімації військових об'єктів зауважив кореспондент видання, перебуваючи влітку на території окупованого півострова.

Фото:http://www.reuters.com/

Російська Федерація реанімує кілька радянських військових об'єктів в окупованому Криму і будує нові бази, розміщуючи там своїх солдатів. Про це йдеться в репортажі Reuters за результатами візиту кореспондента агентства на територію півострова влітку, передають Патріоти України.

"Ракетні бункери, які прикрашають зелені пагорби вздовж південного узбережжя Криму, відомі місцевим як "Об'єкт 100". До недавнього часу туристи платили по 50 доларів, щоб відвідати покинуті колишні радянські бункери. Зараз вони знову повертаються до життя. Після того, як Росія взяла під свій контроль український Крим в 2014 році, в лісі навколо цих місць з'явилися попередження для туристів про входження в "заборонену зону Міністерства оборони Росії", - йдеться в репортажі.

Житель сусіднього села розповів кореспонденту видання, що російські солдати знову зайняли ці місця і блокували дороги, що ведуть в зазначену зону. При цьому він не відповів, коли російські солдати прибули в ці місця. "Це діюча військова база з ракетною системою захисту корабля", - сказав він.

Однак, як повідомляє видання, бункери - лише маленька частина нової російської програми мілітаризації Кримського півострова. За даними агентства, Кремль реанімував кілька радянських військових об'єктів у Криму, побудував нові бази і розмістив там своїх солдатів.

Зокрема, кореспондент видання влітку, поїздивши по півострову, побачив 18 частин, в тому числі військово-морських баз, радіолокаційних станцій і аеродромів. Деякі з них були зовсім нові, деякі були відновленими військовими об'єктами, а інші - в процесі ремонту.

"У Перевальному, невеликому селі біля підніжжя гори недалеко від Сімферополя в центрі півострова, Росія перетворює занедбаний український військовий об'єкт на дві нові бази. Згідно з документами, представленими Міністерством оборони РФ на офіційному сайті тендеру державних закупівель, одна з двох баз буде для берегової охорони, а інша - для артилерійських підрозділів. Документи російського Міноборони, які були подані в період з жовтня 2014 року, вказують на те, що об'єднані проекти включатимуть гуртожитки для більш ніж 1000 солдатів, житлові будівлі з більш ніж 300 квартирами, депо для боєприпасів, ангари для понад 500 військових машин, артилерійський полігон і їдальню", - наголошується в репортажі.

За інформацією видання, велика частина мілітаризації в Криму здійснюється російськими військово-морськими і сухопутними силами, але можливо і доукомплектування повітряних сил. "Так, колишній цивільний аеропорт Бельбек був перетворений у військово-повітряну базу", - стверджує кореспондент видання, що побував на базі.

За його словами, на час його перебування в Криму будівлю терміналу було закрито, а вхід на базу охоронявся російськими морськими силами.

Два інших військових аеродроми, які були залишені українцями, також тепер використовуються російськими військовими. На аеродромі в Новофедорівці, в прибережному селі на північ від Севастополя, кореспондент видання побачив півдюжини темно-сірих винищувачів Су-30 і світло-сірий фронтовий бомбардувальник Су-24.

На іншій авіабазі в Джанкої, у 40 км на південь від адмінкордону Криму і Херсонської області, російські військові в синій формі здійснювали патрулювання протягом всього дня. У той час сім вертольотів Мі-24 були припарковані на аеродромі.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...