Росія зробила в Україні ставку на криміналітет, який готовий вбивати і сіяти паніку, - голова контррозвідки СБУ

Віталій Найда запевнив, що ситуація під контролем наших спецслужб, в тому числі і контррозвідки, щоб не дозволити ворогам реалізувати свої плани.

Віталій Найда. Фото:pravdanews.info

Росія прагне розхитати ситуацію в усіх регіонах України, в тому числі і з залученням криміналітету. Так глава контррозвідки Служби безпеки України Віталій Найда в інтерв'ю Ліга.нет відповів на питання про основні "сценарії противника", повідомляють Патріоти України.

"На сьогодні це спроби максимально розхитати ситуацію в усіх регіонах України, в тому числі і з залученням криміналітету. Як наших місцевих, так і завезених з Росії. Причому це як барсеточники і дрібні злодюжки на базарах, так і нічим не мотивовані вбивства, вибухи в місцях великого скупчення людей. Загалом, завдання - посіяти хаос", - заявив він.

"Якщо в 2015 році Росія робила ставку на грамотно підготовлені диверсійні групи, які засилали на нашу територію, закладалися тайники зі зброєю, готували теракти, то сьогодні стратегія змінилася. Сьогодні ставка на криміналітет - на людей, у яких кримінальне минуле і майже немає майбутнього. Які, за невелику винагороду, готові вбивати і сіяти паніку", - стверджує Найда.

При цьому він запевнив: "Ситуація під контролем наших спецслужб, в тому числі і контррозвідки, і ми не дозволимо ворогам реалізувати свої плани. Як бачите, диверсійна діяльність противника нами присікається".

За словами глави контррозвідки СБУ, проекти "народних республік" мало цікавлять Росію: "На сьогодні це не їх пріоритет. Принаймні, на найближчі кілька місяців - довше я прогнозувати не беруся".

"Ситуація в регіонах нами - в першу чергу, поліцією - контролюється добре і хаос посіяти їм не вдається. А при стабільній ситуації заяви про створення "республік" безглузді", - сказав він.

"Якщо виникне ситуація, коли ми не впораємося, і рівень криміналітету переступить за межу, проекти "республік" цілком можуть бути повернуті і актуалізовані. Це потрібно розуміти і бути готовими до протидії. Поки ж всі осередки визначені, "активісти" таких республік, які є агентами Росії, нейтралізовані - хтось профілактований, хтось арештований, щодо когось ведеться слідство", - додав Найда.

На питання, чи відомі йому агенти Кремля в українській політиці і їх кількість, глава контррозвідки СБУ відповів: "Я зроблю зараз, як представник британської контррозвідки, і просто промовчу".

При цьому Найда підтвердив, що в СБУ минулих років були співробітники, що працюють в інтересах Кремля, - але не погодився, що була "широка агентурна мережа".

"Керівництво було проросійським - це правда, але рядовим співробітникам зверху вниз не спускався кінцевий план і загальна ідеологія. Наприклад, в 2014 році, коли я повернувся в будівлю СБУ, то кабінети керівництва і сейфи в них були відкриті, нікого не було, а документація була знищена. У той же час рядові співробітники СБУ залишалися на своїх місцях і чекали наказів", - сказав Найда.

"Так, чищення рядів були, і керівництво СБУ доповідає про них, як вищому керівництву країни, так і громадськості. По кожній найменшій підозрі проводяться перевірки та вживаються заходи", - додав він.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...