"Шантаж та погрози розправитися із родичами": У СБУ розповіли про численні спроби росіян вербувати українських військових

Більшість військових моряків залишилися вірними присязі та добровільно повідомила своєму керівництву та СБУ про спроби вербування.

Українських військових намагались вербувати вже у Криму. Фото: УНІАН.

Спецслужби Росії намагалися масово вербувати українських військових, здебільшого – представників військово-морських сил, які до окупації розташовувалися в Криму. Про це на брифінгу заявив керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук, повідомляє "Українська правда". Новину передають Патріоти України.

Це повідомлення є результатом операції військової контррозвідки, яка тривала з 2014 року. За словами Ткачука, для вербування використовувалися "брудні методи". "Затримують, вивозять кудись в ліс і кажуть – ось, дивися, ось гранати, ось патрони, які ми в тебе знайшли. Ось зброя. Або ти підписуєш, що ти будеш на нас працювати, або ми йдемо, тебе затримуємо і ти стаєш злочинцем", – розповів керівник апарату голови СБУ.

Він також розповів, що російські спецслужби погрожували розправою родичам українських військових, які залишилися в Криму. Ткачук зазначив, що СБУ виявила такі спроби вербування оперативно і передача інформації російським кураторам була заблокована.

За його словами, більшість військових моряків залишилися вірними присязі та добровільно повідомила своєму керівництву та СБУ про спроби вербування. Проте двох військових суд вже засудив до 12 років ув'язнення за державну зраду.

Загалом у межах спецоперації зареєстровано понад 30 кримінальних проваджень. Керівник апарату голови СБУ додав, що окупантів цікавив бойовий чисельний склад військових частин України, їх озброєння, місця дислокації, директиви та бойові розпорядження щодо застосування сил АТО, результати та подробиці заходів мобілізації та інше.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...