Шпигунський скандал: з'явився запис очної ставки "азовця" Краснова з терористкою Коледою (відео)

Сам Станіслав Краснов запевняє, що всі докази проти нього - змонтований фейк, а про усі контакти з представниками інших спецслужб він начебто попереджав наші спецслужби.

Станіслав Краснов. Фото: pravda.com.ua.

Шквал суперечок, сумнівів і навіть пікети викликала спецоперація, про яку цього тижня відзвітувала СБУ. Бо агентом російської ФСБ назвали Станіслава Краснова - відомого активіста громадянського корпусу "Азов", колишнього майданівця і одного з організаторів блокади Криму. Про це йдеться у сюжеті ТСН, передають Патріоти України.

Краснов запевняє, що його били під час затримання лише за його позицію. СБУ ж заявляє про опір під час затримання й беззаперечні докази співпраці Краснова з російськими спецслужбами. "Краснов особисто передав російській стороні списки полку "Азов", а також у період з 10 по 13 лютого перебував останній у республіці Білорусь, де зустрічався з російським куратором. На зв'язку з російською стороною Краснов перебуває з 2014 року", - повідомив керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук.

Загадкова поїздка до Білорусі

Поїздка активного учасника антиросійського спротиву до підконтрольної Москві Білорусі справді викликає подив. Зі своїх джерел ТСН вдалося отримати підтвердження - квитки на потяг у Мінськ та назад з даними Станіслава Краснова.

Сам він відмовлявся коментувати питання про поїздки в Білорусь, але пізніше зізнався, що поїздки все-таки були. Проте запитання кореспондента ТСН "Навіщо?" завис у повітрі: "Закидають, що саме там ти зустрічався з ФСБшним куратором. - Ну, просто я вже якось про цей момент намагався... Є деякі зобов'язання, які я не можу розголошувати, розумієте. - Це саме стосується зустрічі в Мінську? - Ну, ніяких протидержавних дій там я не чинив".

Затримання дворічної давнини

У травні 2014 року Служба безпеки заявила про затримання двох жителів Криму - учасників терористичної групи. Тоді силовики заявили: "Вони прибули з Криму в Київ, де під виглядом прихильників Євромайдану, приєдналися до активістів у КМДА. Позиціонуючи себе активними учасниками Євромайдану, "О" та "С" готували низку акцій диверсійно-підривного характеру проти нашої держави, збирали і передавали своїм російським координаторам інформацію про перебіг подій". Пізніше стало відомо, що затриманими є двоє активістів "Свободи" - Олександр Костенко і добре знайомий Станіслав Краснов. Обидва - колишні кримські міліціонери.

У їхній квартирі знайшли купу зброї. Тепер Краснов запевняє, що її підкинули. Костенка та Краснова заарештували, але суд відпустив обох підозрюваних у тероризмі на поруки депутату "Свободи" Едуарду Леонову. Костенко втік до Криму, де його затримали і віддали під суд. А Краснов почав публічну діяльність - взяв участь у блокаді Криму, очолив цивільний корпус "Азов". І ось минулого тижня Краснова затримали разом з його дівчиною Оксаною. Аудіозаписи розмов Серед доказів винуватості Краснова СБУ, зокрема, оприлюднило розмови, датовані 2014 роком. На записах чоловік, чий голос схожий на голос Краснова, здає російському куратору добровольців, які поїхали визволяти Слов'янськ.

ТСН змогла зв'язатися з людиною, що фігурує в оприлюднених записах СБУ - Костянтином Голоскоковим. Він підтвердив, що на записі голос його, але заперечив свою належність до російських спецслужб. "Голос мій, я впізнаю. Це голос, який був в різних записах у них, наскільки я знаю, у них вже дуже давно. Ще у 13-му році, 14-му році", - зазначив Голоскоков.

Натомість Станіслав Краснов розмову заперечує навіть як факт: "Твій голос? - Ні. Такої розмови в мене не було, принаймні останні пару років". Однак за даними офіційної фоноскопічної експертизи, голос на цих записах належить саме підозрюваному Краснову.

Очна ставка з терористкою

Журналісти ТСН отримали ексклюзивне відео від 2014 року - очну ставку Станіслава Краснова і терористки Марії Коледи. Тоді на Сході були спроби відновити так звану "русскую весну". До Херсона для заворушень ГРУ відрядила саме росіянку Марію Коледу.

"Для участі у цій акції через Київ до Херсона подорожує встановлена співробітниця Головного розвідувального управління Російської Федерації пані Марія Коледа. І про неї згадує у своїй розмові Краснов з Голоскоковим, після того, як стало відомо, що пані Коледа затримана СБУ", - пояснив керівник апарату СБУ Олександр Ткачук. Так, у розмові куратор Голоскоков просить нібито Краснова викинути сім-карту, бо Коледу затримала СБУ. Також з розмови стає зрозумілим, що Краснов зустрічався з Коледою і щось передав. Як з'ясувалося пізніше, - пістолет.

На відео з очної ставки зафіксована затримана терористка Марія Коледа з адвокатом та Станіслав Краснов - також зі своїм захисником, яка намагається закрити підозрюваного.

Розшифровка з відео:

Слідчий: Тепер, Марія Василівна, з приводу передачі вам пістолета "Сталкера" людиною, яка сидить навпроти вас, а саме Красновим Станіславом Олександровичем.

Коледа: Відправила смс з проханням про зустріч. Номер до цього отримала у Костянтина з Москви. Зустрілися близько четвертої години біля метро Шулявська.

Слідчий: Саме за яких обставин ви з ним познайомилися, бачилися?

Коледа: При передачі пістолета Сталкер".

Сам Краснов тоді відмовився свідчити проти себе згідно з ст.63 Конституції України, а тепер запевняє, що всі докази - змонтований фейк, а про усі контакти з представниками інших спецслужб він начебто попереджав наші спецслужби. "Це фейк стовідсотковий. З приводу моїх відносин з представниками спецслужб інших держав, то я про такі факти повідомляв наших спецслужбам. Окрім держави України, я нічиї інтереси ніколи не представляв", - запевняє Краснов. У цьому шпигунському скандалі є багато запитань до усіх - як до Краснова, так і до СБУ. Останні, наприклад, досі не оголосили Краснову підозру у державній зраді, мотивуючи технічною причиною - з матеріалів справи треба зняти гриф секретно, аби судді Шевченківського райсуду могли її розглядати.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...