Славно погуляв, батьку отамане: До річниці лютої страти у Варшаві першого козацького гетьмана, що підняв булаву за права українців

Як це буде ще не раз в українській історії, очільника національного руху зрадили свої, за обіцянку амністії перед польською короною. Шляхетне панство повелось у притаманній манері окупантів, зрадило своєму слову і знищила більшу частину повстанців.
Северин Наливайко. Портрет ХVII ст.

21 квітня 1597 року у Варшаві стратили козацького ватажка Северина Наливайка, нагадують, Патріоти України. Існує кілька версій, як саме загинув козак: його четвертували або спалили живцем в мідному бику.

Народився Северин Наливайко у першій половині 60-х років XVI століття, місце його народження - невідоме. Припускають, що він з'явився на світ у Гусятині (на Тернопільщині) у збіднілій родині руських бояр, батько змушений був кожевняцьким ремеслом здобувати на кусень хліба. Освіта Северин здобув дуже хорошу - навчався у славетній Острозькій академії. У козаки Наливайко подався ще в юні роки, тож швидко здобуває військовий досвід.

У 1594 році організував загін нереєстрових козаків. Влітку, цього ж року, рушив у Молдову і розбив кримських татар, в яких захопив зброю та кілька тисяч коней. Після декількох вдалих таких походів, Северин Наливайко очолив повстання проти польської шляхти, за утиски, котрі іновірні зайди чинили казакам та міщанам.

У кінці 1595 року польському гетьману Станіславу Жолкевському урядом було доручено приборкати повстання. Король проголосив по Речі Посполитій мобілізацію, посполите рушення. На підмогу Северину Наливайку прийшли запорожці на чолі із Шаулою. Військо відбило наступ урядових військ, але пізніше змушене було відступити на Лівобережжя.

Повстання Наливайка проти шляхетського панування охоплює Волинь, Поділля, Київщину, частково Галичину, і навіть Білорусь. Наливайко нападає на прихильників унії католицької і православної церков. Основний удар спрямовує на Луцького й Острозького єпископа Кирила Терлецького. Доки той перебуває на перемовинах у Римі, спустошує маєтки його брата Яроша в Дубуї та Отовчичах – зараз територія Білорусі. Козаки ранять урядника, слуг і челядь, забирають коней і золото, нищать важливі папери.

У квітні 1596 року козаки обирають собі за гетьмана Наливайка. Проте довго бути очільником йому не вдалось. Після невдалого Солоницького бою, козаки героїчно тримали облогу табору ще два тижні. Похід проти козаків очолює особисто польний гетьман Станіслав Жолкевський, найкращий полководець Речі Посполитої тієї доби.

Ясновельможний Жолкевський пообіцяв амністію реєстровцям, якщо ті складуть зброю. Керівників повстання, в тому числі і Наливайка, зрадницьки схопили і доставили у Варшаву. Потім розправилися і з іншими. Незважаючи на обіцяну амністію для повстанців, Жолкевський наказав вирізати більшість козаків. Понад півроку Наливайка тримають у тюрмі і катують. На центральній площі столиці держави відрубують голову. Труп четвертують, частини тіла розвішують у різних кінцях міста.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...