Сьома хвиля мобілізації: У Міноборони України назвали нові строки і обсяг призову

Призов може початися приблизно в середині квітня.

Ілюстрація:ua.korrespondent.net

Джерело в кадрових органах Міністерства оборони повідомило нові подробиці сьомої хвилі часткової мобілізації. За інформацією співрозмовника, рішення про її проведення буде прийматися в квітні, виходячи з чисельності контрактників, яких на той час вдасться залучити на службу. Про це пише Апостроф, інформують Патріоти України.

За прогнозами Міноборони, до початку квітня ця чисельність складе приблизно 10 тис. чоловік, а отже мобілізації підлягатимуть ще близько 30 тис. військовозобов'язаних. Всі вони повинні будуть замінити близько 40 тис. осіб, призваних у рамках четвертої хвилі мобілізації, яка пройшла в січні-квітні минулого року. У військовому відомстві, втім, не виключають, що ситуація на фронті не зажадає такої кількості мобілізованих.

Як повідомив виданню співрозмовник, який працює в кадровій службі Міноборони, в кінці березня військове відомство почне вивчати ефективність програми по залученню контрактників до лав Збройних сил. На підставі отриманої інформації буде прийнято рішення про те, скільки військовозобов'язаних необхідно призвати в рамках сьомої хвилі часткової мобілізацію. Всі ці люди замінять близько 40 тис. військовослужбовців, призваних до армії під час четвертої черги часткової мобілізацію, яка пройшла в січні-квітні 2015 року.

Нагадаємо, рішення про проведення сьомої хвилі часткової мобілізацію було прийнято ще в кінці січня. При цьому, в Міноборони врахували невдалий досвід шостого етапу, який через велику кількість "ухильників" був виконаний всього наполовину, і відразу зробили ставку на контрактників. Їх планувалося призвати до 20 тис., мотивувавши соціальним пакетом і підвищеним грошовим утриманням.

Інша ж частина - приблизно 20-25 тис. чоловік, підлягали б призову. Сьому хвилю часткової мобілізації планувалося почати в кінці лютого - початку березня. Проте, Міноборони і Генштаб досі займаються залученням контрактників до лав Збройних сил.

В кінці лютого міністр оборони Степан Полторак не виключив, що армії знадобиться не більше 10-12 тис. мобілізованих, а ще раніше начальник Генштабу Віктор Муженко спрогнозував, що демобілізація збройних сил, призваних у рамках четвертої хвилі, відбудеться в кінці березня - початку квітня.

За інформацією представника Міноборони, зараз вдалося залучити на службу близько 9 тис. контрактників. "Не виключаю, що до кінця березня їх буде 10 тисяч, тому що на розгляді зараз знаходяться документи ще приблизно 500 осіб", - повідомив співрозмовник видання. За його словами, в такій ситуації виникає питання, де набрати ще 30 тис. чоловік, проте в Міноборони не виключають, що військово-політична ситуація не зажадає такої кількості мобілізованих і говорять про чисельність в 15-20 тис. призовників.

При цьому, далеко не всі мобілізовані будуть спрямовані в зону АТО. "Потрібно підтримувати життєдіяльність військових частин, які знаходяться в інших районах країни", - пояснили в Міноборони. А ось контрактників набирають саме для служби на Донбасі, саме тому військові звертають найпильнішу увагу на їх підготовку.

"Нам потрібні професіонали, а не "аватари", які відбувають номер. Щоб з них відразу можна було зібрати підрозділ і відправити в бій. Особливим попитом користуються представники бойових професій - десантники, мотострільці, механіки-водії, артилеристи, які вміють стріляти", - пояснило джерело у військовому відомстві.

За його словами, ведеться також робота з бійцями з четвертої хвилі, щоб укласти з ними додаткові контракти на продовження служби: "Багато з них ще вагаються, але багато хто не проти залишитися, побачивши скільки вони отримували до Нового року і скільки отримують тепер".

Нагадаємо, грошове утримання військовослужбовців-контрактників у 2016 році підвищено, в середньому, майже втричі і становить мінімум 7 тис. грн.

На вивчення ефективності програми залучення контрактників піде приблизно три тижні. З цієї причини, заклик військовозобов'язаних в рамках сьомої хвилі часткової мобілізації може початися приблизно в середині квітня, вважає джерело в Міноборони.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...