Ставка на козаків: Експерти розказали, як Путін розпалює сепаратизм в Казахстані

У Казахстані почалася активізація проросійських рухів, особливо на території поблизу кордонів з РФ.
Мешканець Казахстану в рядах так званого "ополчення" "ДНР". Ілюстрація:topwar.ru

Президент РФ Володимир Путін розгойдує проросійський сепаратизм в Республіці Казахстан. Про це пише Informnapalm, передають Патріоти України.

"Аналіз активності проросійських рухів у Казахстані свідчить про істотне зростання загроз для діючої влади цієї країни, що виникли за останні 1,5 року. На сьогоднішній день на території Казахстану сформовані умови для запуску сценаріїв, аналогічних "кримському". Їх реалізація може бути здійснена в разі погіршення внутрішньополітичної ситуації в РФ, або різкої зміни режиму в Казахстані (РК)", - цитує публікацію в своєму Facebook волонтер міжнародної спільноти InformNapalm Роман Бурко.

"Зростання загроз для РК обумовлений поверненням громадян Казахстану, які отримали досвід ведення бойових дій на території окупованого Донбасу, а також зростанням політичної активності проросійських козачих об'єднань в Казахстані. Дані громадян Казахстану, які брали участь в бойових діях в зоні АТО на стороні бандформувань, зібрані InformNapalm, демонструють характерну географічну прив'язку місця проживання зазначених осіб до населених пунктів поблизу кордонів з Російською Федерацією, де спостерігається висока активність козацьких організацій і значна частка етнічних росіян", - йдеться в публікації.

"З загального масиву проаналізованих даних на учасників бандформувань з числа громадян Казахстану, близько 26% є вихідцями з населених пунктів Східно-Казахстанської області (в основному - Усть-Каменогорськ), 17% - жителі Алмати. Також підвищена залученість громадян Казахстану в бойових діях в Україна на стороні проросійських бандформувань характерна для Астани, Костаная, Караганди, Петропавловська", - відзначає автор матеріалу.

"Крім козацьких організацій, вербувальну роботу по комплектації груп для участі в бойових діях на Донбасі на стороні бандформувань здійснювалося на базі представництв Російської національної єдності (РНЄ), а також страйкбольних клубів у великих містах. Привертає до себе увагу досить висока активність екс-військовослужбовців Збройних сил Казахстану в участі в НЗФ на території Донбасу, серед яких присутні колишні бійці спеціальних підрозділів ЗС Казахстану, зокрема, гірничо-єгерського батальйону (в/ч 91678).

За нашими оцінками, на сьогоднішній день в рядах ЗС Казахстану присутня значна (не менше 15%) кількість проросійських елементів, в тому числі серед офіцерського складу. У деяких областях ймовірність переходу цілих частин під прапор РФ в разі початку активних дій з боку Кремля (наприклад, Східно-Казахстанська область) досить висока", - йдеться в статті.

"Очевидною тенденцією є ставка російського військово-політичного керівництва на суспільно-політичні рухи козаків на територіях поблизу казахсько-російських кордонів. 7 лютого пройшов звітно-виборний з'їзд Координаційної ради російських, козацьких та слов'янських організацій Казахстану під керівництвом Юрія Захарова (Юрій Захаров і полковник Союзу козаків Казахстану Асилхан Артикпаєв були в якості спостерігачів-експертів в Криму і в Севастополі під час проведення "референдуму" - ред). На цьому форумі було розглянуто питання обрання депутатів Мажилісу Парламенту від козаків. Делегати з'їзду по завершенню свого форуму прийняли резолюцію, що складається з наступних пунктів:

* Вимога забезпечити реальне дотримання Конституційного статусу російської мови і неухильне дотримання законодавства про мови, а також виробити заходи дисциплінарного впливу аж до звільнення чиновників усіх рангів за порушення законів і Конституції Республіки Казахстан. Дана вимога провокує визнання Астаною фактів дискримінації російськомовного населення, а також спрямована на придушення національного і патріотичного руху РК руками казахстанської влади.

* Вимога законодавчо закріпити пропорційне національне представництво в органах всіх гілок державної влади. Вимога передбачає внесення змін до Конституції РК, які суперечать чинним нормам, які не надають переваги за віросповіданням, національною, статевою, соціальною ознаками і вводять квоти для проросійських представників у законодавчому органі.

* Передати російські драматичні театри районів, областей і міст Алмати і Астани в якості культурних центрів на баланс координаційної ради зі збереженням бюджетного фінансування. Пункт відповідає положенням Стратегії національної безпеки РФ про використання культурного спрямування для експансії РФ на пострадянському просторі.

* На державних телеканалах виділити час організаціям координаційної ради і всім національним діаспорам Казахстану для популяризації громадського життя і культури мови. Цей час має надаватися з урахуванням національно-пропорційного представництва народів в тих чи інших регіонах держави. Виконання даного пункту призведе до монополізації проросійськими організаціями телемовлення і контенту в ряді регіонів, де існують загрози сепаратизму.

* Збільшити квоту депутатів Парламенту від Асамблеї народу Казахстану до 30 місць, з відведенням однієї третини від цього числа для представників Координаційної Ради російських, козацьких та слов'янських організацій Казахстану. З числа призначених Президентом Республіки Казахстан членів Сенату Парламенту закріпити 5 місць для активістів Координаційної Ради російських, козацьких та слов'янських організацій Казахстану", - наголошується в матеріалі.

"Політика Астани не перешкоджала тому, що за останні 10 років різні козацькі союзи, спочатку створені як культурно-етнографічні суспільства, стали напіввійськовими організаціями, що мають чітку військову організацію і проросійську політичну спрямованість.

Деякі з таких козацьких організацій брали участь в діях РФ по анексії Криму в 2014 році. Дані організації ставлять під сумнів суверенітет, незалежність і національну ідентичність Казахстану. так, на численних інформаційних ресурсах козацтва (наприклад, "Козача мережу") РК іменується як "так звана держава Казахстан"), а риторика щодо ідентифікації казахського народу близька до проросійської риторики під час дестабілізації ситуації на Донбасі і спроби реалізації сценарії створення так званої "Новоросії", - сказано в публікації.

"В даний час Кремль докладає зусиль для залякування режиму РК з метою неприйняття ним зусиль по ліквідації потенційних загроз. Таким чином, це дає час проросійським організаціям в країні зміцнити свої позиції. У той же час події в Криму і на Донбасі продемонстрували, що відсутність опору при перших ознаках зовнішнього втручання не ведуть до відмови від агресії, а навпаки, сприяють прискореній реалізації сценарію противником", - резюмує автор матеріалу.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...