Стратегія дурнів: "Ви знаєте, що це ми, але ви не можете довести це" - Як Кремлю вдається не залишати слідів після атак на Захід, - The Washington Post

Складається враження,що кремлівські керманичі щиро сподіваються, що західні держави витримуватимуть підступні удари як "хлопчик для биття" і не вживатимуть контрзаходів через відсутність відповідних постанов судової системи.

Ілюстрація:centernews.com.ua

Політичні наслідки хакерської атаки на Демократичну партію продовжують поширюватися в США. Москва рішуче заперечує свою причетність. Про це пише Ендрю Рот в статті "Як Кремлю вдається не залишати слідів після кібератак", опублікованій на сайті газети The Washington Post, передають Патріоти України з посиланням на УНІАН.

Правдоподібне заперечення вже давно стало відмінною рисою кібер-шпигунства, такої практики дотримується більшість урядів, в тому числі США. Після злому серверів Національного комітету Демократичної партії і подальшої публікації викрадених документів на WikiLeaks в розпал президентської гонки в США вся увага була прикута до Москви, але аналітики говорять, що цього слід було очікувати, якщо уряд Росії дійсно був зацікавлений у витоку документів.

"Справа не стільки в анонімності, скільки в запереченні. Росіяни завжди говорили:" Ви знаєте, що це ми, але ви не можете довести це. І, на жаль, ви на Заході пов'язані правилами гри, на відміну від нас", - каже експерт з питань безпеки Росії і професор зі світової політики в Університеті Нью-Йорка Марк Галеотті.

З 2007 року, коли потужна кібератака вивела з ладу естонський уряд, експерти з питань безпеки та західні уряди періодично звинувачували Росію у використанні різних тактик, в тому числі в залученні хакерів-посередників, які займаються кіберзлочинами, щоб не залишати своїх слідів після атак на західні об'єкти . Активісти російської опозиції стали мішенню прокремлівських "хактивістів", які заперечують зв'язок з Кремлем, а офіційне спростування в причетності до таких "замовних атак", як в Естонії, було направлено недружнім урядам.

Метою кількох недавніх нападів стали демократичні інститути, і це викликає побоювання, що порушення незабаром можуть мати значні політичні наслідки.

Напередодні вирішальних післяреволюційних президентських виборів в Україні в 2014 році хакерська атака практично вивела з ладу Центральну виборчу комісію країни. Промосковські хакери, які називають себе "КіберБеркут", взяли на себе відповідальність, заявивши, що вони були не пов'язані з державою. Київ звинуватив Москву.

"Зараз, на жаль, немає хорошої відповіді на питання про те, які заходи ми вживаємо. Ви робите все, що можете, щоб показати, що ви підозрюєте цих людей, і у вас теж є можливість створити цим людям проблеми", - відзначає аналітик з питань оборони і аерокосмічного простору дослідницької фірми IHS Тейт Неркін. Подібна атака в Сполучених Штатах під час президентських виборів може бути "кошмарним сценарієм", - додав він.

У той час як політичні наслідки хакерської атаки на Демократичну партію поширюються в США, Москва твердо стоїть на своєму. У понеділок офіційний представник МЗС Росії заявив, що звинувачення були "образливими і недоречними для самого рівня президентської виборчої кампанії".

У розмові з журналістами у вівторок колишній посол США в Росії Майкл Макфол навів у приклад свій власний досвід з хакерством і прослуховуванням. "Ми знаємо, що уряд Росії має величезні можливості для прослуховування телефонних розмов по всьому світу, в тому числі в США", - сказав він. За його словами, випадки, про які стало відомо, завжди супроводжуються запереченням Кремля. "Підкреслю, робота прес-секретарів полягає в тому, щоб заперечувати, що вони це роблять", - сказав Макфол, який знаходився в Москві з 2012 по 2014 рік і в даний час викладає в Стенфордському університеті.

У 2008 році Росію звинувачували в атаках на Литву, а потім на Грузію. Також Росію звинувачували в атаці на несекретні сервери Білого дому, українську енергосистему, німецький металургійний комбінат і французький телевізійний канал TV5MONDE. Атаку на TV5MONDE пов'язували з однією з двох хакерських груп, виявлених в мережі Національного комітету Демократичної партії в червні. Гурт відомий як Sofacy, або Прикольний ведмідь. У кожному разі, Москва заперечувала звинувачення.

Пєсков зазначив, що компанії, які звинувачували Росію в причетності до атаки на Демократичну партію, знаходилися під впливом політиків США. Але московська Лабораторія Касперського (заснована в Росії фірма, яка спеціалізується на антивірусному програмному забезпеченні і інтернет-безпеки) також назвала обидві хакерські групи, знайдені всередині серверів демократів, "російськомовними" і такими, "що фінансуються державою". (Політика Лабораторії Касперського - не накладати провину на будь-які уряди.) Група Sofacy фокусується на "країнах НАТО, Україні, урядах і військових підрядниках", йдеться в заяві Лабораторії Касперського, і протягом 2015 року вона "збільшила свою активність майже в 10 разів у порівнянні з попередніми роками".

Все більша увага іноземних хакерів до демократичних інститутів викликає занепокоєння, каже співробітник Фонду Карнегі за міжнародний мир, який займається питаннями кібербезпеки, Тім Морер. Він назвав атаку "серйозною ескалацією". За його словами, концептуально Сполучені Штати і Росія по-різному дивляться на кібербезпеку.

США в першу чергу зосереджені на військовому застосуванні кібероперацій, а російське визначення інформаційної безпеки "включає в себе і інші види дій, які можуть не мати військового призначення, але надавати політичний ефект, як у випадку з хакерською атакою на Демократичну партію".

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...