Сучасним людям загрожує те саме: Вчені з'ясували, що стало причиною загибелі цивілізації майя

Засуха стала причиною скорочення населення на 90%. Ті, що вижили не змогли зберегти розвинену інфраструктуру міст.
Цивілізація майя зникла через нестачу води. Ілюстрація: соцмережі.

Вчені з Великобританії і США дали відповідь на питання, що погубило цивілізацію майя. Результати нових досліджень були опубліковані в журналі Science, передають Патріоти України.

Відомо, що цивілізації майя була знайома писемність, математика, астрономія та архітектура, майя мали свій календар. Починаючи з 900 року н.е., якась катастрофа викликала стрімке скорочення населення на американському континенті.
Висувалися версії про епідемію, війни, виснаженні земель і джерел прісної води. Останню версію підтвердили вчені. Були досліджені відкладення гіпсу і вміст ізотопів кисню в осадових породах на дні озера Чічанчанаб, що на півострові Юкатан: важчі ізотопи випаровуються повільніше і зростання їх кількості говорить про посуху.
Були встановлені два періоди аномальної посухи: 750-850 р.р. і 950-1050 р.р. "Ми знаємо, що крах цивілізації Майя настав приблизно в дев'ятому столітті нашої ери - після того, як найбільші міста Майя були покинуті жителями. Головна причина колапсу - посуха, викликана як природними кліматичними змінами, так і перенаселенням міст", - розповів керівник наукової групи Ніколас Еванс.

Засуха стала причиною скорочення населення на 90%. Ті, що вижили не змогли зберегти розвинену інфраструктуру міст і поступово на їх місці виросли джунглі.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...