Супрун розповіла про фрукти, небезпечні у поєднанні з ліками

Наразі відомо про щонайменше 85 препаратів, на чию фармакокінетику впливають грейпфрути та їхні родичі.

Грейпфрути не варто вживати, коли ви приймаєте ліки. Ілюстрація: соцмережі.

Коли приймаєте ліки, важливо стежити за раціоном. Так, деякі продукти впливають на потрапляння препаратів у кров, тобто їхню біодоступність. Передусім йдеться про грейпфрут та його родичів - помело, лайми та гіркі апельсини. Речовини, що містяться в грейпфрутах та їм подібних, зупиняють на пару днів роботу однієї з ланок системи знешкодження. Про це пише на своїй сторінці у Facebook в.о. глави МОЗ Уляна Супрун, передають Патріоти України.

Тож ліки майже безперешкодно потрапляють в кров, і їхня концентрація стає завеликою – немов прийняли не одну пігулку, а три чи навіть сім. Тому деякі ліки в поєднанні із грейпфрутовим соком або навіть грейпфрутом, який ви з'їсте потім, дають побічні ефекти.

"Грейпфрути, помело, лайми та гіркі апельсини містять фуранокумарини. Ці сполуки діють на одну із ланок знешкодження деяких ліків – на цитохроми Р450 3А4, або ж CYP3A4. Цитохроми намагаються знешкодити фуранокумарини – така в цих ферментів робота. Але ця взаємодія знешкоджує їх самих – вони стають неактивними. Нові активні цитохроми з’являться в кишківнику лише через 1-3 доби. Достатньо 200 мл грейпфрутового соку, аби на кілька днів пригнітити цитохроми", - пояснила Супрун. "Тим часом, вибиті із гри ферменти не можуть знешкоджувати ліки, тому їх біодоступність зростає з 10% до 30%–70%. Це і викликає побічні ефекти", - додала виконувач обов'язків глави МОЗ.

Наразі відомо про щонайменше 85 препаратів, на чию фармакокінетику впливають грейпфрути та їхні родичі. Зокрема, побічні ефекти можуть виникнути під час прийому таких груп ліків: препарати для зниження холестерину (статини), для регуляції тиску, регуляції ритму серцебиття, протиінфекційні препарати, в тому числі еритроміцин, більшість антидепресантів і препаратів для зниження тривожності, антикоагулянти, знеболювальні, та ліки для подолання еректильної дисфункції.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...