Сила режиму: Путін боїться революції, тому переводить спецслужби під особистий контроль - експерт

Плани Кремля щодо створення міністерства держбезпеки були запущені на наступний день після голосування на виборах до Держдуми.

Ілюстрація:nahnews.org

Газета Frankfurter Allgemeine Zeitung опублікувала коментар свого оглядача Райнхарда Фезера (Reinhard Veser), присвячений планам Кремля щодо створення міністерства держбезпеки. Про це пише DW, зазначають Патріоти України.

"Прес-секретар президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков назвав підсумки думських виборів "значним вотумом довіри" главі держави з боку народу. Втім, воно не є взаємним: про це свідчать плани Кремля щодо створення міністерства держбезпеки, які (випадково?) були запущені на наступний день після голосування. Якщо вони будуть реалізовані, то це призведе до створення апарату придушення, який, подібно до фантому Комітету держбезпеки (КДБ) СРСР, буде будити у людей трагічні спогади.

Обидва явища тісно пов'язані між собою: підтримка Путіна серед значної частини населення у вигляді голосів, відданих за прокремлівську партію "Єдина Росія", і превентивні заходи на випадок, якщо ситуація коли-небудь зміниться. За п'ять років, що минули з моменту масових протестів проти фальсифікації думських виборів, які, здавалося б, виникли з нізвідки, режим явно став більш репресивним. Рейтинги Путіна, які в той час явно знижувалися, стрімко злетіли вгору після анексії Криму.

Однак проблеми Росії з тих пір загострилися, і їх причини потрібно шукати в самій країні. Падіння цін на нафту і західні санкції стали всього лише їх каталізаторами. Кількість громадських протестів за останні два роки повільно, але неухильно зростала. Досі владі вдавалося легко утримувати ситуацію під контролем завдяки своїй політиці, орієнтованій на задоволення потреб громадян. Кремль в деякій мірі йшов назустріч їхнім вимогам і при цьому перекривав кисень організаторам протестів.

Подібні симптоми громадського невдоволення парадоксальним чином зміцнюють позиції Путіна у владних структурах: люди, що отримують вигоду з нинішньої системи, залежать від нього і його рейтингів у більшій мірі, ніж будь-коли раніше. Це поступово змінює характер режиму.

Досі Путін керував країною, покладаючись на підтримку вузького кола осіб, які піднялися до вищих політичних посад у керівництві разом з ним, а також врівноважуючи вплив різних приятельських компаній, які утворилися в цій групі.

Тепер же він має намір створити нову структуру і таким чином повністю перевести сили безпеки під свій контроль, а також підібрати для них кадри з числа людей, яких він сам просунув у владу. Цим Путін закріплює свою особисту владу, при цьому продовжуючи послаблювати російську державу".

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...