"Тогда к городу очень подходило слово "выпотрошенный": У Слов'янську згадали жахи "ДНР"

Містяни не забули, як бойовики їх грабували та мало не прирекли на голодну смерть.

Слов'янськ - це Україна! Фото: uapress.info.

Жителі Слов'янська в другу річницю визволення міста від терористів "ДНР" згадали про жахи, які довелося пережити через загарбників. Про це повідомляє Сегодня, передають Патріоти України.

"Казалось бы, два года прошло, а все хорошо помнится, как вчера. Когда в город пришло "ДНР", мало кто понимал, какой ужас они за собой принесут. Я сразу же отправил семью в Днепропетровскую область к родне. Самой тяжелой была вторая половина мая 2014-го. Дом дрожал от взрывов и залпов, а я приготовился к смерти, если не от снаряда, так от голода. Магазины не работали, воды в кране не было. Город вымер — на улицах почти не ходили люди", - розповів місцевий мешканець Олексій.

Містяни не забули, як бойовики мало не прирекли їх на голодну смерть, адже поставок в Слов'янськ не було, а продуктові магазини і кіоски швидко закрилися. Перебивалися тим, що виросло на городах, справа доходила навіть до обміну речей на продукти.

"Мы слишком хорошо помним, как у нас не было еды и даже воды, и никогда больше не допустим этого ужаса!" - зі сльозами згадує мешканка Слов'янська Марія Фроленкова. Волонтери, що заїхали в Слов'янськ після його звільнення, жахнулися тому, що побачили.

"Первыми, кого мы заметили в городе, были электромонтеры — они чинили провода возле моста. Потом увидели ехавших саперов. И только приехав в центр, мы нашли мирных жителей. Практически все были взвинченными, на вопросы могли отреагировать криком. Нам показалось, что многим требуется помощь психолога. Было много точек выдачи гуманитарной помощи — людям раздавали овощи, хлеб, а возле горсовета можно было зарядить мобильные телефоны и набрать воды из резервуара. Тогда к городу очень подходило слово "выпотрошенный", - розповів волонтер Тимур Бедаван.

Зараз Слов'янськ майже оговтався від пережитого. У місті безліч переселенців, і центри зайнятості зосереджені, в першу чергу, на їх працевлаштуванні, що викликає деяке невдоволення славянців. На тлі високого безробіття, тим не менш, в Слов'янську дефіцит лікарів, листонош, інженерів, трактористів і навіть кондукторів. Дрібний бізнес побоюється розгортатися в повну силу, відповідно, інвестори не хочуть ризикувати, вкладаючись, наприклад, у виробництво керамічних виробів, які прославили це місто.

Відзначає День звільнення і Краматорськ. Жителі кажуть, що за два роки місто почало змінюватися на краще: ремонтуються дороги, облагороджуються вулиці і парки. Практично всі зруйновані будинки в місті відновлено або в процесі завершення ремонту. У Краматорську поступово відродився малий бізнес, а ось великі підприємства, наприклад, шукають нові ринки збуту, крім російського.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...