Товариський, але обережний союз: Чи зможуть створити нову партію Гройсман і Парубій

​Спікер ВР і прем'єр-міністр близькі до об'єднання, але чекають, хто стане переможцем президентських перегонів.

Гройсман і Парубій. Ілюстрація:УНІАН

За останні кілька місяців прем'єр і глава Верховної Ради разом покладали квіти, представили спільну дорожню карту законопроектів по євроінтеграції. В оточенні спікера не приховують, що зараз вони багато спілкуються і їх взаємини дуже теплі. Видання LIGA.net вирішило з'ясувати, чи переросте зближення Гройсмана та Парубія у формуванні єдиного списку на наступних парламентських виборах, і які існують передумови, зазначають Патріоти України.

Партія Гройсмана-Парубія: передумови

Гройсман і Парубій видихнули з полегшенням, коли з порядку денного "стратегічної дев'ятки" (неформальне коло перших осіб держави) зняли питання про створення оновленої партії влади, розповідають джерела видання, близькі до Парубія. У політсилу планувалося взяти нескандальних депутатів, "сильних мажоритарників" і "успішних мерів".

Але ключові фронтовики об'єднуватися з президентом не поспішають, а відносини з Гройсманом тільки псуються: в оточенні президента бачили Гройсмана публічною особою без повноважень.

Інтенсивність переговорів з приводу партії "під президента" зросла в лютому, коли ЗМІ регулярно писали про торги над партійними квотами неіснуючої сили. Тоді видання з'ясувало, що поширена інформація про завершення переговорів є лише провокацією, яка вигідна Адміністрації президента.

В кінці лютого Гройсман обірвав тишу непублічних переговорів заявою, що планує брати участь в наступних парламентських виборах. "Я можу сказати, що я буду брати участь для того, щоб боротися за проведення необхідних рішень", - сказав прем'єр, натякаючи на власний політичний проект. І повторив це сьогодні: "Хочу привести з собою відданих людей, які конкретними рішеннями і кроками будуть міняти Україну". Знову без конкретики.

У БПП Гройсмана стримують від вільного польоту натяками на відставку. "Якщо хтось вважає, що такими методами на мене можливо тиснути, то вони глибоко помиляються. Я не боюся втратити посаду, - заявив прем'єр в ток-шоу на цьому тижні. Позафракційний нардеп Андрій Денисенко вважає, що навіть в самому БПП не набереться голосів.

Співрозмовники видання запевняють, що дружба між спікером і прем'єром в найближчому майбутньому не переросте в політичний союз і підкреслюють, що ніяких переговорів з цього приводу нібито не ведеться. Причина - депутати побоюються розпуску Ради. Хочуть дотягнути до осені, коли парламент неможливо буде розпустити. Грає роль і те, хто переможе на виборах президента. Зараз, кажуть депутати, Банкова ще в силах знищити політичних опонентів, тому ні Гройсман, ні Парубій підставлятися не хочуть.

Співрозмовник з "Народного фронту" розповідає, що якщо стратегічна дев'ятка обговорює вибори, то в будь-якому випадку йдеться про те, що всі повинні допомогти президенту переобратися. Втім, навіть це твердження вже недавно поставив під сумнів міністр МВС Арсен Аваков, заявивши в інтерв'ювиданню, що Порошенко може стати лише одним з кандидатів в президенти від влади.

Інший співрозмовник видання в партії коаліції розповідає, що випадкова зустріч генпрокурора Юрія Луценка та Ігоря Коломойського в Амстердамі свідчить, що великі політичні гравці відкриті до обговорення різних комбінацій і союзів.

Партія Гройсмана-Парубія: як це може виглядати

Деякі депутати називають Гройсмана за очі "пандою", тому що він політик, закруглений з усіх боків: прем'єр постійно, ще будучи спікером, намагався і намагається згладжувати конфлікти між БПП і НФ, і сам намагається не підставлятися. Парубія в його фракції окремі колеги вважають схибленим на "українській ідеї", але людиною, яка не має відношення до корупційних схем. Тому ближче до виборів до нього будуть тягнуться.

Один з депутатів коаліції пояснив, яку нішу може зайняти політпартія Гройсмана-Парубія, якщо буде створена. "Навіть якщо припустити, що Порошенко переможе на президентських виборах, його фракція зменшиться. Друзі президента залишаться у фракції, а куди підуть інші? До Юлі їх не візьмуть - тоді куди? Їм потрібна третя сила, яка б об'єднала "незашкварених" мажоритарників і списочників, які випадуть з БПП".

У БПП розповідають, що близько 20 депутатів можуть переорієнтуватися на Гройсмана, якщо фракція президента істотно скоротиться. До Гройсмана підуть, як мажоритарники, так і списочники. Але в БПП підкреслили, що з ними ніяких переговорів ніхто не вів і це гіпотетичний сценарій.

"Я для себе особисто вже вирішив - піду до Гройсмана", - сказав один з депутатів, що потрапив в Раду за списком президентської фракції.

Зараз у найбільшого союзника прем'єра - Андрія Парубія - слабкі позиції в НФ. На нього орієнтується до 10 нардепів. Серед них - Сергій Висоцький, Володимир Соляр, Андрій Левус, Микола Величкович та інші. Всі вони "побратими з Майдану". "Він дійсно заслуговує більшого", - говорять в НФ. Також у фракції не знають, чи увійдуть до цього об'єднання Аваков і Яценюк.

"80% БПП і НФ підуть гуляти в Маріїнський парк замість наступного скликання", - упевнений один з депутатів, який вже 12 років в парламенті. І додає, що шанси у Гройсмана є на створення політичної сили, якщо до нього приєднаються з десяток потужних мажоритарників.

Один з мажоритарників БПП, обраних в Донецькій області Дмитро Лубинець розповідає, що з Гройсманом можна працювати, але він підкреслює свою приналежність до БПП. За його словами, він не переживає про політичне майбутнє, маючи на своєму окрузі більше 50%. Це стосується і багатьох інших представників БПП, які на поточний момент в своїх округах мають високу підтримку (в БПП половина депутатів з 140 осіб - мажоритарники).

Важливим ресурсом для майбутньої партії Гройсмана-Парубія, який очевидно вони використають свого часу - це новообрані лідери об'єднаних громад. Їх чисельність становить кілька сотень людей і продовжує зростати. Для місцевих кланів партійний принцип чітко не працює і вони спокійно перефарбуються під перспективний проект.

Рейтинг Гройсмана складно виміряти, адже його 4% сьогодні - це скоріше наслідок роботи прем'єр-міністром, а не політика без посади.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...