Це вже не перший такий випадок: Екс-депутат розповіла, кому вигідний підпал гастроному на Хрещатику

Олена Терещенко-Єськіна вважає, що все вказує на те, що це був навмисний підпал.

Пожежа на Хрещатику. Фото: УНІАН.

На місці колишнього Центрального гастроному в центрі Києва, де сьогодні сталася масштабна пожежа, планували будувати 12-ти поверховий монстр з підземним паркінгом. Про це в коментарі InfoResist розповіла екс-депутат Київради і активістка Олена Терещенко-Єськіна, коментуючи пожежу в Києві, передають Патріоти України.

На думку Олени, пожежа вигідна недобросовісному орендареві (хто їм є на сьогоднішній день - невідомо, - ред.). Також вона розповіла про скандали, які супроводжували цю реконструкцію кілька років тому. «Явно, що не сумлінному користувачеві (земельної ділянки - ред.). Є «АБ Інвестиції і розвиток», які збиралися здійснити реконструкцію (в 2008 році, - ред.). В принципі, це було вже давно. Спочатку був один проект, потім в 2013 році виник інший проект, який погодило Міністерство культури, сумнозвісний пан Грановський (Олександр Грановський, український олігарх, раніше йому ГПУ вручала підозру про несплату податків і фіктивне підприємництво, - ред.).

Причому, спочатку він погодив проектну документацію і вже після цього, чого взагалі не може бути, історико-містобудівельне обгрунтування на будівництво або на реконструкцію цієї пам'ятки. До речі, реконструкція заборонена чинним законодавством. Тобто, спорудження на його місці 12-ти поверхового монстра, 55 метрів заввишки, до речі, висота ЦУМу всього 44 м, а будувати в центрі щось вище 27 метрів заборонено чинним генеральним планом. І цей будинок мав також бути з дворівневим підземним паркінгом», - розповідає вона про пожежу в Києві.

Даний будинок дуже відомий і був в минулі часів центром політичних подій. «Ця будівля є пам'яткою архітектури місцевого значення. Причому цей будинок дуже відомий. Крім того, що він найстаріший на Хрещатику і розташований в єдиному кварталі, який повністю зберіг своє дореволюційне обличчя, він був для киян одним з культових місць. У ньому розташовується готель «Кане», до речі цей будинок був побудований в 1874 році саме як готель і в ньому деякий час жив відомий художник Михайло Врубель, після того як розпочав роботи із розпису церкви. До речі, в 1918 році в ньому жив Гетьман Павло Скоропадський. І явно, що тоді будівля була центром політичних подій. Також в цій будівлі зупинявся відомий український актор і режисер Панас Саксаганський. Тому, ми бачимо, що в цього будинку крім пам'ятника архітектури, повинен ще бути статус і пам'ятника історії», - говорить Терещенко-Єськіна.
Вона вважає, що на цьому місці можуть побудувати нову будівлю, яка може бути набагато вище запланованої в 2013-му році. «Відповідно, до сучасних реалій ми думаємо, що це не остаточна висота, вона може прогресувати. Але, що стосується пам'ятника архітектури, то всі ці дії є протиправними», - сказала вона додавши, що в 2013 році вже намагалися позбавити цю будівлю статусу пам'ятника архітектури.
Олена Терещенко-Єськіна вважає, що все вказує на те, що це був навмисний підпал. «Це моя суб'єктивна думка. Явно я це не можу стверджувати, оскільки, для того, щоб така пожежа була скваліфікована як підпал, то для цього має бути висновок правоохоронних органів. Але як ми бачимо всі ті історичні будівлі, які підпалюють, їх потім зносять або перебудовують і через підпал вони нібито втрачають свою автентичність і вони перестають бути пам'ятниками.
Ми можемо згадати будинок на Златоустівській 35, будинок з ромашками, у якого після підпалу було трохи пошкоджено дах, але це не завадило зняти з нього охоронний статус і його знести без дозволів. Також ми можемо взяти дуже багато пам'ятників і історичних будівель, які були знесені в такий спосіб. До речі, жоден підпал в Києві ще не було розслідувано правоохоронними органами. Тобто, коли горів будинок на Хмельницького 10, а там пожежа виникла одночасно в трьох місцях, навіть через це не було кваліфікації підпалу. Тому, в ситуації тотальної безвідповідальності і безкарності ось всі ці злочини по відношенню до об'єктів культурної спадщини, вони постійно тривають і будуть повторюватися, поки не буде неминучості покарання. У нас надія тільки на створення публічного резонансу, тільки тоді, можливо, правоохоронці почнуть ці справи порушувати і доводити до логічного завершення», - розповів вона.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...