Тут потрібно бачення космічне - вчений назвав речі, без яких в України немає майбутнього

Майбутнє пов'язане з освітою. З утворенням людини, країни і людства. І Україна в цьому сенсі має майбутнє тільки тоді, коли почне себе утворювати, вважає Володимир Нікітін.

Дніпро у Києві. Фото:chekushka3.narod.ru

В Україні існують серйозні проблеми, які поки не знайшли належного місця в суспільному діалозі. Про це в інтерв'ю ONLINE.UA розповів директор Українського інституту публічної політики, засновник проекту "Foundation for future", науковий керівник Інституту архітектури, урбаністики та регіоналістики, доктор культурології, кандидат архітектури, професор Володимир Нікітін, передають Патріоти України.

"Для України вже є речі, які треба обговорювати, але ніхто не обговорює. Наприклад, про те, що Дніпро фактично помер. Але чомусь говорять не про це. Начебто Дніпро - не основа нашого життя", - зазначив Нікітін.

"Фактично, вже, як кажуть екологи, перейдено той поріг, коли Дніпро може самовідновлюватися. І його повільна загибель цілком може статися на наших очах. Вона вже відбувається", - додав учений. На його погляд, для того, щоб зрозуміти багато речей, потрібен якийсь космічний погляд на проблеми, а не просте узагальнення.

"Глобалізація відбувається на поверхні земної кулі. Глобал. І ви дивитеся на світ з однієї точки на земній кулі. З Нью-Йорка, Києва, Токіо, Москви. І намагаєтеся перекроїти глобус, виходячи зі свого бачення. А тут потрібно бачення космічне. Не в тому сенсі, що в Космос треба помчати. А в тому сенсі, щоб побачити ціле. Побачити ціле, зрозуміти, що таке людина, що таке людяність, що таке людство.

І в цьому сенсі людство існує, але воно включає сюди, наприклад, всіх тих людей, які вже померли, але які працювали ось на це ціле. Сократ - це представник людства. або Крішнамурті (Джідду Крішнамурті, індійський філософ, - ред), або ще хтось із великих мислителів, або святих, або кого-то ще", - стверджує Нікітін.

"І ось потрібно весь час намагатися вивести людей в цей рівень. Тому виходить, що майбутнє - таке ось майбутнє людства - пов'язане з освітою. З утворенням людини, країни і людства. І Україна в цьому сенсі має майбутнє тільки тоді, коли почне себе утворювати. Не чекати, коли її там визнають, ще щось зроблять, а утворювати себе.

А це значить - зрозуміти своє призначення, задум України і розгорнути його. Тому для України дуже важливо зрозуміти, на який сценарій вона працює - чужий чи свій, на який з чотирьох сценаріїв, як можна побудувати ось це утворення, за яке сьогодні відповідає Міністерство освіти. Зрозуміти, як все це можна побудувати, щоб Україна відбулася" , - резюмував професор Нікітін.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...