"Тут вам не СРСР!": Росія видає Україні колишніх найманців ОРДЛО, "ветерани Новоросії" розчаровані

Екс-терористам росіяни нагадали, що "економічну кризу в РФ спровокувала українська війна", а їхні очікування щодо Росії - "завищені".

Бойовики навіть не підозрювали, що росіяни їх зрадять. Фото: Рейтерс.

Колишні найманці, які воювали на Донбасі, поскаржилися Громадській палаті РФ на байдужість російської влади до їхньої долі. Про це пише Коммерсантъ, передають Патріоти України.

Себе найманці називають "ветеранами Новоросії". З їхніх слів, прокуратура РФ видає ополченців за запитом українських колег, російські суди депортують їх за порушення міграційного законодавства, а влада невизнаних республік ніяк не відстоює інтереси своїх "громадян".

У Громадській палаті пообіцяли допомогти, але додали, що очікування "ополченців" від Росії "виявилися завищеними". Ветеранам також нагадали, що "економічну кризу в Росії спровокувала українська війна". Позицію найманців озвучила голова "Союзу політемігрантів і політв'язнів України" Лариса Шеслер.

"Росія в 1993 році підписала конвенцію про правову допомогу, яка передбачає видачу людей, обвинувачених у злочинах в інших колишніх радянських республіках ... Україна порушує кримінальні справи проти політичних супротивників. Як за політичними статтями - наприклад, за звинуваченням у сепаратизмі, так і за кримінальними - таким, як розкрадання власності", - поскаржилася Шеслер.

Її обурило, що російська прокуратура "часто потрає прокуратурі України" і намагається видати таких людей за запитами сусідньої держави. "Ми буквально виривали людей, висаджували їх із поїзда на Київ". Але людям, які воювали на боці терористів і поки не потрапили в поле зору Служби безпеки України, виявилося непросто освоїтися в Росії.

"У Росії практично неможливо отримати статус біженця, - поскаржилася Лариса Шеслер.- А зараз суди почали відмовляти в продовженні тимчасового притулку. Їм кажуть, що на Донбасі війна закінчилася, можна їхати назад". "Російські суди порушують російське законодавство, - поскаржилася представниця "Союзу добровольців Донбасу" Марія Коледа. - Вони не дають часу на оскарження рішення про депортацію, відразу висилають".

Її колега Ольга Кулигіна своєю чергою обурюється: "ДНР і ЛНР претендують на статус державних утворень, але їхні представники поки не дуже були помічені серед тих, хто має здійснювати правову підтримку своїх громадян". На майданчику Громадської палати дав відповідь віце-президент Центру моделювання стратегічного розвитку Григорій Трофимчук. Він дав коментар у дусі офіційної риторики Кремля.

"Ситуація виглядає дико. Складно собі уявити, щоб Сталін здавав Гітлеру німецьких антифашистів. Добре, що українські біженці і політемігранти починають нарешті розуміти: Росія це дещо не той формат, який бачився їм колись у рожевих чи блакитних тонах. Це не СРСР, і тут є свої відомі проблеми, які треба враховувати. Можливо, якби вони зрозуміли це раніше, не було б такої страшної війни. Тому в них не може бути зайвих претензій до Росії, завищених очікувань". Він поскаржився, що в самій Палаті "через кризу часто немає грошей навіть на те, щоб купити папір", і наголосив, що "кризу спровокувала українська війна".

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...