У 2018 Вашингтон готує удари по Путіну на чотирьох напрямках, - Stratfor

У той час як Вашингтон перебирає інструменти, які він може використовувати проти Москви, Росія готується до ще більш жорстких відносин, ізолюючи свою економіку і будуючи мости в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні і на Близькому Сході.

Путін. Фото:Корреспондент.net

США визначили чотири сфери для введення подальших санкцій щодо Росії, при цьому найнебезпечніший для президента РФ Володимира Путіна удар може стосуватися обмежувальних заходів проти російських олігархів. Про це йдеться в матеріалі приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, повідомляють Патріоти України з посиланням на Апостроф.

Санкції в дії

З часів радянського періоду Штати застосовували щодо Росії численні санкції. Основними на даний момент є санкції, введені США через дії Росії по відношенню до України (подібні заходи введені також Євросоюзом, Канадою, Австралією і Японією) - за участь в конфлікті на Донбасі, катастрофу пасажирського лайнера MH17 і анексію Криму. Ці заходи включають:

- обмеження щодо випуску євробондів для шести найбільших банків Росії, чотирьох державних нафтових компаній і чотирьох оборонних підприємств;

- санкції стосовно російської енергетики, що забороняють компаніям зі США надавати і експортувати товари і технології для глибоководного видобутку нафти і газу;

- заборона на поставку товарів подвійного призначення.

- санкції (обмеження поїздок і заморожування активів) проти сотень російських юридичних і фізичних осіб.

Але наслідки цих санкцій щодо Росії - досить дискусійне питання, оскільки низькі ціни на нафту призвели до того, що в той же рік, коли проти країни були введені санкції, економіка Росії впала в рецесію. У підсумку РФ ізолювала більшу частину своєї економіки.

Західний імпорт був компенсований за рахунок внутрішніх можливостей і нових торгових зв'язків в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні і на Близькому Сході. Санкції зірвали деякі ключові енергетичні проекти, такі як нафтова угода з ExxonMobil, і вони здійснять довгостроковий вплив на видобуток нафти в Росії. Але, на превеликий жаль Вашингтона, Москва здебільшого витримала санкції.

У серпні американський президент Дональд Трамп підписав закон, що включає положення про розширення санкцій відносно РФ в найближчі роки. З лютого Міністерство фінансів США представить детальну інформацію про можливі нові санкції, які будуть пов'язані головним чином з розслідуванням втручання Росії в президентські вибори в США 2016 року.

Державний борг Росії

У своєму лютневому звіті Міністерство фінансів детально розповість про вплив на Росію і світовий ринок можливих санкцій проти громадян США, які купують новий державний борг Росії. Нинішні санкції не дозволяють деяким російським компаніям (таким як "Сбербанк" і нафтовий гігант "Роснефть") випускати облігації для західних інвесторів, але вони не заважають випускати боргові зобов'язання уряду Росії.

Таким чином, Кремль бере на себе суверенний борг і передає його компаніям, що знаходяться під санкціями. У 2017 році іноземні інвестиції в державний борг Росії виросли з 5 до 30% від загального обсягу випущених облігацій (всього на 25 млрд дол.). Серед західних фінансових компаній російські державні облігації вважалися одними з кращих на ринках, що розвиваються в минулому році.

У 2018 році російський уряд розраховує взяти в борг додатково 18 млрд дол., щоб підлатати свій федеральний бюджет, який вже занадто продірявився. Російська економіка виходить з рецесії, але переходить в тривалий період стагнації. Більш того, населення Росії і багато важливих компанії і банки країни стикаються з ще більшими труднощами, змушуючи Кремль взяти на себе великий фінансовий тягар, щоб економічна система не була дестабілізована. Кремль, швидше за все, витратить значну частину своїх резервних фондів, щоб залишатися на плаву, і буде все більше брати в борг на міжнародному рівні.

Якщо США введуть санкції, що стосуються суверенного боргу Росії, то це може відлякати і інших західних інвесторів за межами Сполучених Штатів від купівлі російських євробондів. В середині грудня Міністерство фінансів РФ заявило, що уряд не буде випускати облігації перед лютневим звітом. Там були впевнені, що у Москви достатньо зв'язків поза Заходом, щоб забезпечити купівлю майбутнього боргу. В останні роки Росія витратила сили на зміцнення своїх відносин в інших регіонах для пом'якшення тиску з боку Заходу. Тому розширені санкції відносно російського суверенного боргу були б перешкодою, але недостатньо важкою, щоб змусити змінити поведінку Росії.

Удар по олігархах

Ще один варіант санкцій стане частиною другого звіту Міністерства фінансів США, який буде опублікований в лютому. У ньому будуть представлені найбільш значущі російські олігархи, їхні доходи, докази корупції, їх ділові зв'язки і активи за кордоном, а також джерела їх доходів. Їх сім'ї та соратники будуть піддаватися санкціям, так само як і їхні активи. Крім того, їх дітям можуть заборонити вчитися за кордоном.

Сфера застосування цього варіанту обмежувальних заходів різко відрізняється від діючих персональних санкцій. Ті олігархи, щодо яких вже введені санкції, в основному зберігають свої активи всередині Росії, і вони також безпосередньо пов'язані із зовнішньою політикою Росії - і конкретно з конфліктом в Україні. Розширення цього списку олігархами, які є особистими друзями Путіна, наближається до прямої атаки на президента РФ.

І серед представників олігархії поширилося занепокоєння, що вони можуть потрапити під санкції в рамках цього розслідування. Ці еліти придбали свій статок в лихі 90-і і не обов'язково лояльні до Путіна. Зазвичай вони тримають величезні суми грошей і активи за кордоном, і більшість з них прив'язані до Кремля, тому що їм потрібна підтримка Путіна.

Імена, які проскакують в ЗМІ, мають відношення в основному до гігантів металургійної та енергетичної промисловості: Олег Дерипаска, Роман Абрамович, Михайло Фрідман, Алішер Усманов і Михайло Прохоров. За даними журналістів, російські олігархи наповнили Вашингтон лобістами та адвокатами, які запропонували їм розлучитися з дружинами і переписати свої активи на вже колишніх дружин, щоб захистити кошти. Також повідомлялося, що олігархи погрожували російському Forbes, щоб журнал не публікував свій щорічний список російських мільярдерів.

Бізнесмени, які пережили путінське переслідування під час його першого десятиліття при владі, керують великими компаніями і є сильними гравцями. Кремль покладається на них для підтримки недержавного бізнесу, зміцнення фінансового сектора країни і забезпечення засобів до існування для багатьох регіонів і міст, що залежать від однієї галузі. Якщо ці бізнесмени потраплять під атаку США за зовнішню політику Росії, за яку вони не відповідають, тоді вони можуть озброїтися проти Путіна і його адміністрації, що похитне вже і так нестабільну систему еліт в РФ.

За даними джерел журналістів, список олігархів і бізнесменів, складений Міністерством фінансів США, не буде опубліковано. Цей крок, ймовірно, спрямований на те, щоб перешкодити цим людям переміщати свої кошти і рвати ділові зв'язки з метою ухилитися від санкцій. Крім того, в ЗМІ повідомляється, що цей список буде переданий європейським партнерам США, щоб спробувати переконати їх не займатися бізнесом з тими, хто включений в список. Це, швидше за все, буде лише рекомендацією, оскільки більшість європейців не в повній мірі підтримує розширення санкцій, яке може завдати шкоди їх економіці й бізнесу. Але занепокоєння з приводу цих санкцій США вже викликало відтік іноземного капіталу з Росії протягом листопада і грудня.

21 грудня Путін викликав велику групу олігархів в Кремль. Такі зібрання зазвичай означають, що уряд збирається вимагати, щоб мільярдери вкинули гроші в російську систему для збереження її стабільності. Але остання зустріч мала зовсім інший зміст. Кремль запропонував допомогти олігархам безпечно перемістити свої гроші з-за кордону, використовуючи єврооблігації, щоб захистити їх від обмежувальних заходів США.

Центральний банк Росії і Міністерство фінансів запевнили бізнесменів в тому, що схема для переведення валютних інвестицій в Росію була введена в дію. Нібито російський уряд розмістить єврооблігації на суму 3 млрд дол., але не через звичайні системи Euroclear або Clearstream, які повинні були б повідомити Міністерство фінансів США. Замість цього кошти будуть перераховані анонімним російським інвесторам безпосередньо, хоча неясно, яку систему буде використовувати Москва.

Акт Магнітського і права людини

Незважаючи на те, що європейці не обов'язково підтримають вищезгадані заходи, вони можуть погодитися з санкціями за порушення прав людини. В кінці 2012 року США затвердили Акт Магнітського, що вводить персональні санкції щодо осіб, відповідальних за порушення прав людини. Протягом багатьох років США розширюють цей список. Єдиною високопоставленою людиною в ньому до недавнього часу був глава Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін.

Проте 20 грудня Вашингтон доповнив список, включивши в нього одну з найсильніших і суперечливих фігур Росії - чеченського лідера Рамзана Кадирова, якого звинувачують у переслідуванні гомосексуалів.

Цієї осені Канада представила свою власну версію Акту Магнітського, в яку потрапили 52 людини. Великобританія розглядає можливість розширення свого аналога списку Магнітського в лютому. Франція, ПАР і Україна також можуть ввести аналогічні заходи проти Росії в 2018 році.

Закон Магнітського і пов'язані з ним законопроекти не можуть безпосередньо вдарити по Кремлю чи Росії. Однак Путін неодноразово наголошував, що він приймає ці заходи на особистий рахунок. Для деспотичного лідера, який агресивно зосередив владу в своїх руках і не цурався конфліктів за кордоном, це почуття може здатися дивним. Але, як повідомляється, це питання Росія неодноразово піднімала на переговорах на високому рівні. Путін, очевидно, вважає, що цей акт підриває його репутацію всередині країни і за кордоном. Тепер, коли в цей список потраплять його найближчі соратники, питання, ймовірно, буде стояти ще гостріше для російського лідера.

Удар по оборонній промисловості

У наступному році США, швидше за все, накладуть санкції на російські оборонні компанії, які надають технології, що порушують Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (РСМД). Штати і Росія неодноразово звинувачували один одного в порушенні цього договору про контроль над озброєннями від 1987 року. Міністр оборони США Джеймс Меттіс запропонував союзникам по НАТО, щоб ті приєдналися до обмежувальних заходів Штатів щодо Росії. Міністерство торгівлі США готує список підприємств, які, як вважається, беруть участь в розробці зброї, що порушує договір.

Договори про озброєння часів холодної війни вже давно є приводом для розбрату між Москвою і Вашингтоном, вони застаріли, оскільки обидві сторони розробляють ракети, які можуть порушувати угоди, і оскільки програми озброєнь поширюються на багато інших країн, які не пов'язані договорами.

Незважаючи на те, що Договір про РСМД де-юре все ще діє, Росія вже реагує на майбутні санкції США. Путін доручив 77 оборонним підприємствам забезпечити розробку обладнання і деталей, які в даний час імпортуються з Заходу. Російський уряд також ухвалив, що всі закупівлі, зроблені Міністерством оборони РФ і різними службами безпеки, повинні відбуватися таємно. Вся документація по контрактах буде класифікована як державна таємниця.

Зі збільшенням фінансування оборонної промисловості Росія також готується до можливого призупинення дії договорів. Однак Путін сказав, що РФ буде протистояти Штатам в разі відновлення гонки озброєнь, але він не стане банкрутити країну заради цього, що показує, що російський лідер врахував помилки Радянського Союзу.

Так що для США і Росії 2018 рік стане ще одним роком протистояння. У той час як Вашингтон перебирає інструменти, які він може використовувати проти Москви, Росія готується до ще більш жорстких відносин, ізолюючи свою економіку і будуючи мости в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні і на Близькому Сході.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...