"У населення 9 мільйонів автоматів на руках. А суди не можуть судити. Неефективно працюють дізнання та досудове слідство", - Піскун

Не можна знищувати прокуратуру - єдиний в країні орган, який стежить за дотриманням законності в державі, вважає колишній Генпрокурор.

Святослав Піскун. Фото:vk.com

У процесі очищення прокуратури, який проходив після Революції гідності, з відомства вигнали не тих, хто брав хабарі і незаконно садив, а тих, хто не підтримував Майдан. Таку думку висловив екс-генпрокурор України Святослав Піскун в інтерв'ю сайту Гордон, передають Патріоти України.

"Генпрокурор не порозумівся з грузинськими реформаторами. Я впевнений, що вони хотіли зробити краще. Однак хотіти зробити краще і зробити краще - це різні речі, так само, як нести мішок з піском і дивитися, як хтось несе мішок з піском.

Я вважаю, Сакварелідзе міг би більш ефективно проявити себе на посаді заступника генерального прокурора і прокурора Одеської області. Я не чув, щоб в Одеській області були закінчені справи по боротьбі з корупцією і злочинці були засуджені. Сакварелідзе міг би відкрити справи проти п'яти-шести корупціонерів в Одесі, зробити два показових процеси і тим самим відкрити собі дорогу в генпрокурори" - розмірковує екс-генпрокурор.

"Він організував справу "діамантових прокурорів", але якщо сказав "А", то треба говорити і "Б". А як розслідувалася ця справа? Мало того, що підозрюваних не заарештували, і вони роздавали інтерв'ю, і зібрані слідством докази викликають сумніви, так ще і суд перетворився в цирк. Наша держава сьогодні не може собі дозволити таких вольностей в засудженні корупціонерів. Корупціонер повинен сидіти в тюрмі, і завдання Генеральної прокуратури його туди посадити" - вважає Піскун.

"Я твердо переконаний, що в підборі кадрів на посаду генпрокурора не повинні брати участь різні громадські організації. Генпрокурор і всі співробітники прокуратури, їх норми поведінки підкоряються Кримінально-процесуального кодексу і Цивільно-процесуальному кодексу, і ніхто не має права їх не виконувати. А яке відношення громадські організації мають до процесуального кодексу? Хіба там є норма, що слідчому, перед тим як прийняти рішення заарештувати злочинця, треба порадитися з громадською радою генпрокурора? Це маячня!

Не можна знищувати прокуратуру - єдиний в країні орган, який стежить за дотриманням законності в державі. Правоохоронна система України розхитана, ослаблені повноваження прокуратури для реакції на незаконні дії міліції, СБУ, фіскальної служби. Тому неефективно працюють ці три системи - за ними немає нагляду і контролю. Ми летимо в яму. Сьогодні в Одеській області розкривається 3% злочинів, а 97% залишається нерозкритими. Кожен дев'ятий злочинець залишається безкарним, такого в країні ніколи не було." - продовжує він.

"При цьому в Україні йде неоголошена війна, діють диверсанти, люди повертаються з АТО і не можуть знайти роботу, у населення дев'ять мільйонів автоматів на руках. І в цей час країна розбалансувала правоохоронну систему. Суди не можуть судити, тому що у них немає доказів - неефективно працює дізнання та досудове слідство.

Це результат того, що за часів президентства Януковича, при створенні нового Кримінально-процесуального кодексу та закону про прокуратуру, був грубо порушений принцип змагальності кримінального процесу. Ці два основних документи дискредитовані, незважаючи на те, що Венеціанська комісія дала позитивний висновок про ці закони." - підсумував Піскун.

Що стосується реформи прокуратури, то ця структура повинна була пройти очищення, вважає колишній очільник ГПУ. "Після Майдану, в перший же день призначення генпрокурора, він повинен був зібрати наглядову раду при Генеральній прокуратурі, в який увійшли б журналісти, активісти Майдану і ті, хто постраждав від режиму Януковича.

Очищення повинно відбуватися за допомогою громадськості. При обласних прокуратурах також треба було створити наглядові ради, які мають право подати генпрокурору пропозицію звільнити того чи іншого працівника.

І тоді громадськість допомогла б вигнати тих, хто порушував закон, був корупціонером, потурав Януковичу, і тих, хто живе невідповідно до своїх достатків - показує в декларації нулі, а має розкішні будинки. Залишилися б більш-менш чесні люди, які і повинні працювати." - резюмував він.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...