У Данії вирішили втрутитися: У "Північного потоку" виникли нові проблеми

У Копенгагені не приховують, що де-факто новий законопроект про територіальні води спрямований проти головного енергопроекту Росії в Європі.

У датському парламенті. Фото: Вікіпедія.

Парламент Данії 30 листопада має прийняти закон, який дасть уряду право забороняти проекти в датських територіальних водах, мотивуючи це загрозою національній безпеці. Про це повідомляють "Известия" з посиланням на співрозмовників в трьох парламентських партіях країни. Новину передають Патріоти України.

"У Копенгагені не приховують, що де-факто новий законопроект спрямований проти головного енергопроекту Росії в Європі - газопроводу Північний потік-2, який повинен проходити в тому числі через територіальні води Данії. У прес-службі компанії заявили, що стурбовані позицією Копенгагена. Однак новий закон не зупинить реалізацію проекту, а змусить лише скорегувати маршрут", - йдеться в публікації.

Видання також зазначає, що в компанії Північний потік-2 поки не говорять, як саме може змінитися конфігурація майбутнього газопроводу. Однак офіційний представник Північного потоку-2 Йєнс Мюллер у розмові визнав, що в компанії уважно стежать за подіями в Данії і продумують можливі альтернативи.

"Будь-який розробник в такій ситуації змушений обмірковувати всі наявні запасні варіанти. Поки така переоцінка триває, і говорити про деталі передчасно", - підкреслив Мюллер. Фінальне голосування по новому законопроекту намічено на 30 листопада, повідомив парламентарій від головної правлячої Ліберальної партії, що також входить до комітету із зовнішньої політики, Майкл Аастреп Йенсен. Це означає, що вже на початку 2018 року Закон може набути чинності.
Єдина датська партія, що не виступає принципово проти будівництва газопроводу, - права Народна партія, що входить в правлячу коаліцію. Проте, ця політична сила також має намір підтримати законопроект, сказала член партії Марі Краруп. За її словами, Данія повинна мати право говорити "так" або "ні" тому, що будується на її території.
"Думаю, парламент заблокує будівництво проекту в датських територіальних водах. При цьому Данія не в змозі заблокувати Північний потік-2 цілком, але зможе змусити його керівництво змінити маршрут", - зазначила Краруп. Також міністерство закордонних справ Польщі підготувало висновок про Північний потік-2, згідно з яким управління газопроводом необхідно буде передати незалежному операторові.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...