"В рації чую: "Є один. Документів немає. Пакуй в мішок. Ще один. О, а в цього взагалі голови немає", - офіцер 93-ї бригади розповів про втрати у Гіві (відео)

За словами Валерія Матвійчука, ватажку "Сомалі" було байдуже, скільки його підлеглих загине, тому втрати в нього були просто шаленими.

Війна на Донбасі. Фото: скріншот з відео.

За два роки бійці на передовій навчились розрізняти, коли з артилерії стріляють росіяни, а коли місцеві бойовики. Російські відпускники стріляють — це як город садять, розповідає журналістам Валерій "Дорожник" Матвійчук, офіцер 93 механізованої бригади, передають Патріоти України.

Дорожник на війні з 2014 року. Після боїв за Іловайськ добровольцем пішов у батальйон "Донбас". Пробув там два місяці. Потім перевівся у 93 механізовану бригаду. Отримав під командування гранатометний взвод. Перша його бойова кампанiя тривала рiк i два мiсяцi. Воював в селі Опитне, що під Донецьком.

"Був в Опитному з кiнця сiчня по початок липня 2015 року. Недооцінював свої АГСи (автоматичний станковий гранатомет) до березня 2015-го. В той день ми прикривати десантників, яких штурмували бойовики. Там була засада. В бою загинув командир снайперiв десантури, а командир роти розвiдникiв був поранений. В мене частина АГСів були знищенi ще у серединi сiчня у Пiсках пiд "Градами". І на той час залишився один гранатомет. Ще один вийшов з ладу, а третій був переданий на іншу висоту. В бiй я включился близько другої дня i з невеликими перервами працювати майже до 7 ранку. Завдання прикривати десантуру ми не мали. Але почали працювати, на власний розсуд. Допомогали сусiдам. Наступного дня десантники віддали усі свої АГС мені. Ми працювали першi двi ночi постiйно. А взагалi рiдкi були ночi, щоб ми не стріляли.

"Слухав потім рацію розвідників, які пішли туди, де я стріляв. А там купа трупів. В рації чую: "Є один. Документів при собі немає. Пакуй в мішок. Ще один. Також без документів. О, а в цього взагалі голови немає". Моя граната попала в голову і відірвала її. Ми так розійшлися, що на кінець липня 2015-го на позиціях бойовиків був один великокаліберний кулемет. Дуже рідко стріляв", - розповідає офіцер.

Коли в перехоплених переговорах чули позивні "Прибой" чи "Волна" бійці відразу розуміли, що по них ведуть вогонь росіяни. "Російська артилерія добре воює. Їх по стилю видно. Коли міномети місцевих стріляють - можна курити. Раз не долетіло 500 метрів. Стоїш і чекаєш другий снаряд. Знову недоліт 500 метрів — спокійно гуляй. А коли російські відпускники стріляли — це як город садять. В Опитному нас кошмарили дві пари танків із мінометами. Постійно мінялись. Це сильно діставало", - розповідає Валерій Матвійчук.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...