Вдарити у найболючіше: Обама наважився заблокувати таємні рахунки вищого керівництва РФ, - NYT

Те, чого так боялися останні два з половиною роки у Кремлі, може нарешті статись. "Кульгава качка" може на останок залишити "без штанів" московських "небожителів" .

Барак Обама. Фото: iPress.ua.

Президент США Барак Обама встановив дві умови застосування Сполученими Штатами кіберзброї у відповідь на спроби російських хакерів вплинути на результат виборів в США. Про це повідомила в суботу в своїй електронній версії газета The New York Times з посиланням на свої джерела в адміністрації Білого дому і американському розвідувальному співтоваристві, передають Патріоти України.

Як інформувала одна посадова особа, президент Обама зробив два висновки. Застосовувати кіберзброю неефективно гірше, ніж не застосовувати її взагалі. Якщо президент зважиться на відплату, то тільки за умови дотримання принципу "ескалаційного домінування" - здатності гарантувати собі можливість припинити конфлікт на своїх умовах, пише видання. За його оцінкою, Обама таким чином відмовився від чисто демонстраційного демаршу проти Росії, оскільки наявні у Вашингтона можливості "не дозволяють гарантувати, що в результаті США виграють більше, ніж втратять".

Джерела газети назвали деякі з варіантів, які запропонували Національна розвідка, ЦРУ, Агентство національної безпеки (АНБ) і Пентагон. У тому числі це - "блокування таємних рахунків в банках Європи і Азії" довірених осіб вищого керівництва РФ, а також використання односторонніх санкцій для обмеження пересувань в світі керівництва ГРУ РФ. АНБ і їх військові колеги в кіберкомандуванні (Збройних сил) США відпрацювали і інші варіанти дій, ряд яких Пентагон розглянув і відхилив, зазначила The New York Times.

На прес-конференції в Білому домі Обамі задали безліч питань з даної теми. На прохання підкріпити звинувачення на адресу Росії доказами господар Білого дому відповів: "Ми представимо докази, які можна надати безпечно, тобто без компрометації наших джерел і методів. Але я скажу відверто: ми говоримо про кібербезпеку, а в цій сфері багато чого засекречено".

Кінцева мета США, за словами Обами, полягає в тому, щоб "дати Росії і іншим ясний сигнал: не робіть цього по відношенню до нас, тому що і ми можемо дещо з вами зробити". "Але для нас важливо робити це вдумливо і методично, - додав глава діючої адміністрації. - Щось ми робимо публічно. Щось - так, щоб вони знали, а решта інших - ні".

У цьому контексті Обама висловив упевненість, що намагатися лякати або соромити Росію марно. Він нагадав, що "проти Росії і так вже введено колосальну кількість санкцій", і запропонував при розробці доцільної відповіді гарненько подумати про те, щоб "ця відповідь збільшувала витрати для них, але не породжувала проблем для нас самих". А варіант з "публічними спробами присоромити", на думку Обами, можуть пропонувати лише ті, хто "не дуже добре уявляє собі образ думок в Росії".

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...