Від напівозброєних купок добровольців до однієї з найкращих армій світу: як змінилася ситуація за два роки - Deutsche Welle

Саме добровольчі батальйони винесли на собі тягар військової напруги на початку війни на Донбасі, в період слабкості армії.

Українська армія в зоні АТО. Ілюстрація:uapress.info

З моменту початку військового конфлікту на Донбасі Збройні сили України стали більш боєздатними і професійними завдяки переозброєнню і легалізації добровольчих батальйонів, вважають українські експерти. Крім того, вони відзначають, що призов Міноборони України солдат строкової служби неухильно скорочується, а число професійних військових, які несуть службу за контрактом, зростає. При цьому в зону конфлікту на сході України мобілізують все менше військовослужбовців, передають Патріоти України з посиланням на DW.

Призов і мобілізація

У травні-червні 2016 року в ряди збройних сил України Міноборони планує призвати на строкову службу 16 615 громадян. "З них в Збройних силах України будуть служити 8 тисяч 15 чоловік, в Національній гвардії - 4 тисячі осіб. У Держприкордонслужбі і Держспецслужбs транспорту - 4 тисячі і 600 чоловік відповідно", - йдеться в повідомленні Міноборони.

Глава прикордонного відомства України Віктор Назаренко раніше називав e пресі відновлення скасованого в 2008 році призову "тимчасовим заходом". За словами офіцера, солдати строкової служби будуть виконувати завдання на ділянках, які не пов'язані з веденням бойових дій в Донбасі.

Всі опитані військові та експерти підтвердили, що призовників строкової служби не направляють на схід України. Вони проходять тільки загальну військову підготовку і отримують військові спеціальності. При цьому представник Міноборони, підполковник Віталій Куликовський в інтерв'ю українській пресі повідомив, що кількість призваних на строкову службу постійно скорочується. "Раніше, протягом останніх 10 років, кожні півроку підпадало під заклик близько 50 тисяч українців", - зазначив він.

Добровольці - основа контрактників

Директор української інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець в інтерв'ю DW сказав, що за останні два роки в українській армії постійно збільшується кількість воїнів-контрактників. Це підтверджує і міністр оборони України Степан Полторак, який заявив, що поки не бачить гострої необхідності в проведенні нової хвилі мобілізації в зону конфлікту.

Він повідомив, що на контракт вже прийнято 20 тисяч військових. А під час попередньої хвилі мобілізації армія поповнилася 30 тисячами осіб. Таким чином кількість контрактників в цьому році майже перекриває необхідну кількість мобілізованих.

Зростання числа контрактників відбулося в основному за рахунок легалізації добровольчих батальйонів, сказав DW депутат парламенту і координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук. "На сьогодні залишилися тільки два збройних формування, що не входять до складу Збройних сил України: це "Правий сектор" і батальйон ОУН ("Організації українських націоналістів"). Але і з ними постійно ведуться переговори про легалізацію, оскільки Конституція України забороняє існування збройних формувань поза офіційними структурами", - сказав Тимчук.

Динаміка бойового духу

Добровольчі батальйони стали основою для формування мотопіхотних бригад на додаток до механізованих бригад, зазначив Сергій Згурець. "Саме добровольчі батальйони винесли на собі тягар військової напруги на початку війни на Донбасі, в період слабкості армії. Але згодом почалася махновщина і некерованість цих підрозділів", - сказав експерт.

Він вважає, що в даний час українська армія досить добре навчена і озброєна, щоб стримувати сили противника на лінії розмежування в Донбасі. Разом з тим, він визнав, що градус бойового духу знизився через позиційний характер війни останніх місяців.

Настрої ветеранів

Цю думку поділяють і опитані учасники бойових дій в Донбасі. Серед них - ветеран АТО і колишній боєць добровольчого батальйону "Донбас" Валерій Лавренов, учасник важких боїв 2014 року в Артемівську, який побував в оточенні в Іловайську.

Тепер Валерій будує разом зі своїми товаришами по службі пансіонат для ветеранів АТО в Івано-Франківській області. У той же час він не виключає, що може знову повернутися на Донбас. За словами Валерія, багато хто з його товаришів не бачать в українському суспільстві тих змін, за які вони боролися, через це їм важко адаптуватися до цивільного життя.

До 2013 року Валерій заробляв на життя промисловим альпінізмом. Під час протистояння на Майдані в Києві вечорами він приходив туди, щоб надати невелику допомогу протестуючим. Але після загострення протистояння на вулиці Грушевського і перших убитих - Сергія Нігояна і Михайла Жізневського - вже не міг залишатися вдома і стояв на Майдані до перемоги. Добровольцем батальйону "Донбас" став після того, як навесні 2014 року в Луганську був збитий український військовий літак з десятками військових на борту.

Лавренов сказав, що його бойові товариші, які залишилися в армії, кличуть його повернутися на Донбас, оскільки там потрібні люди з бойовим досвідом. "Я можу підписати контракт зі Збройними силами. Але не більше ніж на півроку, оскільки позиційна окопна війна - це не для мене", - сказав Валерій Лавренов.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...