Відповідальність лежить не на одній людині: У Генштабі розповіли про причини Іловайської трагедії

Голова генштабу Віктор Муженко однією з головних причин "Іловайського котла" вважає вторгнення російської армії в Україну.

Ілюстрація:firtka.if.ua

Причина Іловайської трагедії - вторгнення російських військ та неузгодженість, хаотичність і недостатня компетентність при плануванні операції виходу з оточення. Про це на своїй сторінці у Facebook заявив начальник Генерального штабу ЗСУ Віктор Муженко, повідомляють Патріоти України.

Він зазначив, що його роль в Іловайській трагедії "має оцінювати не Генеральна прокуратура України. Для цього є відповідні суди, які приймуть відповідні рішення за реальними фактами". Щодо відповідальності за бездіяльність, то начальник Генштабу переконаний, що "треба порівняти, з чого починалась антитерористична операція, як тривала і триває, що призвело до оточення угруповання в районі Іловайська і трагічних наслідків.

І тоді можна вести мову про те, хто діяв, а хто займався бездіяльністю в період з квітня по серпень-вересень 2014 року. Потрібно оцінювати не тільки Іловайськ, а всю діяльність керівництва АТО, зокрема із врахуванням тих повноважень, які їм надавались, і тієї нормативної бази, яка на той час існувала, а можливо і відповідності цієї бази, відповідності певних рішень та відповідальності загалом, яку взяло на себе керівництво АТО, навіть із врахуванням недосконалості – я так скажу – нашої нормативної законодавчої бази".

Найголовнішою причиною Іловайської трагедії Муженко вважає вторгнення російських військ. "Це також і головна причина таких великих втрат. Інша причина – неузгодженість, хаотичність і, мабуть, недостатня компетентність при плануванні операції виходу з оточення", - переконаний Муженко.

Також він заявляє, що готовий відповісти за всі свої рішення та розпорядження, зокрема і за ті, що спричинили втрати. Водночас Муженко каже, що відповідальність за Іловайськ не лежить на одній людині, мають відповісти і посадовці інших силових структур: "Але є рівні відповідальності різних посадових осіб – за операцію загалом, за конкретне виконання тактичних завдань.

Вона повинна бути розділена. В тому числі, потрібно розібратись в складі міжвідомчого угруповання, наскільки воно мало відношення до антитерористичної операції. Чому ті добровольчі батальйони МВС, НГУ не були внесені до загального складу сил і засобів АТО?

Чому вони дозволяли собі приймати рішення на рівні керівників і, можливо, навіть окремих керівників підрозділів – виконувати нам бойове завдання чи не виконувати? Такого серед підрозділів Збройних сил не було".

Також він вважає, що політики і "псевдо-експерти" свого часу втрутилися у планування операції щодо виходу з Іловайська, а нині хочуть уникнути за це відповідальності: "Маніакальне бажання різноманітних політиків і псевдо-експертів уникнути відповідальності за некомпетентне втручання у планування операції тактичного рівня, їхній маніпулятивний вплив на суспільство, фінансова залежність, корумпованість і жадібність перетворюють Іловайську трагедію на фарс".

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...