Відповість за все: Гонтаревій загрожує 12 років з конфіскацією, - журналіст

Керівництво Нацбанку не могло не розуміти, кому дає мільярди на "рефінансування", і куди вони йдуть.

Валерія Гонтарева. Фото: gazeta.ua.

Главі НБУ Валерії Гонтаревій загрожує покарання у вигляді 12 років в'язниці з конфіскацією майна. Про це на Цензор.НЕТ повідомив журналіст Кирило Сазонов, передають Патріоти України.

За його даними, Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) перевіряє походження 12,5 мільйона гривень, які невістка чиновниці (також Валерія Гонтарева) вивела з "Дельта Банку" в лютому 2015 року, напередодні введення в установі тимчасової адміністрації. "Якщо буде знайдений зв'язок між появою на рахунку у молодшої Валерії Гонтаревої 12,5 мільйона гривень і рефінансування, яке її свекруха так щедро роздавала власникам банку, мова може піти про отримання хабара в особливо великих розмірах. А це дуже серйозна стаття №368, яка тягне за собою тюремне ув'язнення від 8 до 12 років, плюс конфіскація майна", - стверджує журналіст.

Сазонов пише, що прокуратура Києва також почала розслідувати факти зловживання владою топ-менеджментом Національного банку. Протягом 2014-2015 років Валерія Гонтарева і її оточення роздали проблемним банкам десятки мільярдів гривень рефінансування. "Слідством встановлено, що отримані кошти "були використані не за призначенням". Банки отримували гроші від НБУ, але депозити вкладникам не повертали, і в підсумку були визнані неплатоспроможними. У визначенні Печерського районного суду Києва від 29 січня затверджується, що "дії посадових осіб Нацбанку призвели до девальвації гривні і поглиблення економічної кризи, підриву довіри населення до банківських установ".

На думку експерта, керівництво Нацбанку не могло не розуміти, "кому дає мільярди, і куди вони йдуть". Очі на сумнівні операції закривали навмисне. У колах українських банкірів і фінансистів давно і прямим текстом говорять, що рефінансування, особливо проблемним банкам, отримують не просто так. А за старий добрий відкат.

"Скільки заробила головна банкірша країни на видачі кредитів проблемним банкам? Сподіваюся, відповідь ми коли-небудь дізнаємося з розслідування НАБУ або Генпрокуратури. Однак очевидно, що мова йде про мільярди. І нехай навіть левова частка цих відкатів йшла вгору, а у керівництва НБУ залишалася лише "комісія". Так чи інакше, це сотні мільйонів гривень . На цьому тлі завислі в "Дельта Банку" депозити Артема Гонтарева і його дружини Валерії - копійки. Але депозити вивели перед введенням в банк тимчасової адміністрації, залишивши тільки суми, які покриваються Фондом гарантування вкладів", - розповідає журналіст.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...