"Він сам - "дах", у нього немає "даху": Шабунін прокоментував справу проти Мартиненка та її перспективи

Віталій Шабунін наголосив, що для системи дуже важливо врятувати Миколу Мартиненка.

Віталій Шабунін. Фото: Інформатор.

Екс-нардеп Микола Мартиненко – це політичних «дах», значна фігура в українській політиці. Для існуючої «системи» корумпованої політики важливо його вберегти, адже у протилежному випадку вона може розсипатись. Про це в ефірі програми FACE2FACE на телеканалі ZIK заявив Віталій Шабунін, голова Центру протидії корупції, коментуючи перебіг «справи Мартиненка», передають Патріоти України.

Гість програми нагадав, що провадження щодо екс-нардепа Миколи Мартиненка триває рік, і в ньому є величезна кількість звернень до правоохоронних органів інших держав. Віталій Шабунін наголосив, що йдеться про вісім юрисдикцій, тож нині не можна говорити про провал справи, адже виконаний обсяг роботи із розслідування за рік корупційної схеми крадіжки у держави 17,5 мільйонів доларів – це хороший результат. Гість програми додав, що вдалося з’ясувати, куди пішли ці кошти: так, частина – на «відкат» менеджменту казахів, 4,5 млн дол. – компаніям Мартиненка. З’ясовано, що частину коштів використали на медобслуговування дружини Мартиненка, оплата найму житла доньці, оплата чартерів, виплата адвокату Мартиненка щодо справи у Чехії. «Бетонна справа», – підсумував Шабунін.

«Мартиненко – це політичних «дах», це людина, яка 20 років перебуває в українській політиці… Це глиба в українській політиці. Кажуть, що Мартиненко – це «гаманець» Яценюка, навпаки, я скажу, що Яценюк – це творіння Мартиненка. У нього сильна команда, аналітики. Мартиненко – це топ-топ-топ в українській політиці. Він – «дах», у нього немає «даху», – заявив Віталій Шабунін.

Гість програми наголосив, що для системи дуже важливо врятувати Миколу Мартиненка. «Навіть Насіров, хоч і високопосадовець, він виконавець, а Мартиненко – організатор. Тому для «системи» важливо його вберегти, бо якщо його посадять, то це означає, що не діє основа основ української корумпованої політики: ти – недоторканний. Немає гарантій, ніхто не може гарантувати безпеку, – і тоді сиплеться уся «система», – заявив голова Центру протидії корупції. З його слів, такі показові справи, як щодо Мартиненка, Онищенка, Охендовського, судді Чауса – «це удар в саме серце системи».

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...