Вони ситі по горло. Підлітки, що повстали проти Путіна - The New York Times

Тисячі людей, багато з них підлітки і молодь, заповнили центр Москви в понеділок, щоб протестувати проти корупції, яка, за їхніми словами, знищує їх засоби для існування і майбутнє.

Затримання демонстрантів у Москві. Фото:https://www.nytimes.com

У понеділок в Москві відбулися сутички демонстрантів з поліцією. Те, що залишилося після них, демонструвало грубу силу їх супротивників: один чорний черевик, розбиті окуляри, блискуча шпилька для волосся. Про це пише Емі Феріс-Ротман для The New York Times, передають Патріоти України з посиланням на UaInfo.

Тисячі людей, багато з них підлітки і двадцятирічні, заповнили центр Москви в понеділок, щоб протестувати проти корупції, яка, за їхніми словами, знищує їх засоби для існування і майбутнє. Хода була організовано лідером опозиції Олексієм Навальним, 41- річним юристом чарівної зовнішності, який збирається взяти участь у президентських перегонах.

Одного за іншим ОМОН вихопив з натовпу приблизно сотню людей, тягнучи їх за руки і за ноги, деяких за волосся. Я бачила, як поліція била в живіт довготелесих підлітків, потім била кийками, перш ніж затягнути їх в автозак. Натовп пручався і освистував поліцейських за жорстоке поводження. Кілька молодих людей, які стояли поруч зі мною, підняли написаний від руки плакат: "Тільки революція переможе корупцію". Решта скандували: "Звільніть Росію!"

Демонстранти витягали вгору руки зі смартфонами і камерами GoPro, намагаючись зафіксувати сцени насильства і несправедливості.

Акція протесту не повинна була пройти таким чином. Навальний, прийнявши рішення в останній момент, переніс місце проведення мітингу з півночі Москви в центр, пославшись на втручання і тиск з боку влади, що змусила фірми, які забезпечували сцену і звук, відмовитися від участі. Але, в той час як він отримав необхідний дозвіл влади на акцію протесту в спочатку запланованому місці, він не забезпечив його для другого. У Росії панує бюрократія в радянському стилі, це означає, що якщо вам не дали зелене світло на проведення протесту, ви ризикуєте бути заарештованим.

Самого Навального, ледь той встиг вийти зі свого будинку в понеділок вранці, затримали, відвезли в суд і засудили до 30 днів в'язниці за організацію несанкціонованого мітингу.

Чи говорить це про безвідповідальність Навального? В очах його прихильників це зробило його героєм. У понеділок йому аплодували і прославляли його.

"Це абсурдно, вони намагаються змусити нас боятися ходити і жити", - сказав 20-річний Валерій, поки поліція відтісняла маси народу все далі, притискаючи тіла людей до металевих бар'єрів. Те, що протест охопив серце Москви, додало сміливості деяким демонстрантам. В епіцентрі опору, на Тверській, ОМОН намагався розбити натовп на дрібніші групи. "Ви просто не чоловіки!" - обурилася дівчинка-підліток, її щоки горіли від гніву. Молодик на ім'я Степан спробував посперечатися з поліцейським. "А так, визнайте це. Ви не більш задоволені життям, ніж всі інші", - сказав він. Поліцейський опустив козирок шолома і сказав Степану, щоб він проходив далі. Коли Степан відмовився, поліцейський штовхнув його.

Взимку 2011 року, коли спалахнули антиурядові протести, найбільші за час правління президента Володимира Путіна, ми думали, що це початок кінця. Я пам'ятаю, як Навальний стояв на сцені на Болотній площі біля Кремля, і говорив натовпу, що партія Путіна складається з "шахраїв і злодіїв". Тисячі людей розігнали, сотні були арештовані. Тоді здавалося, що рух набирає обертів, Москва буквально завмерла, росіяни відволіклися від новорічних свят, але протести зійшли нанівець.

Однак більшість сьогоднішніх протестуючих тоді були дітьми. Тисячі присутніх в центрі Москви молодих людей, деякі дуже молоді, і вони не знали ніякої іншої влади, крім Путіна, який править вже 17 років. Вони ситі по горло. Їх лідер Навальний висловив своє розчарування минулого тижня, написавши в блозі: "Я хочу жити в сучасній демократичній державі, і я хочу, щоб наші податки перетворювалися в дороги, школи і лікарні, а не в яхти, палаци і виноградники".

12 червня - День Росії, національне свято, і Москва підготувалася до святкування. Міська влада провела тижні, а можливо, і місяці, готуючись до заходів. Але Навальний зумів все змінити, витративши секунду на те, щоб вночі на своєму каналі в YouTube оголосити про нове місце для акції протесту. У натовпі людей, які розмахують російськими прапорами в понеділок, було важко зрозуміти, хто протестує, і хто намагається насолодитися вихідним днем.

Можливо, це було частиною плану Навального.

Протягом останніх декількох років Навальний постійно піддавався переслідуванням з боку Кремля. Його передвиборчі штаби зазвичай громили і закривали. Його зір був непоправно пошкоджений внаслідок нападу невідомих. Він провів місяці під домашнім арештом. Людину, яка володіє такою силою - достатньою, щоб за його словом був перекритий центр Москви - Кремлю важко ігнорувати.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...