Ворога, навіть при численній перевазі, можна і потрібно бити: Українські військові пригадали, як взяли бойовиків "ЛНР" у "вогняний" мішок та просунулися вперед

Мова йде про успішну операцію української армії на Луганщині під Жолобком у 2017 році.

Ілюстрація:UkrMedia

Село Жолобок Луганської області стало відомим рік тому завдяки успішній операції українських бійців 93-ї окремої механізованої бригади (ОМБр) "Холодний Яр". Про це на своїй сторінці в Facebook повідомляє прес-служба бригади з посиланням на матеріал журналу "Тиждень", зазначають Патріоти України.

Відзначається, що на початку літа 2017 року Луганщина здавалася місцем, де війни вже немає. Бойовики тримали в Жолобку незначний гарнізон, який постійно зазнавав важких втрат.

Збройні сили України (ЗСУ) в районі Бахмутки були представлені 93-ю окремою механізованою бригадою. Навесні вони поліпшили свої тактичні позиції і просунулися вперед практично на 1600 метрів, взявши під контроль ділянку траси Луганськ-Бахмут від 31-го блокпоста до Жолобка.

До червня з повільним просуванням української піхоти вперед бойовики більш-менш мирилися. 2 червня про поліпшення тактичного положення 93-ї ОМБр біля Бахмутської траси повідомили українські ЗМІ. Після цього керівництво бойовиків впало в істерику, ймовірно, уявляючи собі жахливі картини подальшого руху ЗСУ вперед.

Нові позиції майже щодня почали піддаватися потужним артилерійським обстрілам. Окупанти навіть задіяли проти піхоти 203-мм гаубиці "Півонія" з жахливою руйнівною силою. Снаряди і міни лягали і по 29-му блокпосту. З кожним днем обстріли ставали більш інтенсивними.

На світанку 5 червня українські бійці, посилені снайперською парою, відділенням бригадної розвідки і саперами, висунулися на перехрестя до Жолобка. 6 червня терористи влаштували потужний артилерійський обстріл перехрестя з 152-мм гармат і мінометів.

7 червня два сапери побігли за прапором терористичної "Новоросії", який майорів на саморобному флагштоку на трасі, де бойовики кинули свої позиції. Вони потрапили під обстріл, викривши тим самим систему вогню супротивників.

"Стрілецький бій на відстані до 300 метрів тривав годину з чвертю. Інтенсивність його була такою високою, що кулемети і автомати від перегріву виходили з ладу. Противник йшов на штурм", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що незабаром почалися дуже потужні атаки українських позицій. Шість разів ворог атакував і шість разів безрезультатно відкочувався. Справа приймала небезпечний оборот. Ворог залучав все нові і нові сили.

"Кілька розвідників з 93-ї намагалися відтягувати ворога на себе, обстрілявши з флангу. Після короткої сутички вони викликали вогонь мінометів і артилерії по Жолобку. Ворог зайшов у "вогняний мішок". У безлюдному Жолобку було ніде ховатися. Вибухи і уламки наздоганяли спецназівців "ЛНР" посеред вулиць, розривали їх у дворах покинутих будинків. А ті все одно йшли вперед, майже не пригинаючись, і гинули", - пишуть автори матеріалу.

Таким чином, результати бою за Жолобок перевершили найсміливіші очікування. Українська бригада поліпшила своє тактичне положення. Основні маршрути висування резервів противника на напрямку Донецький-Кримське було повністю взято під контроль.

Силами фактично одного взводу 93-ї ОМБр проведена розвідка боєм і викрито бойовий порядок підрозділів 4-ї мотострілецької бригади "ЛНР" - райони зосередження і порядок висування резервів.

Дії півсотні українських бійців були сприйняті як початок наступу. У результаті не менше 200 найманців дезертирували, техніка не змогла вийти в бій.

За кілька годин бою в Жолобку підтверджені втрати бойовиків склали не менше 25 осіб. Ще близько 10 кадрових російських військових вирушили через кордон "вантажем 200".

У 93-й бригаді теж не обійшлося без втрат. У бою загинув кулеметник Володимир Лайко, до 10 бійців отримали кульові й осколкові поранення, а також контузії в результаті потужних обстрілів.

"Історія з Жолобком показала, що навіть при численній перевазі противника його можна і потрібно бити. Середня сутичка змусила командування сепаратистів кидати на вірну смерть свою еліту. Адже гинути за самопроголошені терористичні республіки в простих найманців не було ніякого бажання", - сказано в матеріалі.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...