Втекли у інший кінець світу: Як українці переїхали в Бразилію, щоб дитина не отримала громадянство РФ

Етнічні українці, які волею долі були громадянами РФ, знайшли оригінальний спосіб вберегти дитину від "скрепного" громадянства.

Наталія Шалигіна і Ярослав Власов. Фото: Обозреватель.

Родина українців переїхала в Бразилію, щоб їх новонароджений син не став громадянином Росії. Своєю історією подружжя поділилось із виданням Обозрєватєль, передають Патріоти України.

"Ми обоє громадяни Росії. Спочатку переїхали в Україну. Жили і працювали в Києві. Але, коли я дізналась, що вагітна, постало питання, що ми не хочемо, аби наша дитина отримала громадянство Росії. Шукали країну, в якій дитина, яка там народилася отримує громадянство. Бразилію вибрали не випадково. Тут батьки народженого бразильського громадянина мають право не тільки залишитися жити в країні, але і можуть претендувати на посвідку на проживання", - каже Наталія Шалигіна.

На одному з форумів, присвячених Бразилії, родина познайомилась з американцем, який пройшов таку ж процедуру зі своєю дружиною - народжувати в Бразилії і отримувати посвідку на проживання. Він нам дуже допоміг порадами, рекомендаціями та деякими контактами.

"Через нього обрали місто Флоріанополіс, столицю штату Санта-Катаріна на півдні Бразилії. Самі б туди навряд чи поїхали. Вибрали б північно-схід країни, де клімат краще, та й нам вже дещо знайоме, бо бували там у туристичних поїздках. З собою треба мати свідоцтво про народження по жіночій лінії, перекладене на португальську мову. Крім легалізованого свідоцтва про народження необхідно мати свідоцтво про шлюб, та закордонний паспорт", - каже Наталія.

Екзамен з мови - одна з умов отримання громадянства. Та й у цілому, в країні без володіння португальською - не прожити. Англійською володіють дуже мало, хоча частенько і намагаються на нього переходити з іноземцями, не просуваючись далі "Do you speak English?"

"Перші три місяці після приїзду ми прожили в готелі. Квартиру знімали через агентство. В Бразилії закони дуже надійно захищають орендаря від можливого виселення та зловживань з боку власника будинку. Навіть якщо орендар не сплачує орендну плату, виселити його зовсім не просто. Ця практика має і зворотний бік - договір оренди укладається мінімум на рік, а частіше всього на два роки. Розірвання його з боку орендаря раніше терміну карається великими штрафами.

Вартість житла дуже різна. Залежить від району, розміру житла, стану. Ми відразу шукали будинок з ділянкою через собаку, яку привезли з собою. Вдалося знайти за 900 реалів (7650 гривень за нинішнім курсом) триплекс (будинок на трьох господарів), з двома спальнями, двома санвузлами і невеликими ділянками перед будинком і позаду нього.

За три роки вартість оренди зросла до 1300 реалів. Таке підвищення відбувається через постійну інфляцію і зафіксоване в договорі. Найчастіше будинки і квартири здаються зовсім порожніми, у нас навіть не було мийки на кухні," - додає Наталя. - Тому всі меблі ми змушені перевозити з будинку в будинок. Нам у цьому плані пощастило - крім двох валіз одягу, собаки і коляски, перевозити в новий будинок було майже нічого".

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...