"И ни в чем себе дорогой не отказывайте": Путін виділив на програму повернення біженців до Донбасу по рублю на кожного

Кількість жителів сходу України, біженців, які потрапили в Росію з 2014 року через збройний конфлікт становить близько 660 тис. осіб.
Росіянам не потрібні ті, хто постраждав через них же. Ілюстрація: Вікна.

Президент Росії Володимир Путін своїм грантом підтримав програму повернення біженців з Донбасу назад на територію України. Про це йдеться в матеріалі "Репатріацію біженців на Донбас підтримали президентським грантом", який опублікував російський Коммерсант, передають Патріоти України.

На програму повернення 660 тисяч осіб, які втекли від війни на Донбасі в РФ, за даними видання, передбачено витратити 654 тис. рублів. У матеріалі повідомляють, що краснодарська організація "Центр розвитку регіону" виграла президентський грант на реалізацію програми "Репатріація біженців на Донбас". Проект, який будуть реалізовувати на території РФ, а також Донецької та Луганської областей, передбачає сприяння поверненню біженців на батьківщину, серед іншого й консультаційну допомогу з працевлаштування.

Загальна сума фінансування програми становить 654 тис. руб.,із яких у рамках гранту виділять 471 тис. руб. "Проект буде реалізовано на всій території РФ "і російськомовного простору" (у формі дистанційних послуг і роботи), зокрема на території Донецької та Луганської областей України, за винятком лінії зіткнення сторін", - пише російське видання.

Як випливає з інформації про проект, вказаної на сайті Фонду президентських грантів, програма "Репатріація біженців на Донбас" має на меті надання допомоги мешканцям Донецької та Луганської областей, які постраждали внаслідок конфлікту в Україні. За даними НКО, кількість жителів сходу України, біженців, які потрапили в Росію з 2014 року через збройний конфлікт становить 660 тис. осіб; загалом територію Донбасу покинули понад 2 млн осіб.
"Багато з цих біженців розглядають своє перебування за межами регіону як тимчасовий захід, перебуваючи там у маргінальному положенні дискомфорту і психологічного стресу", - стверджують автори програми.

"На їхню думку, більшість переселенців готові повернутися на батьківщину, якщо їм буде забезпечено роботу і житло в безпечних районах, але діяльність із повернення ведуть непродуктивно, через що в місцях компактного розселення біженців виникає соціальна напруженість, а територія Донбасу страждає від відтоку працездатного населення. ЦРР пропонує програму допомоги біженцям, що складається з трьох етапів: проведення соціологічного дослідження в середовищі біженців, розробка і публікація рекомендацій для репатріації. На третьому етапі ініціатори проекту мають намір організаційно сприяти поверненню біженців на Донбас, включаючи допомогу з працевлаштування", - йдеться в матеріалі.

"Тривале перебування біженців у Росії і подальше їх повернення на Донбас сприятиме трансферу передових соціально-культурних і професійних практик, отриманих ними за період вимушеної відсутності", - стверджують автори програми.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...