З Криму тікає навіть риба

Бездумний вилов риби донним тралом повністю підірвав запаси деяких видів.

Піленгас. Фото: fish.kiev.ua.

У Чорному морі біля берегів Криму скорочується популяція промислової риби. Про це повідомила заступник директора з наукової роботи Інституту морських біологічних досліджень Наталя Мільчакова, передають Патріоти України з посиланням на expres.ua.

У той же час різноманітність водних мешканців узбережжя дещо зросла: зараз вчені налічують близько 3700 різних видів. "Бездумний вилов риби донним тралом повністю підірвав запаси деяких видів. Екосистемі завдано катастрофічної шкоди, підірвана кормова база, почалася експансія нових видів", - розповіла Мільчакова.

У свою чергу, науковий керівник інституту Юрій Токарев розповів, що браконьєри поставили під загрозу зникнення чорноморську камбалу калкан. "На ринках Стамбула цю рибу продають по 20-50 євро за кілограм. В результаті запаси камбали вичерпані на 80%. Потрібні роки, щоб відновити популяцію", - вважає Токарев.

До того ж, якщо ще кілька років тому кримські ринки були буквально завалені піленгасом, то зараз його практично немає на прилавках. За словами вчених, причиною його зникнення є конкуренція за харчові ресурси в Чорному морі. Як пояснили вчені, піленгаса завезли в Чорне і Азовське моря більше 20 років тому і тепер "місцеві" просто витісняють "прибульця".

Також відбувається скорочення популяції рапана. Як уточнив Токарев, це сталося після того, як в пресі з'явилася інформація про те, що м'ясо цього молюска позитивно впливає на чоловічу потенцію. "Морським жителям добре живеться доти, поки до них не починає проявляти інтерес людина", - поскаржився науковий керівник інституту.

Зараз в інституті працюють над тим, щоб не дати деяким видам риб зникнути з Чорного моря. Так, вчені щороку випускають в море до 50 тис. мальків калкана. "Популяцію цієї риби дуже складно відновити. У Туреччині та Румунії вже зазнали поразки. Набагато легше вирощувати осетрових", - розповіла Мільчакова. Також при інституті був створений перший розплідник по вирощуванню личинок гігантської устриці. Вчені сподіваються, що це дозволить відновити популяцію молюска на узбережжі.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...