Знов зрада: Новітню форму ЗСУ звинувачують у страшних властивостях для бійців

Радянська форма під час експериментів згоріла за 3 хвилини, сучасний "піксель" – за дві, а "гелетейка" й того менше – лише за півтори хвилини.

Нова форма українських військових. Фото: Військова панорама.

Сьогодні за якість форми українських військових відповідає Центр матеріального забезпечення Міноборони, який створили два роки тому. Нині представники Збройних сил носять так званий "піксель", який згорає за дві хвилини, натомість радянському "дубку" для цього потрібно на одну хвилину більше. Про це йдеться у сюжеті програми "Донбас. Реалії", передають Патріоти України.

Зазначається, що за три роки війни на Донбасі збройні сили України змінили три види форми: так званий "дубок", розроблений ще в радянські часи, "гелетейка", який військові почали отримувати, коли Міноборони очолював Валерій Гелетей (2014-й рік), і "піксель", який використовується з травня 2017 року.

За словами українських воїнів, на перших етапах конфлікту на Сході України сили АТО зазнавали багато втрат через те, що військова форма швидко спалахувала та плавилася прямо на бійцях. "Нас було підбито з РПГ, кумулятивним пострілом. Моєму товаришеві струмінь зайшов прямо у серце, відірвало кисть руки. Він лежав у мене на ногах і горів "синім полум'ям", ми його заливали, гасили 4 рази – 4 рази тушимо, а він знову спалахує", – зазначив боєць 95-ї десантно-штурмової бригади ЗСУ Олександр Литвин.

Як підкреслює начальник відділу розробки речового майна ЗСУ Василь Саковець, причиною такого спалахування було те, що "гелетейку" виготовляли з плащової тканини, яка не є призначеною для контакту з тілом.

Додамо, що журналісти провели також експеримент, щоб перевірити вогнетривкість форми, в якій українська армія воювала на Донбасі. Для цього вони по черзі підпалили "дубок", "гелетейку" та "піксель". Крім того, вони засікли час повного згоряння форми.

У підсумку виявилося, що радянська форма згоріла за 3 хвилини, сучасний "піксель" – за дві, а "гелетейка" й того менше – лише за півтори хвилини. У зв’язку з цим волонтер Юрій Москаленко, який займається постачанням одягу на передову, зауважив, під час горіння "гелетейки" виникає запах, схожий на палену гуму. За його словами, цей вид форми на 80-85% складався з синтетичних матеріалів.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...