Бацька качає права: Лукашенко може зажадати від Путіна плати за митний контроль

Білоруський президент прагне підсилити тиск на Росію, щоб повернути собі багато втрачених цього року економічних преференцій.

Ілюстрація:dt.ua

В умовах, коли економічні стосунки між союзниками загострилися, Мінськ може зажадати від Москви оплати за збереження спокою правопорядку на західних рубежах Росії. Президент Білорусії Олександр Лукaшенкo заявив, що його країна, по суті, закриває собою західний кордон Росії і це дозволяє Москві не піклуватися про прикордонний і митний контроль на значній частині своїх західних рубежів. Що відбувається останнім часом в російсько-білоруських стосунках розповів мінський журналіст RT Денис Лaвникевич, передають Патріоти України з посиланням на Диалог.

Напруженість в стосунках Росії і Білорусії, викликана низкою запитань економічного характеру, продовжує наростати. Точніше, білоруський президент прагне підсилити тиск на Росію, щоб повернути собі багато втрачених цього року економічних преференцій.

Вчора, 26 вересня, Олександр Лукaшенкo зустрівся з головою Державного митного комітету Юрієм Сенькoм. На зустрічі перед телекамерами насамперед нагадав, що, захищаючи свої інтереси на західному напрямі, Росія спирається на митні органи Білорусії. І натякнув, що за подібну послугу союзник повинен платити.

"Мене цікавлять насторожуючі факти. Я хочу мати повну інформацію про послуги, які ми надаємо Російській Федерації. Адже Росія лише завдяки нашій митниці захищає свої інтереси на західному напрямі, і спирається вона на митні органи Білорусі. Це щоб я був в курсі справи для розмови з керівництвом Російської Федерації", - сказав Лукaшенкo.

Керівник митного комітету уміло підіграв своєму начальникові. "Ми фактично захищаємо російську сторону від незаконного переміщення цих товарів, - відмітив Сенькo. - Виявлена велика кількість адміністративних правопорушень, пов'язаних із спробами переміщення санкційних товарів як у бік Російської Федерації, так і зі сторони Російської Федерації".

Як показує новітня історія, Олександр Лукaшенкo згадує, що Білорусь закриває собою західний кордон Росії кожного разу, коли стосунки між Москвою і Мінськом загострюються до певної міри. Тоді білоруський лідер починає розповідати, що насправді його країна - самий нaдійний форпост Росії на західному напрямі.

"Ми завжди знаходимося на передньому краї і захищаємо тут не лише свої інтереси, але і інтереси Росії. Тому що інтеграційні процеси привели до того, що у нас утворився єдиний економічний простір - вважай, єдина економічна держава" (27 січня 2014 року, на засіданні колегії пограничного комітету);

"Не треба думати, що якщо Білорусь менша, ніж Росія, то вона ні на що не здатна. Ми дуже навіть багато що можемо. І ми ніколи не кидали Росію. Не кинемо і в нинішній ситуації. Це наша Росія, і ми її захищатимемо, як свою територію" (27 листопада 2014 року, на зустрічі з губернатором Санкт-Петербурга Георгієм Пoлтaвченкoм).

У самій Білорусії спостерігачі помічають, що Лукaшенкo починає втрачати інтерес до пострадянської (у тому числі білорусько-російської) інтеграції у міру того, як вона приносить все менше економічних дивідендів.

Можна рятувати сотні, якщо не тисячі життів на місяць: Україна запустила в серійне виробництво робота Ratel Н для евакуації поранених з поля бою

субота, 27 липень 2024, 15:00

Робот Ratel Н розробки Brave1 може транспортувати одразу двох поранених, він уже пройшов польові випробування та запущений у серійне виробництво. Про це розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, передають Патріоти України. "Ratel Н розро...

Шалені підйомні вже не ваблять потенційних 200-х: Росія має серйозні проблеми з набором нових контрактників - ГУР

субота, 27 липень 2024, 14:15

Росія нині має серйозні труднощі з виконанням плану набору нових контрактників. Про це заявив речник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону Єдині новини, передають Патріоти України. Таким чином розвідник про...