Бог дарував сусідським депутатам трохи здорового глузду: Сейм Польщі вніс пом'якшення до резолюції про Волинську трагедію

Те, що так важко налагоджувалася протягом десятирічь, не мають права вбити політикани з будь-якого боку протягом лічених днів. У Варшаві популістів трохи «посунули». Дісталося і спадкоємцям «великого Сталіна». Хоча остаточний документ ще не прийнято.

Парламентська комісія Сейму Республіки Польща в першому читанні обговорила резолюцію про встановлення 11 липня Національним днем пам'яті жертв геноциду, здійсненого українськими націоналістами проти жителів Другої Речі Посполитої, зазначають Патріоти України.

Як пише видання Рrostir.pl, основою резолюції став проект правлячої партії "Право і справедливість". Після прийняття поправок проект підкреслює, що злочин мав місце в 1943-1945 роках, а не, як було спочатку, в 1939-1945 роках.

«В результаті геноциду в 1943-1945 роках було вбито більше ста тисяч громадян Другої Речі Посполитої, в основному селян. Їх точна кількість поки не відома,» – йдеться в документі.

Водночас польські депутати підкреслюють, що під час Другої світової війни на цій території зіткнулися дві тоталітарні системи – Третій Рейх і Радянський Союз. Дії цих країн сприяли розпалюванню ненависті щодо етнічних і релігійних меншин.

Об'єднані комісії протягом першого читання вказали, що в 1943-45 роках загинули представники і інших національностей, в тому числі українці, "які стали на захист жертв". Парламент висловив їм свою вдячність і закликав президента вшанувати цих людей державними нагородами.

Також відзначено, що пам'ятаючи про злочини українських націоналістів, не можна мовчати і "релятивізувати польську відповідь", в результаті якої загинули цивільні українці.

У резолюції також висловлюється солідарність з Україною, яка зараз бореться із зовнішнім агресором за територіальну цілісність. Підкреслюється, що єдиним шляхом до істини є шлях до примирення.

Друге читання резолюції відбудеться в середу, 20 липня.

Нагадаємо, Сенат Польщі (Верхня палата парламенту) раніше закликав Сейм визнати "Волинську трагедію 1939-1945 років" геноцидом. У відповідь Міністерство закордонних справ України закликало утриматися від політизації цього питання.

Варто пам’ятати, що Волинська трагедія, яку у Польщі частіше називають "Волинською різаниною" – це обопільні етнічні чистки українського та польського населення, які здійснювали Українська Повстанська Армія та польська Армія Крайова в час Другої світової війни у 1943 році на Волині.

"Відстежуємо та б'ємо": Сирський опублікував кадри авіаударів по місцях зосередження військових РФ (відео)

понеділок, 29 квітень 2024, 0:55

Українські військові завдали ударів по місцях зосередження російських солдатів у Донецькій та Запорізькій областях. Про враження цілей у двох регіонах у неділю, 28 квітня, повідомив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський. "Відстежуємо та б'ємо. Сього...

Українські військові встановили контроль над островом Нестрига під Херсоном, - Сирський

неділя, 28 квітень 2024, 23:16

Українські військові встановили контроль над островом Нестрига в Херсонській області. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на заяву головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського у Telegram-каналі. За словами головкома, російські війська прод...