"Бунт на кораблі": Працівник НАЗК заявила, що Корчак фальсифікує перевірки декларацій

За словами екс-чиновниці відомства, з приблизно півтора мільйона декларацій, які зараз є в системі, повністю перевірена всього 91 декларація.

Анна Соломатіна. Фото:Новинарня

Система електронного декларування скомпроментована. Про це заявила глава департаменту фінансового контролю Національного агентства з попередження корупції (НАЗК) Анна Соломатіна, передають Патріоти України з посиланням на Inforesist.

"Насправді, e-декларування використовується для покривання чиновників, лояльних до влади, розправи над неугодними і з метою особистого збагачення голови НАЗК і членів НАЗК. Результати перевірок фальсифікуються так, як це потрібно керівництву НАЗК", - заявила Соломатіна.

Вона передала документи про факти корупції в НАЗК в Генеральну прокуратуру, але їх повернули в НАЗК без розгляду.

"Тому я змушена була звернутися в Антикорупційне бюро. Я передала детективам НАБУ всі матеріали і дала свідчення. Однак, щоб не вийшло так, як з Генпрокуратурою, я попросила депутатів допомогти мені донести цю інформацію до громадськості", - сказала Соломатіна.

За її словами, НАЗК - не незалежний орган, його повністю контролює влада.

"Мене особисто з двома колегами у вересні викликали до Адміністрації президента - так званий куратор по НАЗК - і пропонував, щоб усі перевірки, проекти рішень по яких будуть винесені на засідання НАЗК, в першу чергу розглядалися в Адміністрації президента, а потім вже на засіданнях НАЗК", - заявила Соломатіна.

"Я відмовилася це робити. В кінці вересня це повторилося - я знову відмовилася", - сказала глава департаменту фінансового контролю НАЗК.

"Після цього 25 вересня глава НАЗК одноосібно, без узгодження з членами НАЗК, підписала незаконний наказ, яким віддала мій департамент підконтрольній, лояльній до себе людині. З тих пір всі документи мого департаменту повинні бути завізовані цим "контролером". Корчак незаконно зробила мій департамент підконтрольним своєму спільнику", - сказала Соломатіна

Знаючи методи цієї людини, вона написала заяву про звільнення. Написали заяви про звільнення також керівник апарату, глава радників глави НАЗК, директори інших департаментів, повідомила Соломатіна.

Вона заявила: "Голова та члени НАЗК займаються фальсифікацією результатів спеціальних і повних перевірок. Особисто я отримувала від глави НАЗК незаконні вказівки по повних перевірках окремих народних депутатів, щоб за результатами вони були "чесними" і "правдивими" в лапках, щоб не було порушень. Я відмовилася від цього".

"Був ще один випадок, коли після моєї відмови скласти потрібний Корчак висновок по одному дуже високопоставленому чиновнику, голосування членів НАЗК все одно відбулося. Однак їх рішення, опубліковане на сайті НАЗК, не відповідало тому проекту, який підготував уповноважений мого департаменту і за який фактично голосували", - додала Соломатіна.

Вона повідомила, що ініціювала перевірку діяльності свого департаменту з січня 2017 року до свого призначення в червні: "Проведеною перевіркою виявила факти фальсифікації результатів спеціальної перевірки кандидатів на посади державної служби".

Так, наприклад, щодо одного і того ж кандидата бувало два висновки, дані в декларації не збігалися з даними в реєстрах, висновки давалися при відсутності декларації в реєстрі.

Крім того, члени НАЗК змушували представників департаменту Соломатіної перевіряти тих, хто не повинен підлягати перевірці. "Ймовірно, це робили з метою політичної розправи або отримання хабарів", - припустила чиновниця.

При цьому комісії не дали провести спецперевірки кандидатів на посади суддів Верховного суду:"Їй керівництво заборонило підходити до шафи з документами", - сказала Соломатіна.

А рішення про проведення спеціальних перевірок Корчак не підписувала.

"70% результатів спецперевірок кандидатів на посаду не відправлялося органам, які робили запити, а отримувалися на руки в НАЗК, що створювало грунт для зловживань ... Встановлено численні випадки незаконного затягування спецперевірок: замість 7 днів - кілька тижнів", - розповіла Соломатіна.

"Повні перевірки 8 депутатів і міністрів, які повинні закінчитися ще в травні, навіть не починалися. Відповідальність за це несе особисто Корчак, яка не організовує роботу в НАЗК і не здійснює контроль за роботою підлеглих", - заявила вона.

"З приблизно півтора мільйона декларацій, які зараз є в системі, повністю перевірена всього 91 декларація", - навела дані Соломатіна.

На її думку, всі перевірки давно можна було б проводити автоматизовано, якби на це було рішення глави НАЗК.

У НАЗК вже встигли відреагувати на такі заяви. Інформація, поширена колишньою співробітницею Національного агентства з попередження корупції Ганною Соломатін, не відповідає дійсності. Про це йдеться в заяві НАЗК.

У відомстві зазначають, що брифінг Соломатіної є фактом поширення "недостовірної інформації негативного змісту з метою дискредитації роботи агентства", тому найближчим часом направлять до суду позовну заяву з вимогою спростування цих заяв.

"Поширена інформація екс-чиновниці, без конкретних фактів, є особистою атакою на голову, членів і колектив Національного агентства та спробою дискредитації успішно розпочатої антикорупційної реформи в Україні", - йдеться в заяві.

У НАЗК також готові співпрацювати з НАБУ в рамках кримінального провадження за матеріалами Анни Соломатіної. Забезпечити належне процесуальне керівництво відомство просить Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру.

Боєприпаси для України: В Чехії відповіли, скільки наразі зібрано коштів на снаряди для ЗСУ і скільки ще прагнуть зібрати цьогоріч

середа, 8 травень 2024, 4:15

До ініціативи Чехії щодо снарядів приєднались вже два десятки країн з Європейського союзу й НАТО. Кошти на близько 500 тисяч артилерійських снарядів для України вже зібрані нині в межах чеської ініціативи. Про це розповів міністр закордонних справ Чехі...

Завітали в гості ATACMS: В окупованому Луганську грандіозна пожежа (відео)

середа, 8 травень 2024, 1:45

Увечері у вівторок, 7 травня серія вибухів пролунала в окупованому Луганську. За попередніми даними там спалахнула нафтобаза. Про це повідомляють у соцмережах та росЗМІ із посиланням на окупаційну владу. . "Декілька вибухів пролунало в Луганську. У мі...