Чого чекали протягом трьох кривавих років: Віце-прем'єр назвала причину пізнього звернення України до Гааги

Перед зверненням до суду в Гаазі Україна була зобов'язана пройти процедуру двосторонніх консультацій для того, щоб мати право на звернення, пояснила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Міжнародний суд ООН в Гаазі. Фото:http://www.eurointegration.com.ua/Україна пізно звернулася в міжнародний суд ООН, тому що зобов'язана була пройти всю цю процедуру двосторонніх консультацій, для того, щоб мати право на звернення. Про це повідомила віце-прем'єр з євроінтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе в ефірі Еспресо.TV, передають Патріоти України.

"На жаль, ми бачимо недосконалість міжнародного права і з цим погоджуються, напевно, всі країни світової спільноти. Що ті інструменти, що ми маємо на руках з міжнародного права, вони є неповороткі і забюрократизовані", - заявила Климпуш-Цинцадзе.

Вона уточнила, що Росія на суді в Гаазі обвинувачує Україну в тому, що вона пізно звернулася в міжнародний суд ООН.

"А Україна не могла звернутись раніше через те, що вона зобов'язана була пройти всю цю процедуру двосторонніх консультацій, для того, щоб мати право на звернення в суд ООН", - пояснила віце-прем'єр.

Чиновниця каже, що "іншого міжнародного права немає, тому ми повинні максимально використовувати те, що є".

Як відомо, 6 березня в Гаазі (Нідерланди) почалися слухання за позовом України проти Росії про відповідальність за вчинення актів тероризму та дискримінації.

Позов був поданий 16 січня 2017 в Міжнародний Суд ООН з метою залучення Російської Федерації до відповідальності за підтримку тероризму на сході України і дискримінацію етнічних українців і кримських татар в окупованому Криму.

Засідання з питань запобіжних заходів триватимуть 4 дні - з 6 по 9 березня. 6 березня свою позицію представила Україна, 7 представила Росія, 8 і 9 березня Україна і Росія будуть представляти зауваження на позиції один одного.

Україну в суді представляє заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль, а також американський професор Гарольд Гонджу Коу і Марні Чик, партнер юридичної компанії Ковінгтон, що має контракт з Україною на представлення інтересів Києва в міжнародних судах.

"До Великодня готувалися. Вікна мили": Безугла знову обурена роботою комітету, у соцмережі відреагували

п’ятниця, 3 травень 2024, 23:54

“За весь тиждень Комітет ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки не провів жодного засідання, жодного заходу, жодної міжнародної зустрічі, жодного спільного виїзду. Жодної активності не було. Тільки тиша і пусті коридори. Що це?” – напис...

До парламенту Канади внесли законопроєкт про прискорення військової допомоги Україні

п’ятниця, 3 травень 2024, 23:31

У Канаді планують на законодавчому рівні спростити процес передачі Україні військової допомоги для боротьби із російським повномасштабним вторгненням. У нижній палаті парламенту країни зареєстрували відповідний законопроєкт. Ініціатором документа став ...