"Дівчачі розбірки" у минулому: Олег Ляшко повернувся до "мами" - ЗМІ (фото)

Лідер радикалів вирішив налагодити стосунки з лідеркою "Батьківщини".

Ляшко з Тимошенко помирилися? Фото:соцмережі

Лідери партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко і Радикальної партії (РП) Олег Ляшко, які менше року тому обмінювалися публічними образами, налагодили стосунки. Причому ініціатором примирення серед депутатів називають головного радикала, який підійшов до Тимошенко знову-таки на людях. Заради чого політики погодилися забути всі колишні образи і суперечності, розбиралася Страна, передають Патріоти України.

"Зозуля" і "чихуахуа"

Фотографія, яку народний депутат Лев Підлісецький ( «Самопоміч») 19 квітня виклав на своїй сторінці в Фейсбуці, викликала ажіотаж в політичних колах. Тимошенко і Ляшко мирно розмовляють, причому сидячи в секторі «Батьківщини». Тобто головний радикал прийшов на розмову до Тимошенко. «Сьогодні були заклики до єднання. Так ось воно! »- зі смайликом прокоментувала під знімком народний депутат Ольга Белькова (« Блок Петра Порошенка », БПП).

"Зозуленя повернувся до зозулі", - відреагував її колега по фракції Павло Різаненко. «Нічого не сталося))) Гра триває))))», - відповіла їм народний депутат Ірина Подоляк ( «Самопоміч»). А ось народний депутат Олексій Рябчин ( «Батьківщина») вважає бесіду свого лідера з Ляшком симптоматичною. «Напевно, (Ляшко - прим.ред.) відчуває, хто стане президентом наступним", - "підморгує" він в коментарях.

Іронію депутатів легко зрозуміти, якщо згадати тривалий конфлікт між Тимошенко і Ляшком, який колись належав до її політичної сили. Можна виділити два гучних епізоди. Перший - це скандал навколо члена фракції РП Юрія Шухевича. У листопаді 2016 року головний радикал звинувачував «Батьківщину» в спробі використовувати його старого колегу по фракції для запуску процедури імпічменту президента Петра Порошенка.

Тоді ж Ляшко вперше назвав Тимошенко «московською зозулею», закликавши Порошенка позбавити лідера «Батьківщини» українського громадянства і вислати в Росію. Іншим приводом звинувачувати Тимошенко був газовий контракт 2009 року, підписаний нею в якості прем'єр-міністра.

Тимошенко все пригадала йому майже через рік. На погоджувальній раді парламенту в жовтні 2017 го вона у відповідь на особистий випад звинуватила Ляшка в роботі на інтереси Адміністрації президента (АП).

"І якщо Порошенко зараз хоче зі мною боротися, і якщо Порошенко хоче мене і моє ім'я політично принижувати, нехай виходить самостійно проти мене і бореться, а не через своїх чихуахуа. Треба просто абсолютно чітко президенту боротися своїми руками, а не за допомогою бобіків, які гавкають за його вказівкою", - заявила лідер "Батьківщини".

У колах політтехнологів існувала версія, що Ляшко не випадково настільки завзято атакує Тимошенко. Мовляв, це частина плану Банкової, за якою головний радикал мав відібрати голоси у лідера «Батьківщини», щоб не допустити її виходу до другого туру.

З ким посварився, з тим і помирюся

Втім, якщо такий план і був, то, судячи з усього, він вже в минулому.

«Зараз у лідерів ділові відносини», - стверджує співрозмовник видання у фракції «Батьківщина». За його словами, примирення було почином Ляшка, який на очах у всього парламенту підійшов до Тимошенко.

«Він підсів і попросив вибачення за те, що згадав Тимошенко в зв'язку з розглядом в американських судах (у справі колишнього прем'єр-міністра Павла Лазаренка, якого в США засудили за відмивання грошей і переведення їх на закордонні рахунки - ред.)», - каже джерело у фракції. Це сталося за день до цього, коли фракція радикалів блокувала трибуну.

«Ляшко сказав, мовляв, давай не переходити на особистості, навіть якщо критикуємо один одного», - говорить інше джерело у фракції, стверджуючи, що Тимошенко відповіла згодою.

Відбувалося все публічно, щоб не було потім пересудів. "У парламенті все одно б дізналися, але тоді б говорили, що наш лідер здався. А так він зберіг обличчя", - стверджує співрозмовник у фракції РП.

Висувається кілька версій, чому політики прийшли до примирення (хоча б на вигляд). Депутати з «Батьківщини» офіційно і неофіційно вважають за краще говорити, що вся справа в рейтингу Тимошенко, який найвищий серед потенційних кандидатів в президенти.

«Ляшко докритикувався. Його виборець, який Юлі теж симпатизує, перетікає до нас. Ось він і вважав за краще мир, поки не пізно. Це ж прагматик на додачу до циніка", - переконує співрозмовник, близький до Тимошенко і додає:"Ляшко ледь поговорив з Юлею, як йому показують пост Лозового (народний депутат від Радикальної партії, близький до головного радикалу - ред.), де той «проходиться» по «Батьківщині». "А що?! Це було до того, як ми з'ясували стосунки", - незворушно відповів Ляшко.

За іншою версією, фактор рейтингів грав в цій історії другорядну роль. А вирішила все думка бізнесмена Ріната Ахметова, якому приписують вплив на Ляшка. «Ахметов нібито сказав лідеру, що війну проти всіх тобі не виграти», - говорить співрозмовник видання в РП. Через цю установку, як кажуть в парламентських кулуарах, Ляшко припинив воювати і з іншими групами впливу в політиці. Або ж це з ним війну зупинили, що може бути наслідком домовленостей на рівні Ахметова.

"Як варіант, підхід Ляшка - пропозиція Ахметова про співпрацю", - розмірковує співрозмовник видання, близький до Тимошенко. Всупереч повідомленням ряду ЗМІ він стверджує, що лідер «Батьківщини» не шукала зустрічі з олігархом заради фінансування. «Наскільки я знаю, це неправда», - говорить джерело.

Інтерес до Тимошенко з боку Ахметова співрозмовник в його команді заперечує. «Її підтримує Коломойський (співвласник групи« Приват »Ігор Коломойський - ред.), з яким у нас до повного миру ніколи не дійде", - говорить він. А Ляшко, на його думку, зробив тільки тактичний хід, згладивши протиріччя з Тимошенко.

До слова, Коломойський в недавньому інтерв'ю «Дойче велле» дійсно назвав Тимошенко найбільш гідною крісла президента з числа досвідчених політиків.

В цілому ж можна говорити про тенденції нових ситуативних союзів під куполом Ради, які, на тлі туманних перспектив переобрання Порошенка, приходять на зміну старій системі відносин, де різні фракції діяли в рамках політтехнологічних схем, нав'язуваних Банковою.

ЗСУ посиляться: Більшість озброєнь із пакету США вже в Європі, що прискорить доставку в Україну

вівторок, 23 квітень 2024, 17:55

Більшість озброєнь із нового пакету допомоги США заздалегідь розміщено у Німеччині та Польщі. Завдяки цьому доставка до України буде прискорена, передають Патріоти України з посиланням на CNN. Джерело видання повідомило, що артилерійські снаряди будуть...

Путін намагається спіймати момент: Російська армія повільно просувається на Донбасі, - британська розвідка

вівторок, 23 квітень 2024, 16:22

Російська армія продовжує захоплювати населені пункти на Донбасі. Темпи наступу повільно, але поступово зростають, передають Патріоти України з посиланням на Міністерство оборони Великобританії Twitter. Як зазначається у зведенні, 22 квітня військове ...