До анексії на росТБ туристів лякали щороку: Куди "зникла" хімічна зброя в Криму і чому Кремль "забув" про неї

Знаючи методи російської пропаганди, можна тепер очікувати появу сюжетів про цілющі властивості іприту і люїзиту, які виникають виключно в умовах кримського клімату.

Проблема не зникла, але Кремль вона більше не турбує. Ілюстрація: ІС.

Частковий запуск автомобільного руху по мосту через Керченську протоку російська пропаганда висвітлює як нову віху в історії туризму в Криму. За легендою, в Крим негайно кинуться натовпи відпочиваючих, для яких протока раніше була нездоланною перешкодою. У контексті відкриття моста російські медіа не втомлюються радувати сюжетами про багатство кримської природи і інші переваги відпочинку на окупованому українському півострові. Такий інформаційний потік не викликав би подиву, якби не одне «але». Справа в тому, що до 2014 року російські ЗМІ розповідали про Крим прямо протилежне. Зокрема, це видно на прикладі сюжету, що стосується дійсно важливої теми - поховання хімічної зброї в Чорному морі. Патріоти України із цього приводу пропонують вам прочитати статтю, опубліковану на сайті "Інформаційний спротив".

Звідки взялося хімічну зброю в Криму
Якщо ви подивитеся моніторинги ЗМІ за 2010-2013 рр., то виявите дуже наочну закономірність. Щороку взимку, в кінці січня - початку лютого, в російських ЗМІ починалася істерія.
Центральні та регіональні канали, газети, радіо - всі-всі-всі - розганяли новини про те, що в Криму відпочивати небезпечно! Тому що буквально по периметру півострова нібито знаходяться поховання хімічної зброї - бочок з іпритом та люізітом, а також боєприпасів. І ця зброя в будь-який момент може вбити все живе, тому що гарантійні терміни контейнерів уже вийшли. Де затоплено зброю - точно невідомо, постраждати може будь-хто. Тому краще в Крим не їздити.

У цієї історії є фактичне підгрунтя. Дійсно, хімічна зброя на території Криму з'явилася ще під час Першої світової війни. У радянський період навіть навчання проводилися із застосуванням бойових отруйних речовин. В ході Другої світової війни і після неї в Чорному морі проводилися поховання хімічної зброї. Зокрема, влітку 1942 р, коли нацисти вже увірвалися в Севастополь, в районі бухти Козачої спішно були затоплені боєприпаси, щоб вони не дісталися ворогові.

Докладно зупинятися на історії питання не будемо. Тема затоплення хімічних арсеналів в СРСР була вкрита завісою секретності, як і безліч аспектів, пов'язаних з військовою інфраструктурою в Криму і Севастополі. Але поступово інформація просочувалася. Підозрілі бочки знаходили рибалки, дивні явища фіксували екологи...
Великий матеріал на цю тему в 1995 р вийшов в газеті «Известия». У 2000 р обширну статтю опублікувала газета «Факти». Але це були окремі публікації, які не створювали ефект інформаційного цунамі. Все змінилося в кінці першого десятиліття 2000-х.
Всі в Сочі!
Істерія починалася по команді в один і той же час. Причина - взимку проводяться великі туристичні виставки, а круїзні компанії і туроператори верстають свої сітки і прайси на сезон. Росіяни створювали фон, вигідний для курортів на чорноморському узбережжі Кавказу.
Коли почався системний розвиток курорту Сочі, особливо - після рішення про проведення в Сочі зимової Олімпіади 2014 р дискредитація Криму хімічною зброєю прийняла зовсім дикі форми.
Хрестоматійним став сюжет на каналі «НТВ» від 2 березня 2011 г. Він починався дуже багатообіцяюче: «Сьогодні стало ясно, що в число курортів, куди страшно їхати, слідом за Єгиптом і Тунісом ризикує потрапити традиційно популярний серед росіян Крим. Згідно з висновками екологів, уздовж чорноморського узбережжя, у знаменитих туристичних місць на кшталт Ластівчиного гнізда, затоплені сотні металевих бочок з хімічною зброєю». Неслабо, правда?

У сюжеті повідомлялося, що навколо Криму затоплено близько 1200 бочок з отруйними речовинами. Репортери в фарбах показали, як дно в районі Ластівчиного гнізда буквально всипане зловісними ємностями, що таять в собі смерть.

Як уже зазначено, затоплення хімічної зброї дійсно проводилося, але російські ЗМІ перетворювали цю історію на неминучий апокаліпсис, який неодмінно трапиться в найближчий курортний сезон. Що робила українська влада? У 1994 - 2010 року в Україні працювала урядова програма з метою пошуку і нейтралізації затопленої хімзброї. Застосовувалася технологія так званої «монолітізаціі»: стару бочку з отрутою поміщали в металевий контейнер і заливали бетоном. Після чого небезпечні об'єкти затоплювали на великій глибині.
У 2010 р дана програма була згорнута, подробиці можна почитати в матеріалі Валентини Самар. Нюанс в тому, що Росія займала в питанні хімзброї дуже хитру позицію. З одного боку, всіляко лякала обивателів розповідями про величезну небезпеку. З іншого - всіляко ухилялася від надання Україні інформації про місця затоплення отруйних речовин, яка зберігалася в Москві. Так тривало до самої анексії.
А тепер найцікавіше. Після окупації Криму Росією тема поховань хімічної зброї в Чорному морі повністю зникла з російських ЗМІ. Як відрізало. Тут пам'ятаю - тут не пам'ятаю.
Дивіться, що вийшло.
24 січня 2014 року на «Первом канале» вийшов розгорнутий сюжет про небезпечний хімічну зброю в Криму. На той момент в Києві тривав Майдан, але влада Януковича ще трималася, і було незрозуміло, чим все закінчиться. Тому російські пропагандисти активували свій традиційний шаблон.

Лютий і березень 2014 г. «випали», тому що почалася Олімпіада, що перетікає в анексію. А потім тема зійшла нанівець ...
16 квітня 2014 р чиновники російського МНС заявили, що відомство займеться пошуками хімзброї. У вересні 2014 р РІА «Новости» повідомили про експедицію МНС з метою пошуку небезпечних об'єктів.

Потім МНС за підсумками експедицій розповіло, що зброя є, але загрози вона не представляє. Тобто, рік тому мала, а тепер раптом різко перестала.

Одиночна публікація спливла в листопаді 2014 року в газеті «Московський комсомолець», де журналісти нарікали, що разом з Кримом Росія «анексувала» і проблему хімзброї. Після цього на тему поховань хімічної зброї навколо Криму в російських медіа було накладено табу ...
У лютому 2017 р народний депутат України Володимир Ар'єв, виступаючи на міжпарламентських слуханнях в ООН, піднімав питання про те, що Росія нічого не робить в плані пошуку та утилізації хімічної зброї. Чим створює загрозу для екосистеми Чорного моря і жителів Криму.
Однак Кремль продовжує ігнорувати цю проблему. Ніякі дії не робляться досі. Що характерно - в 2011-2013 рр. ЗМІ активно писали про те, що небезпечні контейнери знаходяться поблизу Керчі, посилаючись на лист екс-голови Рахункової палати України Валентина Симоненка на ім'я Віктора Януковича. Йшлося про близько 60 контейнерів. Очевидно, поєднувати в інформаційному просторі слова «Керч» і «хімічну зброю» в Москві не захотіли. Тому «поховали» всю тему.
Проблема в тому, що жителям Криму від цього не легше. Очевидно, що російські ЗМІ до окупації спеціально нагнітали, перебільшуючи розмір небезпеки. Але ж в якійсь мірі вона все одно існує. Тільки тепер невідомо, в якій. Тому що термін придатності бочок дійсно пройшов кілька років тому.
Зараз в мережі можна знайти коментарі від російських експертів і чиновників в тому дусі, що «природа сама все за нас зробить» і що "хімічна зброя є, але вона не становить небезпеки". Старі бочки, мовляв, обростуть нашаруваннями, і все буде в порядку. На питання, а що станеться, якщо ці бочки пошкодить сильний шторм або землетрус, відповіді немає.
Знаючи методи російської пропаганди, можна очікувати появу сюжетів про цілющі властивості іприту і люїзиту, які виникають виключно в умовах кримського клімату. Який висновок? Залишати тему без уваги не можна. Як і не можна вірити російським пропагандистам. Вони завжди брешуть згідно з актуальною «лінією партії».
Здавалося б, очищення прибережних вод і утилізація хімічної зброї - це шикарна можливість для Росії показати, як окупанти піклуються про Крим. Але їм це просто не потрібно. Даний приклад ще раз підтверджує, що Крим необхідний Кремлю в основному як місце для розміщення військової бази. Все інше розглядається як побічне і непріоритетне. Включаючи місцевих жителів.

Там справжнє "пекло": У ЗСУ розповіли, на якому напрямку Росія зазнає найбільших втрат

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:59

У середньому 85% втрат армії РФ припадає на Східний напрямок. Там противник втрачає як живу силу, так і легкоброньовану техніку. Про це LIGA.net повідомив речник ОСУВ "Хортиця" Назар Волошин, передають Патріоти України. За словами Волошина, важливу рол...

Ворог не пройде: Прикордонники зупинили штурм окупантів у Харківській області (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:57

Українські прикордонники зупинили штурм російських військ в Харківській області, передають Патріоти України. "Влучними пострілами з 100-мм гармати прикордонники бригади "Сталевий кордон" зупинили штурм окупантів у Харківській області", - йдеться у пові...