Донбас заборгував державі за електроенергію астрономічну суму, - Георгій Тука

Сума боргу за спожиту електроенергію на неконтрольованих Україною територіях досягла 11 млрд грн.

Енергопостачання "ЛНР" припинено. Фото: vestnik.in.ua.

Заборгованість Донецької і Луганської областей перед Державним підприємством «Енергоринок» становить 11 млрд грн. Про це повідомив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і ВПО Георгій Тука, пишуть Патріоти України з посиланням на Факти.

"Заборгованість "Луганського енергетичного об'єднання" перед "Енергоринком" становить 5,2 млрд грн. Цей борг розподілений умовно між контрольованою і неконтрольованою територією - приблизне співвідношення 50/50", - сказав він, зазначивши, що останнім часом підприємства, що споживають електроенергію на контрольованій території, розраховуються за неї повністю, а підприємства з окупованої території не платять нічого.

У той же час, за словами Туки, ситуація в Донецькій області дещо інша, тут борги накопичили підприємства, що працюють на підконтрольній території.

"Заборгованість перед "Енергоринком" складає 5,8 млрд грн, з них лише трохи менше 0,5 млрд грн - це борги неконтрольованої території. Майже 5,4 млрд грн - це борги підприємств і споживачів, які розташовані на контрольованій території", - зазначив заступник міністра.

Правда, при цьому він вказав, що після того, як бойовики "віджали" українські підприємства, будь-які розрахунки за спожиту електроенергію на непідконтрольних територіях припинилися.

Як повідомлялося раніше, з 25 квітня припинено постачання електроенергії в неконтрольовану Києвом частину Луганської області.

«Цієї ночі повністю припинено енергопостачання на тимчасово неконтрольовану територію Луганської області», - повідомив глава Національної енергетичної компанії «Укренерго» Всеволод Ковальчук.

При цьому представники самопроголошеної «Луганськіої народної республіки» заявили, що без світла Луганськ знаходився близько години, після чого електропостачання було відновлено. За заявою терористів, в інших містах Луганської області подача електроенергії не припинялася, лише частково були знеструмлені Алчевськ і Перевальськ.

Як зазначає Георгій Тука, у терористичної влади «ЛНР» є можливість альтернативної подачі електроенергії в регіон.

«Є гілка, яка йде з боку Росії до Луганської області, її потужності недостатньо для того, щоб забезпечити життєдіяльність і населення, і підприємств. Але, за нашими підрахунками, її цілком достатньо для того, щоб забезпечити побутові потреби цивільного населення», - сказав він.

Заступник міністра також повідомив, що Україна не буде відключати від електропостачання КП «Попаснянський районний водоканал».

«90% питної води водоканал перекачує на неконтрольовану територію Луганської області, а виходячи з гуманітарних норм, Україна як держава не має права перекрити постачання питної води для населення», - заявив він, зазначивши, що якщо це станеться, то нашу країну чекають жорсткі санкції.

Окупанти намагаються обійти Часів Яр з флангів, але успіхів не мають: Військовий розповів, що відбувається

субота, 27 квітень 2024, 6:22

Противник намагається обійти Часів Яр з лівого та правого флангів, щоб взяти в оперативне оточення. Внаслідок цього йдуть дуже складні бої в Іванівському та Богданівці. Водночас протягом останніх тижнів ворог не зміг досягти значних успіхів в обох насе...

Москва заскочена зненацька. Стратегія ППО РФ не розрахована на українські технології, — Newsweek

субота, 27 квітень 2024, 5:58

Найгірше щодо загрози з неба для держави-агресора тільки починається. Росії терміново треба переглядати концепцію протиповітряної оборони. Однак швидко це не вийде, навіть якщо вдасться намацати правильні рішення. За словами аналітика RAND Маттіаса Еке...