Друзі Путіна виявилися в меншості: Європарламент наполягає невідкладно надати Україні безвізовий статус

Євродепутати схвалили рекомендаційне рішення якнайшвидше скасувати візові вимоги для українських громадян для короткострокових відвіден Шенгенської зони.

Доповідь з цього питання схвалив переважною більшістю голосів у четвер у Страсбурзі комітет ЄП у закордонних справах, – повідомляють Патріоти України з посиланням на Укрінформ.

«Безвізовий режим повинен бути наданий якнайшвидше та без будь-яких затримок, що є визнанням прогресу країни, досягнутому на її європейському шляху після протестів Євромайдану два роки тому, коли українська нація виборола свій європейський шлях і європейські демократичні цінності», – йдеться у доповіді комітету, автором якої є польський депутат Яцек Саріуш-Вольський.

Польський політик наполегливо звернувся до колег «з ентузіазмом» підтримати це питання адже Україна заслуговує на безвізовий режим з ЄС.

При цьому члени комітету наголосили, що скасування візових вимог для українців повинно відбутися незалежно від процесу прийняття в ЄС нового механізму призупинення безвізових режимів для усіх третіх країн.

«Комітет у закордонних справах закликає комітет з питань громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ, як відповідальний комітет з цього питання, внести пропозиції Європарламенту та ухвалити у першому читанні пропозиції Єврокомісії (щодо скасування візових вимог для українських громадян – ред.)», – йдеться у доповіді Саріуша-Вольського.

При цьому депутати категорично не підтримали дві поправки до проекту доповіді про відхилення безвізового режиму для України. З такою ініціативою виступили французький депутат правої радикальної групи Європа націй і свободи Жан-Люк Шаффхаузер та позафракційний грецький націоналіст Георгіос Епітідеос.

Водночас, комітет у закордонних справах має лише дорадчу функцію у питанні безвізового режиму для України, а головні рекомендації готує доповідач Марія Габріел (депутат із Болгарії), які має затвердити комітет з питань громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ. Але, як повідомили у зазначеному комітеті, питання безвізу для українців не буде розглянуто на найближчих засіданнях наступного тижня, відтак, до нього повернуться лише у вересні.

Як заявила напередодні віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе, просування процедур скасування візового режиму для України, зокрема подальший розгляд цього питання у Європарламенті і Раді ЄС, відтермінували міграційна криза та вихід Великої Британії із Співтовариства.

"Слів багато, але мало дій": Французька армія не готова до такої війни, як в Україні, - європейський генерал

неділя, 5 травень 2024, 6:39

Французька армія не здатна потягнути війну, яку ведуть зараз ЗСУ. А заяви президента Франції Еммануеля Макрона про готовність відправити війська в Україну, є порожніми балачками. Про це в інтерв’ю виданню Boulevard Voltaire заявив відставний французьки...

Сумні цифри: Скільки території Україна втратила за останні півроку

неділя, 5 травень 2024, 6:30

Від початку жовтня 2023 року Україна поступилася Росії понад 300 квадратними кілометрами своєї території. За квітень було втрачено понад 80 км2. Такий підрахунок зробили аналітики. "Станом на кінець квітня 2024 року Росія окупувала загалом 17,53% (+0,0...