Гірка пігулка для Кремля: У Єврокомісії спростували аргументи "Газпрому" про користь "Північного потоку-2" для ЄС

Єврокомісар також нагадав, що Україна є надійним транзитером газу.

Єврокомісар Марош Шефчович. Фото:news.bigmir.net

Будівництво газопроводу "Nord Stream 2" не зможе поліпшити безпеку поставок газу в ЄС, як про це заявляють акціонери проекту. Про це заявив віце-президент Єврокомісії з Енергетичного союзу Марош Шефчович на конференції "Nord Stream 2 - Енергетичний союз на роздоріжжі", передають Патріоти України з посиланням на Цензор.нет.

"Будівництво "Nord Stream 2" може призвести до скорочення кількості транспортних коридорів (по поставці газу в ЄС - ред.) з нинішніх трьох до, в кращому випадку, двох: маршрут через Україну буде не затребуваний. Також під загрозою опиниться маршрут "Ямал - Європа" через Польщу. Таке скорочення кількості маршрутів не поліпшить безпеку поставок", - сказав Марош Шефчович.

Єврокомісар нагадав, що Україна є надійним транзитером газу.

"Не дивлячись на економічні та політичні виклики, Україна залишається надійним газовим партнером і транзитною країною. В інтересах всіх сторін - щоб Україна залишалася важливим коридором для транзиту газу", - додав віце-президент Єврокомісії.

Акціонери проекту "Північний потік 2" і керівництво російського "Газпрому" неодноразово стверджували, що будівництво нового газопроводу покликане зміцнить безпеку енергопостачань до ЄС і не створить ризиків для країн Центральної та Східної Європи.

Як повідомлялося, член Єврокомісії з енергетики Мігель Аріас Каньєте на зустрічі у вівторок з керуючим директором Nord Stream AG і Nord Stream 2 AG Матіасом Варнігом і главою комітету акціонерів Nord Stream AG, екс-канцлером ФРН Герхардом Шредером висловив стурбованість комісії щодо впливу проекту "Nord Stream 2 "на безпеку поставок, стратегію диверсифікації ЄС і майбутнє українського транзиту.

У березні уряду десяти країн ЄС заявили про свою незгоду з реалізацією російського проекту "Північний потік-2", що дозволить подвоїти кількість газу, що поставляється з Росії безпосередньо до Німеччини.

Проти реалізації проекту також виступає Україна, оскільки будівництво нового газопроводу з Росії в ЄС може позбавити країну доходів від транзиту російського газу, які оцінюються в суму близько $ 2 млрд на рік.

Нагадаємо, 4 вересня в ході Східного економічного форуму було підписано угоду акціонерів проектної компанії з будівництва третьої і четвертої ниток "Північного потоку". До складу нового консорціуму увійшли шість учасників: "Газпром", E.ON, BASF / Wintershall, OMV, Engie, Shell. У "Газпрому" в консорціумі 50%, у решти партнерів по 10%.

МЗС обмежило надання консульських послуг: У "Слузі народу" виступили з заявою

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:23

Дії Міністерства закордонних справ щодо призупинення надання консульських послуг чоловікам призовного віку за кордоном є надзвичайним заходом, поки закон про мобілізацію не набрав чинності. Адже можуть виникати кризові ситуації, зокрема, в оновленні до...

Естонія передала Україні патрульні катери

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:02

Естонія в координації з Данією надала Україні два патрульні катери. Про це інформує 26 квітня в Х естонське міністерство оборони, передають Патріоти України. "Така допомога допомагає Україні підтримувати безпеку життєво важливих морських ліній і захист...