Як здавали Крим: Соратник Яценюка і колишній помічник Турчинова звинуватив свого Арсенія Петровича у зраді

Андрій Сенченко заявив, що Яценюк зупинив виведення бойового ядра українського флоту після анексії з Криму, оскільки вважав, що таке рішення зашкодить його політичній кар'єрі.

Арсеній Яценюк. Фото:РИА Новости Украина

Екс-прем'єр-міністр Арсеній Яценюк зірвав виведення українського флоту з Криму вартістю мільярд доларів. Про це заявив Андрій Сенченко, який з березня по червень 2014 року обіймав посаду тимч, в.о. заступника голови Адміністрації президента і контролював питання виведення техніки і озброєння з Криму. Про це він написав у своєму Facebook, передають Патріоти України.

Сенченко розповів про моменти, які призвели до втрати бойового ядра флоту. Тоді заступник міністра оборони РФ Булгаков, який відповідав за передачу техніки Україні з боку РФ, поставив умову про виведення кораблів - "три металобрухти = один бойовий корабель".

"Росія висунула умову - ми прибираємо три металобрухти. Причому вони сказали, куди хочете вивозите: на континент, хочете, здавайте на металобрухт - отримуйте гроші - нам все одно. Прибираємо три металобрухти, нам дають один бойовий корабель" - розповів колишній чиновник.

Цьому не судилося збутися через те, що на той час діючий прем'єр-міністр Арсеній Яценюк відмовився підписувати документи про виведення металобрухту зі складу флоту для подальшої утилізації.

"Тоді цю історію зупинив Яценюк, якому потрібно було прийняти умову про виведення цього металобрухту з бойового складу флоту - постановою Кабінету міністрів. Вони були вже списані на флоті, вони були списані Міністерством оборони і залишався останній Акт Кабміну про виведення, вже практично купи металобрухту, з так званого бойового складу флоту. Але це все зупинив Яценюк, тому що таке рішення зашкодить його політичній кар'єрі. Це він мені особисто заявив, тож я спокійно це можу стверджувати. В результаті його такої поведінки ми втратили все бойове ядро флоту залишковою вартістю в мільярд доларів", - сказав Сенченко.

Також він назвав другу причину, по якій зірвався вивід. Ряд кримських підприємства попросили окупантів заборонити передачу кораблів ВМС України через заборгованість.

"У травні місяці чотири севастопольських підприємства, включаючи ЦКБ Чорноморець (державне українське підприємство), ПП "Острів" і "Севастопольський морський завод", що належить Петру Порошенку, звернулися в окупаційну адміністрацію Севастополя з листами про те, щоб заборонити передачу кораблів ВМС України до тих пір, поки ВМС не погасять заборгованість перед цими підприємствами за раніше виконані роботи.

Так ось, "Севастопольському морському заводу", що належить Порошенку Петру Олексійовичу, були, по пам'яті, повинні 400 тисяч гривень. Лист від імені цього підприємства окупаційній владі Севастополя підписав пан Картошкін, директор, який зараз працює директором Миколаївського об'єднання "Зоря - Машпроект"", - додав він.

Також Андрій Сенченко прокоментував заяву екс-командувача флоту Гайдука про те, що після співу Дещиці біля посольства РФ в Києві Росія зупинила виведення техніки.

"Ні, Гайдук не в курсі цієї теми, оскільки він цим процесом не займався, я визволяв Гайдука з полону і після цього на мене були покладені обов'язки по переговорах про повернення військової техніки і озброєння", - зазначив Сенченко.

За його словами, висловлювання Дешіци ніяк не вплинули на припинення передачі захоплених кораблів Чорноморського флоту України.

"В цілому ми забрали 3502 одиниці військової техніки та озброєнь. Тільки вертольотів і літаків 92 одиниці, це не все, там по-моєму залишилося 11 літаків. Щодо кораблів, останнє відвантаження було на континент 16 червня 2014 року. Після цього вони призупинили процес, як мені в особистій розмові сказав Булгаков, заступник міністра оборони РФ, який був відповідальним з того боку, а я з цього боку, за повернення озброєння. Він сказав, що припиняється у зв'язку з ускладненнями на Донбасі, так вони назвали свою агресію і нашу реакцію на цю агресію. Тому пісні Дещиці, які були на три місяці раніше, ніякої ролі в цьому питанні не грали", - заявив Сенченко.

Він також зазначив, що особисто відповідав за виведення озброєнь з Криму.

"Я відповідав з боку України за виведення озброєнь, Гайдук цим не займався, цим займався в якійсь мірі покійний генерал Геннадій Воробйов, тоді він був першим заступником начальник Генштабу", - зазначив Сенченко.

Для довідки: Андрій Сенченко - народний депутат Верховної Ради України VII скликання від партії Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина", № 48 в списку. Заступник голови Комітету ВР з питань податкової і митної політики. Член спеціальної контрольної комісії ВР з питань приватизації. Глава ТСК з розслідування трагедії під Іловайськом, яка працювала з 4 вересня по 20 жовтня 2014 року.

З 11 березня 2014 року тимчасово виконував обов'язки заступника голови Адміністрації Президента України.

Макрон зробив несподівану заяву про війну з Росією після зустрічі з Сі Цзіньпіном

понеділок, 6 травень 2024, 21:17

Президент Еммануель Макрон заявив, що Франція не воює з Росією. Про це він сказав на спільному брифінгу з главою Китаю Сі Цзіньпіном у Парижі, передають Патріоти України. Макрон наголосив, що Франції немає прагнень воювати з народом Росії. Також він до...

Cкільки чеченців воює на боці росіян проти України: Розвідка Британіїх озвучила цифри

понеділок, 6 травень 2024, 19:56

На війні з Україною у проросійських чеченських підрозділах зараз перебуває близько 9 тис. осіб. Про це повідомляє міністерство оборони Великої Британії у Twitter, передають Патріоти України. Як зазначається у зведенні, проросійські чеченські сили воюют...