Іран виставив жорсткий ультиматум ЄС

Іранська влада вважає, що європейці повинні гарантувати, що експорт нафти не зупиниться, і що Іран буде як і раніше мати доступ до міжнародної платіжної системи SWIFT.

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф прибув до Ради ЄС у Брюсселі 15 травня 2018 року. Фото: REUTERS

Іран хоче, щоб керівництво ЄС до кінця травня представило йому заходи, які б компенсували рішення США про вихід з ядерної угоди 2015 року. Про це передає Reuters, інформують Патріоти України.

"Ми очікуємо, що економічний пакет буде наданий нам до кінця травня. Мені шкода говорити, що ми досі не побачили "план Б", який щойно почали прораховувати", - заявив високопоставлений іранський чиновник.

За його словами, Тегеран прийме рішення щодо виходу з угоди протягом тижня. Брюссель прагне захистити свої інвестиції та торгівлю нафтою з Іраном, і розглядає можливість прямих розрахунків у євро за іранську нафту з Центральним банком Ірану, в обхід фінансової системи США.

Іран також вважає, що європейці повинні гарантувати, що експорт нафти не зупиниться, і що Іран буде як і раніше мати доступ до міжнародної платіжної системи SWIFT.

Нагадаємо, 8 травня президент Сполучених Штатів Дональд Трамп офіційно оголосив про вихід США з угоди. Згодом Білий дім анонсував нові санкції проти Ірану.

ЄС заявив, що залишається відданим ядерній угоді з Іраном і не збирається виходити з неї, попри рішення Трампа. Франція, Британія і Німеччина закликали Іран і далі виконувати ядерну угоду. Так само підтримали збереження угоди уряди Японії та Австралії.

Президент Ірану Хасан Роухані пригрозив відновити збагачення урану, якщо ядерна угода провалиться. Потім у іранському парламенті спалили американський прапор.

Саудівська Аравія пригрозила створити власну ядерну зброю, якщо Тегеран відновить свою ядерну програму. Вихід США з ядерної угоди спричинив різке здорожчання нафти.

10 травня США розширили персональні санкції проти Ірану. Трохи згодом Трамп висловив сподівання, що йому вдасться укласти з Іраном вигідну і справедливу угоду.

У окупантів проблеми: Російська перевага у війні проти України зменшується, - FT

субота, 27 квітень 2024, 4:15

Завдяки американській допомозі Україна може виявити недоліки, притаманні армії РФ, яка намагається знищити Україну за допомогою неякісних боєприпасів і великої, але погано навченої армії. Про це пише Financial Times, передають Патріоти України. «Допом...

"Ворог не припиняє спроб": У ДПСУ повідомили, де фіксують найбільше російських ДРГ

субота, 27 квітень 2024, 3:25

Наразі найбільша кількість спроб прориву російських диверсійно-розвідувальних груп фіксують у Сумській області. Днями прикордонники знову зафіксували таку спробу. Про це повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в ефірі телеканалу "Еспресо",...