Хіти тижня. "Сибирь наса, аднака": Китай зазбирався завертати поки що російські ріки до себе

Азіати зваблюють застряглу у політичній та економічній кризі Москву великими інвестиціями у проект.

У Китая великі проблеми із прісною водою. Фото: ЖЖ.

Китай хоче вирішити проблему дефіциту води в ряді регіонів за допомогою Росії. Китайське Товариство обмінів і співпраці між Росією, Східною Європою, Центральною Азією і КНР вже звернулося з відповідним листом до прем'єр-міністра РФ Дмитра Медведєва. В якості одного з варіантів китайці пропонують міждержавний проект з перекидання води з Алтайського краю в Китай через Казахстан. Йдеться про будівництво магістрального водоводу Росія - Казахстан - Західний Китай вартістю $ 80 млрд, передають Патріоти України.

Пропонований проект будівництва водоводу включає два етапи. На першому, до 2026 року, передбачається побудувати першу чергу магістрального водоводу Росія - Казахстан - Західний Китай потужністю 600-700 млн куб. м і мережу розподільних трубопроводів. На другому, до 2040 року, можуть бути реалізовані «сучасні агротехнічні» та інші проекти, спрямовані на «підвищення ефективності водокористування на прикордонних територіях Китаю, Казахстану і Росії».

Протяжність водоводу з Росії в Китай складе, за оцінками експертів, 1,2-1,5 тис. км. Виходячи з цього, бюджет першого етапу проекту може скласти від $ 10,3 млрд до $ 13,4 млрд, а другого (з 2027 по 2040 рік) - до $ 70-75 млрд. З них $ 30-40 млрд - бюджет інфраструктурної частини, решта - інвестиційна програма.

Китай зацікавлений в імпорті води з Росії та включає це питання до порядку спільних російсько-китайських самітів і комісій: зокрема, він обговорювався на полях пройшов у червні саміту ШОС і «отримав політичну підтримку», стверджують автори листа. На їхню думку, проект може стати частиною китайської ініціативи зі створення глобальної транспортної та інвестиційної інфраструктури «Один пояс і один шлях», що об'єднує проекти «Економічний пояс Шовкового шляху» і «Морський Шовковий шлях XXI століття».

Суспільство обмінів і співпраці між Росією, Східною Європою та Центральною Азією і КНР було створено в 2015 році. У серпні воно опублікувало дослідження про проблему «водного голоду» в країнах Центральної Азії та шляхи її вирішення. За даними ООН, які наводяться в доповіді, за останні 50 років забезпечення водою населення Центральної Азії зменшилося в 3,5 рази. За розрахунками Global Water Initiative, до 2025 року воно може досягти критичного показника - 1,7 куб. м на людину в рік. З дефіцитом води можуть зіткнутися деякі регіони Китаю та Казахстану.

Китай знаходиться на шостому місці в світі за запасами води, однак більше половини річкових районів в семи найбільших річкових системах країни так чи інакше забруднені. З 35 найважливіших озер КНР чистими вважаються лише 18, а вода з 40% джерел не підходить для пиття. Причина полягає в зливі підприємствами неочищених виробничих вод, а також «надзвичайно високому забрудненні повітря і повсюдному зараженні землі».

Джерело: РБК.ру

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України: Що туди входить

четвер, 25 квітень 2024, 21:54

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні орієнтовною вартістю $1 мільярд, який має терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Оголошення оприлюднили одразу про підписання президенто...

"Здавайте паспорт та залишайтесь в іншій країні": Нардепка Безугла зробила нову скандальну заяву

четвер, 25 квітень 2024, 21:44

Народна депутатка Мар’яна Безугла закликала українців за кордоном виконувати свій обов’язок. В іншому випадку - відмовлятися від громадянства. Про це вона заявила в ефірі проєкту "Тема з Мосейчук", передають Патріоти України. "Якщо ви не бачите себе ук...