Хроніки "хлібного перемир'я": На Луганщині тривають бої (карта)

Все говорить про те, що на Луганщині можна очікувати широкомасштабного загострення.

Обстріли в зоні АТО тривають. Фото: Преса України.

Минає перший тиждень так званого "хлібного перемир'я" і стає остаточно зрозумілим: воно, як і всі попередні "режими тиші", провалилося. Причому, провалилося з вини проросійських бойовиків. Якщо вдень, коли працюють в полях комбайни, ще більш-менш тихо, то із заходом сонця у зоні АТО починається традиційне пекло. Depo.ua продовжує відстежувати ситуацію навколо війни на Донбасі, передають Патріоти України.

При цьому однією з найгарячіших точок цього літа є так звана "Бахмутська траса", де тримає оборону героїчна 93-тя бригада. Її позиції поблизу Кримського у вівторок ввечері окупанти накривали впродовж декількох годин щільним вогнем зі 120-мм й 82-мм мінометів, а також з меншого потужного озброєння. Також з мінометів бойовики гатили неподалік Трьохізбенки та Щастя. Окрім цього обстріли були зафіксовані в районі населених пунктів Старий Айдар, Новотошківське, Шарів Кут та Валуйське.

В середу позиції ЗСУ в районі Кримського та Трьохізбенки піддавались обстрілам цілий вечір, внаслідок чого в загальній кількості було випущено 87 мін калібром 120-мм, 60 мін калібром-82 мм, 174 гранати з автоматичного гранатомету АГС-17. Крім цього ворогом вівся вогонь з СПГ-9, великокаліберних кулеметів, РПГ і стрілецької зброї.

А ось у четвер, як це не дивно, інтенсивність порушення бойовиками "режиму тиші" помітно зменшилась. Особливо на фоні інтенсивних обстрілів, які тривали напередодні. Однак, це відносне затишшя є оманливим і може свідчити хіба про те, що у терористів "ЛНР" закінчується боєкомплект.

У такій ситуації на передній план виходить діяльність диверсійно-розвідувальних груп (ДРГ), на зразок тієї, що українці захопили у полон 24 червня в районі Жолобка. До речі, з моменту захоплення у полон росіян, на Луганщині наші військові були змушені ліквідувати ще дві ДРГ, які мали на меті захопити українські редути.

Тут варто нагадати, що траса "Бахмутка" – це неофіційна місцева назва траси Т 1303 Лисичанськ – Луганськ. Вона є найбільшою транспортною артерією частини Луганської області, обмеженої річками Сіверський Донець та Луганка. Ця ділянка має протяжність з заходу на схід більше сотні кілометрів і містить десятки населених пунктів та блок-постів.

Більше того, користуючись так званим "перемир'ям", терористи споруджують все нові й нові опорні пункти у "сірій зоні", а Росія жене нові потяги та вантажівки зі зброєю та особовим складом на окуповані території. Явно не для збору врожаю.

Відомо також, що обстріл позицій ЗСУ на трасі "Бахмутка" останніми днями вівся з напрямків населених пунктів Сокільники, Слов'яносербськ, Жолобок та Сентянівка (екс-Фрунзе). Це якщо в загальному. А в ЗСУ напевно є навіть точні координати вогневих точок бойовиків у цих містах, а отже можна вже у найближчому майбутньому очікувати точкового їх "гасіння".

Така тактика взята на озброєння ЗСУ відносно недавно, але вже зарекомендувала себе з найкращого боку як у Донецьку та Докучаєвську, так і на Луганщині, де 10 днів тому у відповідь на обстріли українські воїни накрили позиції бойовиків поблизу Сентянівки (екс-Фрунзе), Калинового і навіть Луганська.

До речі, вже цієї ночі надійшла інформація від місцевих жителів, що українська артилерія несподівано обстріляла позиції армії "ЛНР" в районі все того ж Жолобка. Автор також не здивується, якщо незабаром з'ясується, що одночасно з цим "вийшли з ладу" вогневі точки терористів і у інших містах даного району.

Отож, судячи з останніх подій, чергового широкомасштабного загострення можна очікувати вже найближчим часом. Принаймні, на Луганщині.

Коли Україна дозріє до таких моральних стандартів? Глава МЗС Латвії йде у відставку через журналістське розслідування

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:05

За інформацією журналістів, Кріш'яніс Каріньш нібито витратив до 1,3 мільйона євро на оренду приватного літака для офіційних поїздок. Кріш'яніс Каріньш, міністр закордонних справ Латвії, у четвер, 28 березня, заявив, що піде у відставку після скандалу,...

"Хороші продавці гною носять його зразки в роті": Кірбі висміяв росіян, які пов'язують Україну з терактом під Москвою

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:56

Російські чиновники, які шукають «український слід» у теракті під Москвою, здаються доволі хорошими продавцями гною. Про це заявив координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі, передають Патріоти України з посиланням на The Hill. Кірбі вкотре під...